Plevel – první jarní zelenina » Jíme Jinak

Plevel – první jarní zelenina

Autor , Rubrika Zelenina, 05.03.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stačí si natrhat. My jsme dnes našli žabinec ptačinec, kvetoucí hluchavky, kopřivy, řebříček a dokonce jednu sedmikrásku. Ozdobené talíře dostaly sváteční rozměr, nechte se inspirovat.

Utrhnout a snístplana zelenina donesena na vareni

Tohle mě moc baví – jít ven, něco tam utrhnout a dát to na talíř. Příroda se v únoru probudila a pod sněhem už rostlo kdeco, jen jsme to neviděli. Sníh slezl a první výsledky stoupající jarní energie můžeme vidět na vlastní oči. Všechno roste a pučí. Všude jsme včera nacházeli sněženky, ty tedy nejíme, a mnoho plevelu, který naopak jíme.

Proč jíst plevel

Mladé jarní rostlinky jsou plné vitamínů (včetně tolik žádané kyseliny listové), minerálů a enzymů, kterých jsme v zimě neměly takový přísun, protože nic moc čerstvého, co by se dalo sníst, jsme venku neměli. Všechno bylo dovezené nebo dlouho Drobné zelené lístečky žabince ptačince nám zdobí talířeskladované, v lepším případě kvašené nebo naložené, často ale mražené. Zkrátka to, co nám v zimním jídelníčku chybělo, to nám jarní rostlinky bohatě vynahradí. Jsou v nich právě ty látky, které potřebujeme právě teď na jaře. Většinou podporují funkci jater a žlučníku, jejichž období právě nastává.

Například kopřivy a pampelišky obsahují hodně železa, takže pomáhají s krvetvorbou. Jsou vhodné pro každého, dokonce i pro těhotné a kojící maminky. Pampeliška i kopřiva působí povzbudivě na metabolismus, obě pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry. 

Co se dá jíst

Pokud jste doposud nebyli zvyklí něco zvenku donést domů a sníst, budete se asi divit, až prozkoumáte nějaký atlas či herbář. Jedlé je venku kdeco. Většina toho je i léčivá a některé plevely překvapivě chutné. Nejlepší je vyrazit ven s někým, kdo se vyzná, tyhle rostliny běžně jí a zatím se neotrávil. Nicméně pampelišky,  kopřivy, sedmikrásky, jitrocel, řebříček či hluchavku pozná snad ještě každý. Teplý zeleninový salát hned ožije, když jej ozdobíme žabincem ptačincemTy všechny můžeme v kuchyni využít. Na různých místech se už nacházejí, stačí vyrazit na procházku s košíčkem či plátěnou taškou, natrhat, donést domů a použít. Jedlých planých bylin je samozřejmě mnohem víc. Mezi mé oblíbené patří také žabinec ptačinec, bršlice kozí noha, česnek medvědí, mateřídouška, šrucha a kokoška pastuší tobolka. Jedlých a chutných je samozřejmě mnohem, mnohem více.

Kolik toho můžeme sníst

Samozřejmě se to nesmí přehnat s množstvím. Na chuť divoké zeleniny nejsme většinou moc zvyklí a polévka či rizoto připravené výhradně z plevele nás asi chuťově zklame. Někteří bylinkáři varují před příliš velkým množstvím plané zeleniny, protože prý už na tu energii nejsme stavěni, je prý na nás moc silná. Ale právě pro tu sílu jarních bylin, které se prodraly na svět jako první navzdory nedávnému sněhu a v konkurenci všech ostatních rostlin, ji chceme jíst. Chceme získat kus té síly. Osobně si navíc myslím, že toho nedokážeme sníst tolik, aby nás to porazilo. Zas taková lahůdka pro strávníka zvyklého na běžnou stravu to není. Navíc naše holky každé jaro a léto spasou hromady plevele a zatím k žádnému evidentnímu předávkování nedošlo. I když možná že právě uždibování všeho toho zeleného kolem jim dává tu energii, co nám dospělým mnohdy chybí…

Každopádně nejste-li zvyklí, začněte pozvolna, po troškách a míchejte to se zeleninou, kterou máte rádi.

Jak planou zeleninu používat

Určitě ji před použitím v kuchyni opláchneme ve studené vodě. Pak už můžeme podle libosti buď jen využít jako čerstvou posypku (ne syrové kopřivy), nasekat do salátu, inspirace jarni nadivka z jahel a krup spenat z plane zeleniny naparena zelenina salatpřidat do polévky nebo do jakéhokoliv receptu, kde používáme zeleninu.

Členům rodiny, kteří by něco takového nesnědli, kdyby to viděli, můžeme planou divokou zeleninu zamaskovat do karbanátků, nádivek, placek či rozmixovat do krémové polévky nebo špenátu.

A jak už bylo řečeno prve, nepřežeňte to s množstvím, aby se vám nestalo, že bude mít rodina pocit, že má k jídlu talíř plný trávy. Protože přesně tak bude nezkušenému pojídači bylin planá zelenina v příliš velké koncentraci chutnat.

V ideálním případě nikdo nic nepozná a všem bude chutnat jako obvykle. Aspoň tak se o to snažím já. A protože mi doma jedí zatím všichni všechno, můžu si dovolit s bylinkami a planou zeleninou jídla i zdobit, jak vidíte na fotkách.

Kde sbírat

To je vždycky velké téma. Obecně je žádoucí, aby to nebylo u silnice, někde u skládky, tam, kde čurají pejskové apod. Nemám nic proti, jen bych ráda připomněla, že většina zeleniny, kterou většina lidí používá, neroste v tak ideálních podmínkách, jak bychom chtěli a jak mnohdy věříme. Myslím si, že divoká zelenina, byť rostoucí někde v městě, bude obsahovat méně pesticidů a nežádoucí chemie než valná většina běžně kupované zeleniny. Navíc se všemi již dříve uvedenými výhodami. Samozřejmě, máte-li po ruce panenskou přírodu, máte vyhráno. Ale žijete-li ve městě, není nutné na planou zeleninu zanevřít. Seberte odvahu a zkuste to.

A teď vy

Dejte vědět, co už u vás roste, co dáváte do jídla u vás doma a jak to chutnalo. Já jsem na našem Facebooku umístila fotky z dnešní procházky, abyste měli inspiraci, co hledat,  jak planá zelenina venku vypadá a kde je schovaná. Nezapomeňte, že vaše vlastní jarní recepty můžete také dobře uplatnit ve foto soutěži, která běží na Facebooku Jíme Jinak. Hrajeme o super ceny!

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 16 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    U nás taky nic. Vloni mi rostlo na zahradě něco, co je podobné ptačinci žabinci, ale jestli to byl on, nevím. Dá se splést s jiným plevelem, který není k jídlu?
    Nejvíce se těším na kopřivy, které si suším na zimu – prášek z nich sypu na jídlo.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Kamarád, který se bylinkami dost zabývá, tvrdí, že lístky může člověk ochutnat vpodstatě jakékoliv a pokud mu chutnají, tak si je v rozumném množství dát. Jelikož žije témeř soběstačně na malém hospodářství a živí se vegansky, divoká zelenina tvoří dost velkou část jeho jídelníčku. Takže mu v tomto dost věřím. Platí to ale jen pro lístky, rozhodně ne pro bobule 🙂

    Já to vidím dost podobně, ale nemůžu to hlásit veřejně :-))

    Podle mě je žabinec totálně nezaměnitelný – mrkněte Naďo na fotky na webu nebo třeba v tomhle článečku http://www.jimejinak.cz/zabinec-ptacinec-prvni-k-mani/ Jakmile ho jednou ochutnáte, tak ho poznáte vždycky i po chuti. Může být menší nebo větší, tmavší nebo světlejší, podle toho, jestli roste u vody, nebo v horách, u trati nebo na zahradě. V knížkách, co mám, byla jedna rostlina, se kterou by se to prý dalo splést, ale ta měla rýhované listy a podle mě docela jiný tvar 🙂 Kopřivy jsou tutovka, ale i ten žabinec ptačinec poznáte, když vám ho jednou někdo dá do ruky, už vždycky.

    sarinka

    My bohužel facebook ani nic podobného nemáme. Mrzí mě to právě jen kvůli Vám. Loni jsem o tom reálně uvažovala, právě kvůli uzavřené skupině na facebooku, která si tam vkládala fotky svých jídel. No a letos je to tu zase a dokonce i foto soutěž.
    Fotky plevele pro inspiraci a jak vůbec planá zelenina venku vypadá a kde se schovává by mě moc zajímalo. Nešlo by to dát, prosím, i normálně na web?

    Taky nejsem fanda FB ani jiných sociálních sítí, vlastně ani nemám moc ráda počítač a internet 🙂 Výhoda FB je v tom, že tam může fotky snadno vložit kdokoli z vás, protože většina z vás na něm je a je to pro vás rychljší a víc po ruce (díky současným telefonům) než mnohdy internetová stránka na počítači, proto jsme jej zavedly. Fotky můžu časem přetáhnout do tohohle článku, ale když pohledáš u nás na webu žabinec, kopřiva apod., tak je najdeš lepší. Tohle byly takové momentky z procházky, plevel sotva lezl ze země, je tam jeden ptačinec,jedna sedmikráska, jedna hluchavka a kopřivy, nic co bys nepoznala 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    U nás zatím jen ten ptačinec. Tak ho cpu všude. Padla na mě nějaká jarní únava, nebo jen vyčerpání ze dvou malých nespících dětí… tak snad mě to postaví na nohy. Kopřivy a medvědí česnek jsou zatím tak miniaturní, že se mi nechtějí trhat. Máme z jejich kombinace moc rádi „špenát“, ale to si budem muset ještě tak 14 dní počkat.

    Dvě nespinkací děti jsou dostatečně mordující záležitost – vím, o čem mluvím. Nevím, jestli to jejich dětské nespaní ještě někdy v životě dospím 🙂 U nás zatím medvědí česnek není ani vidět.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Já mám medvědí česnek na zahradě na jižním svahu, tak tam vystrkuje růžky. V lese u nás taky asi ještě nebude. S dětmi je to mazec, jeden nespí přes den a druhý v noci. Navíc u nás neexistuje žádný obchod se zdravou výživou, takže všechno jídlo musím připravovat z těch nejzákladnějších surovin. Což je na jednu stranu dobré, ale někdy už opravdu padám na pusu… co bych za to dala občas si koupit aspoň tofu, nebo tempeh, nebo si zpestřit jídelníček rostlinnou smetanou… no, dali jsme se na boj, tak musíme bojovat 🙂 většinu času jsme za to rádi.

    Ivo, u nás široko daleko taky není zdravá výživa, ale je tu přeci internet! Objednejte si v eshopu a přivezou vám to až domů. S některými máme domluvené i slevy, podívejte se do výhod pro Klubáky. Aktuálně myslím 2kukurice.cz dávají 15% slevu.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Zijeme v rumunskych horach. Tak je to u nas trochu slozitejsi 🙂

    Ach taaak, to jsem netusila. No ale to mate jiste krasne ziti v uzasne prirode, ze?

    Profilová fotografie na Facebooku

    Nádheré! Jen kdyby si to zavčas také uvědomili místní lidé a přestali tu překrásnou přírodu ničit dřív, než bude pozdě 🙁

    Nejvíc jsem toho našla v údolí u řeky. O víkendu jsme se vrátili z Jánek a tam byl ještě sníh, nic co by se dalo utrhnout a sníst nebylo taky ještě k mání.

    To není možný. Já se pídím po zahradě už týden a nic. Teda 2 květy sedmikrásek. Ale jinak fakt nic známého, co je výše uvedeno.

    Třeba to u vás vypukne o 14 dní později :-).

    Zobrazit všech 16 komentářů

    Jíme Jinak