Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Podzimní bylinková polévka s mungo fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Oběhla jsem zahrádku, vzala zbytky z lednice výsledkem byla vynikající voňavá polévka s bylinkami. Nechte se inspirovat a přidejte do polévky čerstvé bylinky, dokud nám venku rostou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 červené řepy
  • 1/2 hrnku dýně
  • 2 stonky naťového celeru (nebo řapíkatý)
  • 2 listy mangoldu (nebo špenát)
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 stonek libečku
  • 1 hrnek vařených mungo fazolek
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • umeocet na dochucení
  • zelené natě na posypku

Fasovali jsme jednu mastičku za druhou. Jednou to byla seborea, jindy plíseň. Nikdo mi neuměl poradit a já chtěla zná...

Jak připravit fazolovou mungo polévku s bylinkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a řepu na malé kostičky,  kořenovou na nudličky, dýni na menší kostky, listy na proužky)
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, řepu a dýni.
  3. Společně pár minut opékáme.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme mungo, stonky libečku a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  5. Před koncem vhodíme lístečky z oregána, proužky celeru a mangoldu, necháme přejít varem.
  6. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  7. Podle potřeby dochutíme umeoctem, případně dosolíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme zdobené zelenými natěmi (my jsme zdobily olivovou bylinkou).

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud nemáte stejnou skladbu zeleniny nebo bylinek, nezoufejte, já také vařila metodou “co lednička a záhony daly”. Kombinujte svoje zásoby podle nálady. Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Pokud nemáte zbytky vařeného munga, jako jsem zrovna měla já, sáhnete po jiné luštěnině, která zbyla. A pokud nejsou zbytky, přidejte na začátku vaření červenou čočku, která se uvaří během vaření zeleniny.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
22. 6. 2023

Mnam mnam ♥️
Mungo dosly, uvarila jsem hrach mnam

Světýlko
12. 11. 2021

Je zajímavé, že za ty roky tady nikdo nepřidal žádný komentář ;-) Přitom je ta polévka taaaak dobrá :-))
PS: Ani Jarda…:-)))))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.