Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Pohankové palačinky s náplní z rýže, zeleniny a cizrnové pomazánky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 2 let

Jak udělat na dvouplotýnce večeři, ze které bude rodina nadšená, umaže se minimum nádobí a jedním vrzem se připraví i pokrm podle přísných pravidel pro miminkovskou stravu? Jednoduše a rychle.

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Základní informace

Markétka miluje palačinky a vůbec vše z mouky. Vařím ji ale bezlepkově a mouku používám jen minimálně. Jenže dnes na výletě viděla děti jíst palačinku a chtěla taky. Navrhla jsem, že je udělám doma a byl klid. Jenže večer při návratu domů si na to vzpomněla a já musela slib splnit. Navzdory tomu, že už bylo pozdě na velké vaření. Navzdory extra vaření pro 9 měsíční Karolínku, jejíž jídelníček se skládá z bezlepkových obilovin a zeleniny, žádná sůl, žádný olej, žádné koření. Navíc vařím na dvouplotýnce, takže to musí být efektivní. Takže jak na to? Jednoduše a docela rychle. Holky mě donutily k další zkratce. Mělo to úspěch, takže si to asi brzy zopakujeme.

 Ingredience

  • Mrkev nastrouhaná na hrubo
  • Pórek na drobno
  • Sůl
  • Olej
  • Pohanková mouka
  • Teplá voda
  • Bílá rýže
  • Cizrnová pomazánka (nebo dochutit dle vlastní fantazie a momentálního stavu v lednici)
  • Na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka

Postup

Dala jsem vařit bílou rýži a po 10 minutách přihodila nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájenou cibuli. Nesolím kvůli Karolínce, jinak bych dala špetku soli. Vařím, až se voda vstřebá a zelenina je měkká, cca 10 minut.

Mezitím ve velké míse smíchám teplou vodu, špetku soli, pohankovou mouku a 3 lžíce oleje a jdu na palačinky. Těsto musí být řídké. Pánvičku vymažu olejem a začínám smažit. Další olej už není třeba, pánev je rozpálená, palačinky dělám tenoučké a křupavé, takže to jde rychle od ruky.

Než udělám dostatek palačinek pro moje hladovce, mám uvařenou zeleninu s rýží. Odeberu porci pro Karolínku a jdu dochutit zbytek pro nás tři. Shodou okolností mi zbyla cizrnová pomazánka ze včerejška (bez zeleniny jen rozmixovaná vařená cizrna s tahini, sojovou omáčkou a umeoctem), takže mám během minuty dochucenou náplň do palačinek. Vmíchám prostě pomazánku do horké zeleniny s rýží, přidám nasekaný pórek a pražená semínka a jdeme večeřet. Na talíř ještě přihodím kvašenou zeleninu a na proužky nakrájenou vodnici a jdeme baštit.

Práce na 20 minut a rodina jásá, že máme palačinky, vzácný to jev. Já jsem spokojená, že jsem dodržela slib a že jsme přitom snědli minimum mouky, protože jsem palačinky pořádně naplnila rýžovo-zeleninovou směsí. Dvě plotýnky opět stačily a ani jsme neumazali moc nádobí.

Děti

Palačinky s náplní v této podobě jsou vhodné pro děti od 2 let.  Budete-li postupovat jako já, tak můžete samozřejmě krmit neosolenou nemaštěnou verzí rýže a zeleniny děti již od 6 měsíců.

Obměna

Nemáte-li po ruce cizrnovou pomazánku, vmíchejte třeba tahini nebo prostě jen přidejte trochu sojové omáčky, případně umeocta.

 

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 12. 2023

Mnaaaam ❤️ první co musím pochválit , je to že to jsou první palačinky, které se mi povedly už od první, děkuju , neměli jsme bílou rýži, nechápu , ale nicméně jsem použila Pohanku a bylo to luxusní , měli jsme se zeleninou se žampiony a celerovou remuládou

Mila Beata
22. 12. 2023

To byly první palačinky v mým životě , který se netrhaly a i první byla celá

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...