- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru a petržele
- olej
- sůl
- horká voda, nebo zeleninový vývar asi 1 litr
- hrnek vařených adzuki
- půl hrnku vařených krup
- asi 10 cm pórku
- stroužek česneku
- miso pasta
- umeocet
- půl lžičky drceného kmínu
- majoránka
- špetka tymiánu
Jak udělat českou zabíjačkovou prdelačku
- Na lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný celer a petržel, osolíme.
- Zalijeme horkým zeleninovým vývarem, nebo vodou a přidáme na kolečka pokrájenou mrkev.
- Vaříme asi 10 minut, přidáme uvařené adzuki, česnek, kroupy a vaříme daších 5 minut.
- Na závěr dokořeníme majoránkou a tymiánem a přidáme na jemno nakrájený pórek.
- Pak polévku vypneme a odstavíme.
- V trošce polévky rozmícháme asi půl lžičky miso pasty a vrátíme do polévky, ochutíme ještě troškou umeocta a ochutnáme, jestli je dost slaná. Pokud není, můžeme přidat ještě miso, nebo dochutit sójovou omáčkou.
Praktické
- Pokud máme fazolky adzuki a kroupy uvařené den dopředu, pak je polévka hotová do 20minut.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Polévku můžeme připravit i z jiných druhů fazolí, nejlépe červených.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Výborná 😊 Už jsem vařila několikrát. Dnes menší obměna. Celer jsem dala řapíkatý a petržel jsem nakrájela. Místo krup vařený kamut od včerejška + nějaká ta černá rýže. Mňamka 😊
Výborná, i když barva neodpovídá “zadání”. Vůbec nevadí, když si vzpomenu na prdelačku z dětství a prasečí chlupy v ní, brrr.