Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s fenyklem a ječnými nudlemi

Uvařeno
sezóna podzim

Fenykl, ne ta semínka, ale taková ta hlíza, co vypadá jako cibule, je na mě hodně aromatický. Ale protože mi ho vozí farmář, tak hledám způsoby, jak ho využít, když už je bio a mám ho po ruce. V polévce je výborný, chutná sladce a nemá tu svoji lékořicovou vůni. Nikdo ho v polévce nepoznal a všem sedmi strávníkům polévka chutnala. Dospělým připomínaly ječné nudle proužky šunky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 středně velká cibule
  • 1 fenykl (bulva, ne koření)
  • 1 mrkev
  • 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
  • 1 hrnek na proužky pokrájené kapusty
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 stonek libečku
  • 3 lžíce širokých ječných nudlí
  • 2 bobkové listy
  • sojová omáčka a umeocet na dochucení

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit fenyklovou polévku s nudlemi

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj nakrájenou cibuli, kmín, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru), přidáme trochu sojové omáčky a bobkový list.
  5. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Přidáme nasekaný libeček a nudle.
  7. Dovaříme požadovaný počet minut podle návodu na nudlích (naše byly na 10 minut).
  8. Podle potřeba dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.

Praktické

  • Pokud nemáte zkušenosti s vařením fenyklu, připomínáme, že je potřeba odkrojit horní tuhé řapíky a odstranit z cibule svrchní listy. Můžete je přidat do vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Můžete měnit zeleninu, koření i bylinky. To je přesně způsob, jak mít každou polévku jinou.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším 1 roku uvaříme zeleninu ve vodě bez soli, oleje a dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 6. 2023

Opravdu moc dobrá, pochutnala jsem si 😉

Dobrá polívečka, nudle nahradila rýže a fenykl kopr :-) člověk se učí vařit různými způsoby :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.