Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s mrkví, celerem, květákem a žampiony

Uvařeno
sezóna léto

Před dopoledním 7 km během jsem potřebovala uvařit výživnější snídani, která by mě netlačila v břiše. Díky kořenové zelenině, květáku, žampionů, misopasty a majoránky vznikla polévka velmi podobná bramboračce. A běželo se mi po ní skvěle :-).

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/horké vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 4 ks hlavičky žampionů
  • asi hrnek pokrájeného květáku
  • půl hrnku celeru na malé kostičky
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • petrželka
  • sůl
  • kapka umeocta
  • tmavší miso pasta (ječná)

Věra nám poslala svoje zkušenosti o tom, jak se vyvíjí stravování v její rodině. Ja...

Jak připravit zeleninovou polévku s žampiony

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na proužky, mrkev na tenká kolečka, celer na malé kostičky, květák na menší růžičky).
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli. Trochu osolíme a orestujeme. Se solí šetříme, stačí troška, dosolíme na závěr miso pastou. Přidáme žampiony, celer, mrkev, mletý kmín a společně pár minut restujeme.
  3. Vše zalijme horkým vývarem, přidáme bobkový list, slunečnicová semínka a na necháme cca 12 minut vařit pod pokličkou.
  4. Na závěr přidáme majoránku a nadrobno nasekanou petrželku po minutě varu vypneme.
  5. Do vypnuté polévky rozmícháme 1 vrchovatou lžíci misa a pár kapek umeocta.

Praktické

  • Tuto polévku můžete použít jako obědovou, ale klidně i jako sytější snídaňovou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou, můžete přidat petržel, kedlubnu ap. a máte zase jinou polévku.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už menším dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 5. 2021

Zase Plha : v popisu není , kdy přidat majoranku ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.