Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s tuřínem, mrkví, květákem, žampiony a čerstvým koriandrem

Uvařeno
sezóna léto

Na trhu měli čerstvý koriandr (taková ta bylinka, co vypadá jako vytáhlá petrželka), tak jsem ho dnes dala do polévky spolu s dalším kořením a polévku s chutí baštily i děti, co zeleninovou polévku, natož houby, nejedí. Příště musím udělat víc :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 tuřín
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 4 žampiony
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 5 kuliček nového koření
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • sojová omáčka podle potřeby

Jak připravit zeleninovou polévku s žampiony

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na kostičky,  mrkev na tenká kolečka, tuřín na sirčičky, květák na menší růžičky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme žampiony a zbývající zeleninu, mletý kmín, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  4. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  5. My jsme ozdobili klíčky mungo fazolek a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo tuřínu můžete dát kedluben, bílou ředkev, petržel nebo topinambur.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vase polivky, to je nekonecne pole moznosti :-) to aby clovek porad jen varil a varil :-)

Mila Beata
9. 3. 2021

Mnam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...