Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z čerstvých hřibů a čerstvých bylinek

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Kromě bedel jsme taky konečně našli v naší lokalitě pravé hřiby. Polévka z nich byla krásně voňavá a rychle zmizela.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/2 na kostičky pokrájeného kedlubnu
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 lžička římský kmínu
  • 1 stonek libečku
  • 1 stonek tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíci pohankové mouky
  • 3 lžíce studené vody
  • sojová omáčka a umeocet na dochucení

V šedesáti letech jsem se stala členkou klubu Jíme Jinak. Počáteční investice se mi dávno vrátila – využívám sl...

Jak připravit hříbkovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme houby a nakrájíme zeleninu na drobno.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, houby, kmín, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme trochu sojové omáčky, bobkový list a čerstvé bylinky.
  5. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  6. Ve studené vodě rozmícháme pohankovou mouku a spolu s prolisovným česnem ji přidáme do polévky. Zamícháme, krátce povaříme a vypneme.
  7. Pokud je to potřeba, dosolíme sojovou omáčkou, pro chuť můžeme přidat pár kapek ume octa.

Praktické

  • Čerstvé houby můžeme nahradit sušenými předem namočenými. Stejně tak i bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale po sezóně můžeme bez obav sáhnout po sušených.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kedlubny můžeme dát dýni, místo tymiánu můžeme dát majoránku. Římský kmín můžeme nahradit klasickým, pokud je na vás moc voňavý.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
10. 11. 2021

Dala jsem předem namočené sušené houby, ach ta vůně po celém baráku a moc velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ♥️

Mila Beata
10. 11. 2021

jeste mam dotaz :))) v navpdu je v bode 4 , ze pouzijeme jen polovinu vyvaru a pak uz se nikde nepise, co s tou druhou polovinou vyvaru :)))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...