Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Gomasio ze sezamu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Pražené sezamové semínko anebo gomasio jsou výborná dochucovadla, kterými si můžete posypat pokrm, ale má i spoustu dalšího využití. Sezam obsahuje vysoké množství vápníku a díky vyššímu obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti.

Ingredience
  • hrnek bílých sezamových semínek
  • půl hrnku černých sezamových semínek
  • 10 g soli

Na první pokus jsem s Jíme Jinak sekla po týdnu. Ale po pěti letech jsem zjistila, že se z postele ráno hrabu jako st...

Jak připravit sezamové gomasio

  1. Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když semínka začnou vonět a trochu zlátnout, jsou hotová. Neměla by být příliš tmavá nebo spálená.
  4. Na závěr je na pánvi promícháme s nahřátou solí a ihned, ještě zatepla rozmělníme ručně v suribašce.
  5. Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby některá zůstala vcelku.
  6. Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.

Praktické

  • Gomasio se používá jako lék i jako dochucovadlo. Můžete s ním posypat uvařené obiloviny, zeleninové a luštěninové směsi, polévky, dochutit rizota atp. Je skvělé tamm, kde jídlo potřebujete zvýraznit nebo dosolit.
  • Gomasio skladujeme v uzavřené skleničce v lednici a během pár dní spotřebujeme.
  • Správně připravené gomasio je léčivé. Při použití suribashi mističky se každé jedno zrníčko obalí dobře opraženou solí a spojí se tak dvě silné energie. Velmi uvolňující ze semínek a velmi stahující ze soli. Ve výsledku dostaneme léčivé koření, které je harmonizující. Opravdové gomasio nemá slanou chuť.
  • Denně můžeme dát 1 lžičku na obilí či jiný pokrm pro posilování organismu a předcházení nemocem.
  • Při únavě (neutralizuje kyseliny), při počínajícím nachlazení, při bolestech hlavy, nevolnosti a zvracení, pálení žáhy, těhotenských nevolnostech, při menstruačních potížích, bolestech zubů apod. můžeme jíst samotné, přidat si ho do čaje banča nebo si připravit silnější gomasio, kde bude méně semínek a tím více soli (můžeme vyrobit až v poměru 8:1)
  • Gomasio vyživuje a posiluje nervový systém, posiluje imunitu, pomáhá při začínající migréně či bolestech v krku, při pálení žáhy, při nechutenství a nevolnosti v těhotenství
  • Obměna
  • Místo černého sezamu můžeme použít bílý, případně oba druhy smíchat.
  • Můžeme také použít dýňová, slunečnicová či jiná olejnatá semínka. Všechny verze jsou velmi chutné, ale sezamová klasika je léčivá.

Děti

  • Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jiřina Zemanová
29. 10. 2023

V receptu jsou bílá sezamová semínka, myslí se tím bílá neloupaná nebo loupaná? Děkuji

Mám otázku, ta sůl se nahřívá jak? Stačí ji přidat na pánev k sezamu a nechat nahřát? Zdraví Jitka z Brna

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
1

Ředkvičkové tzatziki

Toto jarní ředkvičkové tzatziki je velmi svěží a rychlé na přípravu.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...