Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst natto

Na základě článku o použití sóji v naší kuchyni se nám ozval čtenář, kterého náhlé zhoršení zdravotního stavu přivedlo k pravidelné konzumaci natta (výrobek vzniklý fermentací sojových bobů) i jeho domácí výrobě. Zjistil, že pravidelná delší konzumace natta má neoddiskutovatelný, až překvapující zdravotní přínos. K osobní zkušenosti přidává i návod na domácí výrobu natta.

Prudké zhoršení zdravotního stavu jako cesta k nattunatto s citronem a cibulkou

Musím předeslat, že jsem se zdravotní problematikou začal zabývat, až když mně najednou otekly všechny velké klouby a nemohl jsem se vůbec hýbat. Nechci ani popisovat všechny peripetie a zbytečná vyšetření, která jsem musel absolvovat. Nakonec byla nalezena příčina potíží (Chlamydia pneumonie). Sedm měsíců jsem užíval tři druhy antibiotik a nakonec se stav skutečně natolik zlepšil, že jsem je mohl vysadit. Imunitní systém jsem ještě posiloval některými bylinkami.

Během doby, kdy jsem užíval antibiotika, se mi vyvinula docela slušná osteoporóza. Antibiotika ovlivňují mikroflóru, která je malý, ale jistý zdroj vitaminu K2. Tak jsem začal pátrat a přes vitamín K2 jsem se dostal k nattu. Přestože ho konzumuji teprve asi dva měsíce, vidím jasné pozitivní výsledky v mnoha oblastech (předtím jsem užíval jen vitamín K2 izolovaný z natta, který má velice podobné účinky a indikace jako konzumace samotného natta).

Kde natto pomůže

Podle literatury natto pomáhá při následujících problémech:

  • upravuje zásadně mikroflóru
  • léčí osteoporózu
  • zabraňuje vápenatění cév
  • působí jako prevence infarktu a mrtvice
  • snižuje výskyt všech ložisek zánětů v těle
  • zlepšuje prokrvení končetin
  • má velký vliv na kazivost zubů
  • zlepšuje funkci ledvin a dokonce snižuje krevní tlak
  • zlepšuje usínání a spánek
  • zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů (říká se mu jídlo pro krásu)

Z vlastních zkušeností mohu potvrdit velice pozitivní vliv v těchto oblastech:

  • odstranění únavy
  • lepší usínání
  • lepší stav dutiny ústní
  • úprava střevní mikroflóry a zažívání
  • osteoporóza a stav kloubů
  • bolest páteře
  • prokrvování končetin

Návod na domácí výrobu natta (pro odvážné)

  • celá příprava musí probíhat téměř sterilně, nádoby a předměty musí být vypařeny vřelou vodou
  • suché boby  (450–500 g) promyjeme a na 24 hodin namočíme
  • po 24 hodinách vaříme 35 minut v papiňáku, poté ihned pořádně promyjeme pod teplou vodou
  • dáme se do ploché plastové dózy tak, aby na dně tvořily souvislou pěticentimetrovou vrstvu, necháme vychladnout
  • provedeme inokulaci (naočkování): použijeme půl vaničky bio natta (150 g) nebo spory Bacillus subtilis – velice dobře zamícháme do vychladlých uvařených sójových bobů.
  • dózu překryjeme alobalem, v němž propícháme rozevřenými nůžkami pravidelné malé dírky a dáme fermentovat
  • natto se dá fermentovat např. v menším akváriu s kvalitním akvarijním topítkem, domácí pekárně nebo chytré troubě s termostatem při teplotě 30–35 °C/24 hod.
  • uložíme na 3 dny do chladničky a můžeme konzumovat

 

 

Jak a kolik natta jíst

Denní porce natta je 1–2  vrchovaté polévkové lžíce. Chuť není zdaleka tak odporná, jak se popisuje. Někteří jej přímo milují.

Sója jako taková může mít strumigenní (goitrogenní) účinek, což může být problém zejména u lidí, kteří mají potíže se štítnou žlázou. Fermentací se však zničí údajně až 90 % těchto látek (právě proto je kysané zelí mnohem zdravější než syrové) a při běžné konzumaci mořských řas se tento drobný rozdíl ještě vyrovná vysokým obsahem jódu v mořských řasách.

Při pravidelné každodenní konzumaci se výsledky určitě dostaví.

 

Pozn. redakce: Vybráno a redakčně kráceno z korespondence se čtenářem, který dal souhlas k publikaci, protože chce ostatní podpořit, aby natto kupovali nebo přímo vyráběli také.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, nebo někdo jiný – nezkoušeli jste podle tohoto receptu dělat natto i z jiné luštěniny?
Napadlo mě to, protože už tu jsou recepty na tempeh z hrachu, čočky i cizrny, u Kojibakers vyrábějí z hrachu i miso, takže teoreticky by to asi mělo fungovat?

Gabriela
5. 6. 2020

Evi, díky za odpověď, jdu nakoupit další miso pasty a budu točit:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

254
62

Reflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou

Co je skutečně zdravé a co se jako zdravé jen tváří? Může strava ovlivnit chronické nebo dokonce genetické nemoci? Je se s pomocí jídla zbavit léků? Zvládn...