Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Quinoa

Uvařeno
bez lepku
děti od 6 měsíců

Quinoa má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje spousty bílkovin. V jazyce Inků znamená výraz quinua matka zrno.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek quinoi
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánliv...

Postup

  1. Quinou řádně propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme 2,5 hrnku vody a špetku soli.
  3. Přiklopíme a vaříme na mírném plameni cca 15 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme chvilku dojít pod pokličkou.
  5. Na závěr načechráme vidličkou a servírujeme.

Praktické

  • Quinoa je nadýchaná  a jemná, má lehce oříškovou chuť.
  • Přebytky uschovejte v lednici v krabičce s víčkem a během pár dní spotřebujte – přidejte ji ráno nebo v poledne do polévky místo zavářky, případně ji přidejte k jiným zbylým obilovinám a udělejte si z nich snídaňovou kaši, placky nebo knedlík.
  • Quinou můžeme zkombinovat i s ostatními obilovinami, jako je rýže, jáhly, pohanka apod., pokud ji nechcete vařit a jíst samotnou kvůli ceně nebo chuti.
  • Quinoa je přirozeně bezlepková a velmi výživná pseudoobilovina, kterou můžeme dát všude tam, kde bychom jindy dali rýži či jiné obiloviny.
  • Při vaření se uvolní bílé klíčky kolem zrnek a díky tomu vypadají zrnka velice pěkně a zvláštně. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá (“al-dente”, tedy na skus), přesto ne tvrdá ani zcela měkká. Pomůže právě nechat ji dojít pod pokličkou.
  • Quinoa je přirozeně bezlepková a nesójová potravina.

Obměna

  • Můžeme si koupit bílou, červenou i černou quionou, hezké je do bílé přidat trochu barevné, udělá to krásný dojem na talíři.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Pokud jste nesehnali pro daný recept quinou, nahraďte ji rýží, jáhlami, amarantem nebo jinou bezlepkovou obilovinou.

Děti

  • Quinoa je vhodná i pro úplně nejmenší miminka po té, co už běžně jedí rýži a jáhly, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mne chuti samotna horko. Je na odstranenie horkosti nejaky trik? Ci je v tom nieco ine?

spadla.z.jahody
16. 8. 2019

Tady v tomhle článku https://www.jimejinak.cz/quinoa-merlik-chilsky/ píšete, že se má Quinoa proplachovat horkou vodou a udáváte i důvod, zároveň ale odkazujete na tento článek, kde proplachujete obilovinu studenou, co z toho je pravda? :)

Ukázat další komentáře