„Rajská omáčka“ z červené řepy » Jíme Jinak

„Rajská omáčka“ z červené řepy

Autor , Rubrika Omáčky, Recepty, 09.07.2013

Štítky:, , , , , , , , , , ,

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. Pro ty, kteří pečou z kvásku, je výborná jako základ na zdravou pizzu. Je rychlá, jednoduchá a moc dobrá.

Základní informace

  Ingredience pro 4 porce

  • 2 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 červená řepa velikosti tenisového míčku
  • olej asi 2-3 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi půl litru
  • špetka tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • umeocet, nebo  jablečný ocet
  • citrónová šťáva

Postup

IMGP2190

Červenou řepu omyjeme, neloupeme ani neokrajujeme, aby nám „nevykrvácela“, a dáme ji vařit do osolené vody  (podle stáří se vaří 40-60 minut). Ohřejeme si  zeleninový vývar , nebo dáme vařit vodu. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a orestujeme.  Zalijeme horkým vývarem, přidáme nové koření, bobkový list a tymián a vaříme do měkka.  Po uvaření řepy (vidičkou píchneme, zda už je měkká) ji přidáme na kostky pokrájenou do omáčky, vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme. Pokud je omáčka málo hustá, zahustíme trochou kukuřičného škrobu. 1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky. Na závěr omáčku odstavíme, přidáme umeocet či jablečný ocet a trochu citrónové šťávy. Pokud má chuť evokovat rajčatovou omáčku, bude potřeba ji víc okyselit.

Druhá varianta je orestovat cibuli s mrkví, přidat oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu, vývar a koření a vše vařit 20 minut až 30 minut. Pokud omáčku necháte pomalu pobublávat asi hodinu, získá její chuť na intenzitě.  Pak vyndat koření, omáčku rozmixovat a dochutit.

Obměna

Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky). Místo mrkve můžeme použít i dýni, nebo přidat kousek petržele, či celeru.

Servírujeme

Tato omáčka je výborná na těstoviny, s trochou strouhaného uzeného tofu si opravdu pochutnáte jako v italské restauraci a nebude vás potom nic tlačit v břiše :-).

Další varianta je k omáčce udělat kroupový knedlík , pozor, obsahuje lepek, nebo bezlepkový knedlík a místo masa použít seitan.

Já ji mám moc ráda jako základ na pizzu z kváskového těsta, ale o tom zase někdy příště.

Děti od 6 měsíců do 1 roku

Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, můžete uvařit zároveň i pro něj a udělat mu z toho něco mezi omáčkou a polévkou. Nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, nebo propasírujte. Pro ostatní orestujte zvlášť cibuli s mrkví a solí a do zbytku ho zamixujte. Po vypnutí dochutíte umeoctem či jablečným octem a trochou citronové šťávy. Pokud bude omáčka řídká, ještě ji zahustíte kukuřičným škrobem.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete připravit omáčku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.

Děti od 2 let

Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale  budeme dávat jen maličko umeocta či zázvoru. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

  • ZDARMA: Podzimní seriál Jak upravit jídelníček

    materiály

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Jak regenerovat přetížené orgány
    • Jak se na podzim nezakulatit
    • VIDEO: Jak upravit jídelníček a vyhnout se tak podzimním rýmám a kašlům
    • Vzorový jídelníček s recepty na tři dny, nákupní seznam a videoprůvodce jídelníčkem
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail. Chci seriál ZDARMA
  • 49 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Skvělý sobotní oběd, ještě jsem se nechala inspirovat paní dýní, přidala jsem z koření hřebíček a do hotové omáčky předem uvařenou cizrnu. Muži jsem porci dochutila lžičkou domácí rybízové zavařeniny (zvyk z dob, kdy jsem vařila s masem), nevěřil, že v tom nejsou rajčata ani masový vývar…Dokonce s chutí snědl i kukuřičné těstoviny 🙂 Díky za tyto recepty!

    V době melounových a rajčatových hodů dělám rajskou omáčku/polévku kombinací melounu a vodního pickles z rajčat (podle dr. Strnadelové piklovaná rajčata ztrácí své negativní vlastnosti), asi tak půl na půl, jako základ orestovanou cibulku, dušeno s kořením (bobkový list, nové koření, pepř). Naposledy jsme měli s paprikovým luskem plněným krupkami a tempehem a k tomu těstoviny. Nemělo to chybu.

    Muff ta kombinace to je „úlet“ :-). Prosím jak děláš vodní pickles? Četla jsem různé rady – někde nechat lahev zavřenou látkou, aby to dýchalo, jinde víčkují a tak všelijak. Děkuji za tvou zkušenost… Jinak jsem na dovolené také hodně improvizovala, výborná byla kombinace řepa+batát+cuketa+provensálské koření či oregáno či tymián. Taková středomořská rajčatová…

    icuka

    Ty piklovaná rajčata mne zajímají, múžu poprosit o návod jak na to? Děkuji

    Rajčata nebo jakoukoliv jinou zeleninu naskládám do sklenice, proložím cibulí na kolečka a zaliju teplým nálevem (svařím 1 litr vody s polévkovou lžící umeocta nebo malou lžičkou soli). Zeleninu něčím ve sklenici „zapřu“, aby zůstala ponořená. Většinou listem zelí nebo plátkem kedlubny a pak zavřu lehce víčkem. Po třech až pěti dnech víčko utáhnu a dám do lednice.

    Paráda :-), děkuji, vyzkouším.

    Ještě mě napadá, jak dlouho prosím takto zelenina a konkrétně rajčata vydrží?

    My všechno většinou do dvou týdnů sníme, ale řekla bych, že v lednici kvašená zelenina vydrží opravdu dlouho, měsíc dva rozhodně

    Nám když ji nesníme, tak i déle 🙂

    icuka

    A rajčata dáváte celá nebo krájíte?

    tak musím omáčku pochválit, byla jsem mile překvapena, že chutnala mé 11m dceři, teď toho bohužel moc nesní, ale omáčky s rýži snědla hodně, bohužel, jakmile jsem omáčku dochutila pro nás dospělé, už se nedala jíst, nevím, co jsem udělala špatně, nebo to je tím umeoctem 🙁 ale zkoušet budu dál

    jo a ještě mám jeden dotaz, co děláte, když máte omáčky hodně, i když se snažím uvařit na ten den jen dvě porce, stejně mi zbyde a nechce se mi to vyhazovat, můžu ji schovat do lednice a mít ji k jídlu i druhý den?

    Druhý den si omáčku samozřejmě dát můžete, akorát zelenina už nebude čerstvá a bude pro organismus kyselinotvorná. Pokud jste zdravá, tak to občas udělat není problém, ale nedoporučujeme to dělat pravidelně. Ohřáté jídlo vždy doplňte o nějakou čerstvě tepelně upravenou zeleninu a i o pár lžic kvašené.

    Možná bylo umeocta příliš. Někdy stačí jen pár kapek, záleží jak je osolená. Místo umeocta lze použít i jablečný ocet nebo citrón.

    za mě perfektní…ale už podruhé mi po ní začly jít šťávy a pálila mě žáha. Můj muž ji kupodivu taky jedl 😉 a měl stejný problém. Nechápu proč a z čeho…..

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, ten vývar z řepy se nedá použít jako základ na polévku či omáčku? Když zeleninový vývar děláte ze šlupek? Myslela jsem, že tam rovnou přihodím i jinou zeleninu a řasu a budu mít zas pro další použití, ale v komentářích jsem se dočetla, že ho asi vyléváte? Díky za odpověď 🙂

    Určitě dá, jen bude polévka červená :-).

    Tedy, luxusní:) Sedly jsme s malou ke stolu, ona svůj malý talíř, já svůj velký dospělácký. Mrně si dalo a vzápětí vyměnila naše talíře:-D

    Pěkný podvečer, omáčka je výborná! Také vařím pro děti a poprvé, držíc se receptu jsem neuspěla — barva — byla jiná ___ a už nebyl zájem ji ani ochutnat… u nás se jí špagety hodně a rajčata nejíme, protože pro nás nejsou „zdravá“ …Tedy co pomůže obarvit řepu _?_ tak, aby byla červená jako rajče.. ? ….oranžová přece!, tedy, hokaido))) vařila jsem omáčku i dýni zvlášť, a pak jsem do omáčky vmíchavala kaši z dýně, dokud nebyla krásně rajčatově červená! a podařilo se! tudle nudle děťátka *))) díky za recept!

    Skvělý nápad jak přírodně dobarvit omáčku na přesnou barvu rajské. Výhodu mají ti, kteří rajskou dětem zatím nedali a tak děti nemají s čím srovnávat :-).

    Hezký večer, chtěla jsem Vám jen napsat, že jsem dnes dělala na oběd tuto omáčku a byla vynikající! Mňaminka 🙂 i mojí mamince chutnala. Udělala jsem k tomu jáhlovo rýžový knedlík a tempeh. Perfektní 🙂

    Zdravím vás, mohla bych se prosím zeptat… začínám se ztrácet v hledání receptů. Ukládám si je a dohledávám co ještě nemám… Tahle rajská omáčka vypadá skvěle, chtěla jsem si jí uvařit, hledala jsem jí v záložce omáčky a tam vůbec není. Je pod štítem obiloviny, neporadila by jste mi jak se mám orientovat? V záložce omáčky jsem naopak našla nějaké knedlíky, které moc ráda vyzkouším 🙂 Nezlobte se, jen ztrácím přehled.

    Máme v plánu revizi receptů a článků, jen co nás děti nechají chvíli v kuse pracovat. Původně byl tehnle webík jen taková sranda o pár receptech pro známé, takže bylo i pár sekcí v receptech. Jenže se to nějak rozjelo a občas recept špatně zařadíme. Musíme to vzít od píky, bude to chvíli trvat, ale je to v plánu 🙂

    Když jsem tuto omáčku dělal prvně, tak jsem u svých dětí pěkně pohořel, nakonec jsem dojídal po obou a byla skvělá 🙂 Syn má problém s červenou řepou (děkuji školní jídelno) a dcera má se zeleninou problém všeobecně, ale třeba svíčková jí chutná 😉
    Nevzdal jsem to a nyní zkusil variantu bez červené řepy a s dýni. Po počáteční nedůvěře si syn pochutnal a na kontrolní otázku, zda mám toto jídlo ještě někdy uvařit, jsem dostal pozitivní odpověď 🙂 U dcery to bohužel dopadlo v podstatě stejně jako minule, její předsudky vůči zelenině jsou stále velké.
    Pro dokreslení, děti ke mně chodí na víkend cca po 14 dnech, během kterých chodí do školních jídelen a vůbec se stravují většinově.

    Teda smekám před Vámi klobouk.

    Pokud se děti stravují většinově, jsou zvyklé na výraznější chutě a máloco jim zdravého pak chutná, hlavně některé jsou strašně konzervativní a jí to jen jak jsou zvyklé. Každopádně vyplatí se vytrvat a jídla se snažit vařit podobná těm co znají a i víc ochucovat a i vysvětlovat proč vaříte jinak.

    kovalda

    Vyzkoušeno, MŇAM
    Dokonce i naše 10-měsíční štěstí baštilo a velmi hlasitě se ozývala, když váznul přísun
    Díky

    kovalda

    Jů, to jsem ráda, že to jde. Já si říkala, co si počnu bez mých milovaných rajčat 🙂
    Akorát jsem včera zapomněla koupit řepu, tak holt až s dalším nákupem. Ale rozhodně brzy vyzkouším. Díky :_)

    Kolem tehle omacky jsem porad jen krouzila, nemam totiz rada zadnou vec udelanou z rajcat – kecup, rajska, protlak…takze uz jen podle obrazku se mi to protivilo. Nicmene jsem tu mela hromadu repy, tak jsem to ukuchtila a moc jsme si s manzelem pochutnali. Manzel dokonce rekl, ze je to lepsi nez z rajcat! Lahodne a vynikajici!

    Díky my ji také milujeme!

    No, zatím se mi to bohužel nedaří, ač se snažím …vizuelně je to v pořádku, chuťově už tak ne … 🙂

    Vynikající, právě jsem ji doobědvala…ale starší dcerka ji odmítla…už chce jíst jen to, co se vaří ve školce a u babiček a já jsem z toho upřímně nešťastná.

    Na to zabere vařit jídlo, které vizuálně vypadá jako od babičky, či ze školky jen ze zdravých ingrediencí :-).

    Chtěla jsem se zeptat, zda nevadí, když se omáčka vaří pomalu hodinu, jak píšete, že má potom lepší chuť. Někde jsem četla, že zelenina se má vařit max. 20 minut…
    Jinak díky za luxusní recept! Omáčka je výborná, dokonce lepší než verze se skořicí a hřebíčkem! Řepu nakrájenou najemno dávám dusit rovnou k mrkvi. Vařila jsem málo slané bez koření i pro šprčka (rok a půl) a sobě jsem zvlášť podusila na hodně osolené cibuli s kořením i kousek papriky. Olizujeme se oba 🙂

    Pokud vám nejde prioritně o vitamíny, tak to nevadí i tak bude mít omáčka hodně minerálů a její chuť bude víc silná a sladká.

    Děkuji, to jsem ráda, vitamíny hravě doplníme jinde, šlo mi hlavně o to, jestli nebude dlouho vařená zelenina kyselinotvorná. Dnes jsem vařila znova a přihodila jsem hrst červené čočky. Výborné, doporučuju vyzkoušet, krásně se to zahustí a máme odbytou i luštěninu 🙂

    Skvělý nápad!

    ..děkuji za úžasně chutnající omáčku. Použila jsem ji do kopřivových lasagní a dodala celému jídlu parádní šmrnc!

    Děkuju za bezva recept. Je skvělé, že přidáváte i modifikace pro děti do jednoho roku. – To prostě nemá chybu. 🙂

    Už delší dobu se chci zeptat… když vařím zeleninu ve vývaru, podle doporučení dr. Strnadelové ji máme vyhodit a do vařícího vývaru máme přidat čerstvou zeleninu… proč, když nakonec vyleju vývar z řepy ji mám dát vařit do studené vody? Vždyť se mi všecky užitečné látky vyvaří. Není lepší dát řádně omytou řepu do vařící vody a vařit do změnkutí?

    Janina

    Když vařím celou řepu, tak ji dávám do osolené vařící vody. Pokud se do ní během vaření nepíchá, není ztráta užitečných látek nijak velká a i sůl zabraňuje vyplavování. Výhoda je, že jde snadno loupat. Takhle vařím řepu do salátů. Na omáčku používám ten druhý způsob, oloupat, nakrájet, na cibulku a dusit. Oloupe se tlustší slupka, to mi přijde jako jediný rozdíl 🙂

    Vidíte takhle jsem o tom nepřemýšlela, já to brala, že řepa když se nechá v celku nic nepustí, ale asi máte pravdu. Takže klidně ji dejte rovnou do vařící vody.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Byla opět bezkonkurenční 😉 vřelý dík, děvčata, za vaši inspiraci

    Setkávám se na víc místech s tím, že radíte zázvor jen vymačkat a zbytek drti zahodit. Dávat celý je špatně? Vařila jsem vždycky se zázvorem hodně, ale krájela jsem jej na drobné kostičky a přímo s cibulí a česnekem do oleje. Nebo je to jen šetrnější varianta pro malé děti? Děkuji.

    Dřeň zázvoru je hodně dráždivá a může způsobit žaludeční potíže, proto používáme jenom šťávu na dochucení a zbytek vyhazujeme. Pokud vám to nevadí, tak ho klidně používejte celý.

    Je opravdu nutné řepu tak dlouho vařit? Já dělám omáčku podobně, jen ještě trochu ochucuji mletou skořicí a hřebíčkem. Zeleninu nakrájenou na kostky vařím najednou i s řepou cca 15 minut, pak vyndám koření, vše rozmixuji a mám pocit, že řepa je uvařená dost. Nebo je dlouhé vaření nutné z jiného důvodu? Řepu si také dávám často nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kostičky do polévky, kterou vařím jen cca 10 minut a nepřipadá mi syrová. Je sice více kousavá, ale je dobrá. Nápad s omáčkou na pizzu je super, brzy vyzkouším. Co ještě dát na pizzu, aby se podobala té „normální“? Cuketu, papriku, pórek, žampióny, strouhané tofu, či tempeh? A jaké koření? Je možné dát pizza koření či oregáno, nebo bazalku a česnek?

    Pokud řepu vaříte vcelku, tak se vám rychleji neuvaří. Co se týče vaření současně se zeleninou, tak to byl překlep, už jsem to opravila, tam opravdu stačí jen do změknutí. Ale mám vyzkoušeno, že když omáčku vařím pomalu déle (asi hodinu), tak je mnohem chutnější a aromatičtější, tak se hodí právě na tu pizzu. Jinak na pizzu dávám kromě těsta a omáčky orestovanou mrkev na tenká kolečka s pórkem na nudličky a na to tofu sýr a je to mňamka. A oregáno určitě, to tam patří.

    Vy mi snad čtete myšlenky, zrovna dnes jsem uvažovala, jak tohle vymyslet :).

    No vidíte, jak dalece se lze když jíte jinak dostat :-).

    Zobrazit všech 49 komentářů

    Jíme Jinak