Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Rychlá krémová polévka z kopřiv a cukety

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Pěkné kopřivy na naší zahrádce si říkají o zpracování. Škoda vitamínů, které nám tu rostou zdarma. No a cuket je jako každý rok touto dobou nadbytek, takže je strkám všude možně, kde se ztratí. Tahle polévka je snadná a rychlá, navíc měla u mých strávníků úspěch, takže je otestovaná.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 3 hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 a 1/2 hrnku cukety na kostky
  • špetka soli
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka
  • na ozdobení: pražená semínka, rostlinná smetana nebo obilné mléko

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Jak připravit kopřivovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a než je připravený, spaříme kopřivy horkou vodou. Dají se pak pokrájet na menší kousky, aniž byste se spálili. Tuhé stonky do polévky nedáváme, snažíme se pokrájet jen listy a měkké stonky.
  2. Cuketu nakrájíme na kostky a spolu s kopřivou posekanou na kousky vložíme do vroucí vody či vývaru.
  3. Přidáme špetku soli a vaříme do změknutí zeleniny cca 10 minut.
  4. Ke konci varu přidáme dva stroužky česneku. Můžeme celé, protože vzápětí budeme obsah hrnce mixovat.
  5. Pak už zbývá jen dochutit dle nálady. Nám nejvíc vyhovuje umeocet, troška sojové omáčky a zjemnit obilným mlékem.
  6. Na krémové polévce máme rádi pražená semínka. Vyzkoušejte si to!

Praktické

  • Máme-li čas a chuť, můžeme cuketu a kopřivy nejprve orestovat na cibulce a trošce oleje spolu se solí. Polévka bude o to chutnější.
  • Ještě lépe bude chutnat, když ji doplníme o uvařenou luštěninu, to bude sytá a chutná. Je jedno, zda přidáte hrách, cizrnu, fazole nebo čočku.
  • Vyšla-li vám řídká, nevadí, přidejte do mixování uvařené obiloviny a budete mile překvapeni, jak dobře to chutná.
  • A když má polévka nahradit pořádné jídlo, dejte tam i obilí i luštěninu. Bude sytá a velmi chutná.

Obměna

  • Cuketu můžete nahradit třeba kedlubnou.
  • Pokud zrovna nemáte k dispozici kopřivy, dají se použít i různé listy – z kedlubny, ředkví, ředkviček aj.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1 roku, odebereme jim před dochucením a nedáme jim semínka navrch.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
12. 11. 2021

Mňáááááááááááám ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Zuzana Pašeková
1. 3. 2014

Chci se zeptat, když ještě nejsou kopřivy, můžu použít listový špenát? Špenátovou polévku mám moc ráda a toto vypadá fakt dobře :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Zelený Ramen

Polévka Ramen je požitek. Dá se krásně obměňovat a tudíž není nikdy nudný.