- 1 díl celozrnné rýže
- 1 díl bezpluchého ovsa
- 2 lžíce lněného semínka
- špetka soli
- 2,5 násobek vody (tedy např. na 1 hrnek rýže a 1 hrnek ovsa dáme 5 hrnků vody)
Jak připravit oves s rýží a lněným semínkem
- Na dno tlakového hrnce vložíme 2 lžíce opraných lněných semínek, na ně nasypeme opraný oves a naposledy opranou rýži.
- Vše opatrně zalijeme 2,5 hrnky vody po straně tak, aby se obsah nepromíchal.
- Osolíme a přivedeme k varu.
- Pokud nemáme v bio kvalitě, sebereme pěnu.
- Vaříme cca 50 minut na velmi mírném plameni pod pokličkou dokud se voda nevyvaří.
- Při vaření na plynu použijeme rozptylku, aby se nám obilí nepálilo ke dnu hrnce.
- Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme o trochu déle, ochutnáme, zda jsme s měkkostí zrna spokojeni.
Praktické
- Začátečníkům a lidem se špatným trávením doporučujeme obiloviny předem namočit. Můžete i přes noc, ale stačí hodina či dvě. Během namáčení začne zrno klíčit a zmnoží se v něm množství vitamínů a dalších cenných látek. Namočené zrno se lépe uvaří a lépe stráví. Vaříme v namáčecí vodě, protože již obsahuje minerály, které se do ní uvolnily.
- Záleží, jak dlouho vaříme, podle toho dostaneme buď mokřejší a lepivější variantu nebo sušší a sypkou verzi. Přidáme-li 1 hrnek navíc a prodloužíme dobu varu o 1/2 hodiny dostaneme chutnou kaši.
Kombinujeme
- Můžeme použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, jako snídaňovou kaši či rizoto.
Obměna
- Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu, stejně tak místo lněného semínka můžeme použít dýňová, sezamová nebo slunečnicová.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Dobrý deň, je telo schopné z takto pripraveného ľanového semienka niečo vyťažiť? Nemalo by sa najskor namlieť?
Hezký den všem. Našla jsem recept na ovesnou kaši z celého zrna kde se zrno namočí na udaných 14-16 hodin, s novou vodou umixuje dohladka a krátce povaří do zhoustnutí. Je tato úprava dostatečná co se týče oslabeného trávení, gastritidy, vředů apod.?