Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Rýžové penne se zeleninou v kuzu

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Těstoviny s kečupem a sýrem jsou oblíbená konvenční večeře. Dá se udělat i po našem bez éček, bez cukru, bez sýra a přitom si pochutnáte stejně, ne-li víc, a bude to taky rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • rýžové penne
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1/2 cukety
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1/2 batátu
  • 2 lžičky kuzu
  • 1 šálek studené vody
  • 2 lžíce domácího kečupu bez cukru / dýňový kečup / protlak bez cukru
  • 1/2 uzeného tofu

Adámkovi jsou dnes tři roky a čtvrt, skoro rok chodí do školky a nebývá téměř nemocný. Ale ještě ned...

Postup
  1. Dáme vařit vodu na těstoviny a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli pokrájíme na tenké proužky, mrkev, batát, cuketu a pórek na menší hranolky.
  3. Vroucí vodu osolíme a podle návodu vaříme rýžové těstoviny potřebný čas.
  4. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  5. Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu. Orestujeme, podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou.
  6. Nastrouháme tofu na nudličky.
  7. Odklopíme wok, přimícháme domácí kečup a kuzu rozmíchané v trošce studené vody.
  8. Za stálého míchání nám voda zhoustne do omáčky, ihned vypneme.
  9. Podáváme se strouhaným uzeným tofu.

Praktické

Pokud vám těstoviny zbudou, schovejte zbytek na svačinu nebo druhý den do polévky místo zavářky.

Kombinujeme

Pokud zkombinujeme těstoviny se zeleninou a tofu, dostaneme v podstatě kompletní talíř. Není tak výživný jako celé zrno obilí nebo luštěniny, ale pro občasnou lehkou večeři je to chutná alternativa.

Obměna

 

Místo tofu můžeme použít tempeh, zeleninu můžeme doplnit o koření dle nálady.

Děti

Pokrm je vhodný až pro děti od 1,5 roku – uzené tofu je příliš slané.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 9. 2021

Dala jsem vrtule , kuzu je opravdu lahodné a s tím protlakem vítaná změna ♥️ moc jsme si pochutnali 😂 mnaaaaaaaam 👍 děkujeme JJ ♥️

Karolína
6. 3. 2017

Koukám na recept, kde se používají batáty. Ještě jsem je snad nejedla, ale chci je vyzkoušet. A optat se, jak je to s jejich konzumací, dají se plně nahradit bramborama, v jakém množství je vhodné je jíst. A ještě dotaz na brambory, nejím je, ale zapomněla jsem v čem jsou škodlivé. Díky za info

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní patizonové řízky

Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se ...

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!