Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Sedlácké kroupy

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna podzim
sezóna zima

Toto tradiční české jídlo je jednoduché, rychlé a dobré. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Chuť a vůni uzeného v tomto receptu skvěle nahradí uzené tofu nebo tempeh.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 2 konce jarní cibulky
  • 3-4 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • 3/4 uzeného tempehu
  • 0,5 hrnku uvařených krup
  • sojová omáčka
  • sůl

Na Jíme Jinak jsem narazila, když jsem hledala možnosti, jak jíst bez masa, mléka a cukru a přitom chutně a aby mi ni...

Jak připravit sedlácké kroupy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
  2. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
  3. Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
  4. Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
  6. Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
  7. Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.

Obměna

  • Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
  • V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
  • Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
  • Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 2. 2024

Velmi rychlá a vděčná večeře 🙂

Měla jsem jen čtvrtku tempehu, tak jsem přihodila uvařené Adzuki fazole a s dopředu vařenými kroupy je to fakt rychlovka. Výborné, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře