Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Silvestrovský nealko svařák pro děti i dospělé

Uvařeno
sezóna zima

Nemám ráda alkohol. Nejen, že mi nechutná, ještě na mě nemá vliv.  Ale tenhle domácí nealko svařák má opravdu uvolňující účinky. Dělám ho v různých variantách už kolikátý rok a vždycky to má grády. Jako dvě kojící matky jsme si ho vloni na Silvestra daly s Helčou v hospodě s kamarády, kteří pili alkoholické nápoje. Nejen, že nám upíjeli a já nestačila dovařovat, ale navíc jsme s nimi dokonale držely tempo v radostném opojení :-) Vyzkoušejte!

Ingredience
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce čaje bancha
  • hrst sušeného nebo čerstvého ovoce (hrozinky, křížaly, meruňky, švestky apod.)
  • koření : 3 hřebíčky, 1 celá skořice,1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru
  • na doslazení: ovocný koncentrát, sladěnka nebo svátečně med

Moc se nám líbil originální přístup Hanky, která nechtěla vařit zdravě jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Nechte se ...

Postup

  1. Přivedeme vodu k varu, zalijeme s ní čaj a necháme pár minut louhovat.
  2. Scedíme čaj a dáme ho znovu vařit spolu s kořením, zázvorem, ovocem a lžící či dvěma ovocného koncentrátu.
  3. Když dáte dost hrozinek, není potřeba doslazovat. Ale oslaďte si podle chuti, je to sváteční nápoj.
  4. Vaříme alespoň 10 minut, můžeme déle, bude silnější.
  5. Když dovaříme, vylovíme koření a zázvor a podáváme.
  6. Teplý má mnohem větší grády.
  7. Sušené ovoce krásně nabobtná a obvykle je o něj rvačka, takže nevyhazovat!
  8. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ovocným koncentrátem, sladěnkou nebo troškou medu. Vždyť jsou svátky :-)

Praktické

  • Bancha tam není ani tak kvůli chuti jako kvůli vyvážení, aby nás svařák nepřekyseloval. Není nezbytný, můžete uvařit svařák i bez něj. Ale s ním je to lepší.
  • Když dáme zázvor a koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.
  • Čím tmavší ovoce dáte, tím tmavší barvu svařáku budete mít (například borůvky, ostružiny, švestky aj. udělají tmavou barvu nápoje, naopak pokud použijete rozinky, křížaly, sušené hrušky, čerstvé jablíčko, bude barva světlá).

Obměna

  • Jinou chuť získáte, když přidáte sušenou citrónovou či pomerančovou kůrou.
  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Můžeme v čaji povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme je také přidat na závěr jako ozdobu do hotového svařáku či nazdobit s nimi skleničky.
  • Nebojte se sáhnout po jakémkoli sušeném ovoci, co vám zbylo z vánočních nákupů nebo co nanosil Mikuláš. Dají se s úspěchem použít datle, fíky, sušené švesetky či kustovnice.

Děti

  • Maličké děti neocení pikantní říz zázvoru, takže doporučuji vynechat nebo dát jen jedno kolečko. Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale osobně bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití. Dokud jim stačí voda či čaj, tak neřeším. Takže nabízejte s rozvahou až třeba v momentě, kdy všechny děti kolem pijí limonády a ony začínají pošilhávat. Pak je vhodná doba navrhnout: “A víte co? Dneska si uvaříme vlastní speciální dětské svařené víno!” Nechte je naházet ingredience do konvice, vyjídat uvařené rozinky  a uvidíte, jak budou vedle toho kupované limonády slabým odvarem :-)

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, u bancha čaje nevadí ho dál vařit? Nebo to je jen u sváteční příležitosti….?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vánoční nealkoholický punč

Punč je název pro velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce či ovocnou šťávu. Slovo punč má původ v hindském výr...

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.

Fialkový čaj

Failky právě kvetou. Přineste si domu hrst květů a můžete si z nich připravit nálev účinný na odkašlávání a na léčbu zánětu plic. Vypadá krásně, voní a chu...

Voňavá bezová limonáda

Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se t...

Masala Chai jinak – bez kofeinu, bez cukru a bez mléka

Čaj masala příjemně zahřívá díky koření a perfektně uspokojí chuť na sladké. My ho milujeme v naší vlastní verzi, která chutná stejně jako čaj v indické re...