Sirup z černého bezu aneb bezinková šťáva bez cukru » Jíme Jinak

Sirup z černého bezu aneb bezinková šťáva bez cukru

Autor , Rubrika Nápoje, Právě se děje, Recepty, Svačiny, 02.06.2017

Štítky:, , , , , , , ,

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkoušejte oblíbenou bezinkovou šťávu jinak - bez cukru. Můžete ji přidat do vody i do čaje. Krásně voní po čerstvých květech, osvěží nás a ještě má léčivé účinky. Květy obsahují látky, které zpevňují cévy, mají ochlazující účinek a podporují vykašlávání.

Ingredience
na cca 2,5 litru šťávy
  • 10 velkých květenství černého bezu
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 3 citróny

Postup

  1. Ve dvou litrech vody svaříme půl litru sladu. Stačí přivést k varu a rozpustit slad.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí ještě za tepla nalijeme do čistých sklenic.
  7. Ihned zavíčkujeme a uskladníme v chladu.

Použití

Dostaneme po bezinkách vonící sladkou a po citrónech lehce kyselou šťávu, kterou lze pít samotnou. Našim dětem stačilo dát do hrnku cca lžíci a dolít čajem nebo vodou a byly nadšené, že mají voňavý čaj či bezinkovou limonádu.

Praktické

  • Chcete-li šťávu sladší, dejte více sladu. Můžete místo šťávy připravit hustý sirup. Kyselost či sladkost si určete sami už při výrobě – stačí ochutnat a přidat slad či citróny.
  • Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte.
  • Pokud chcete prodloužit životnost,  můžete zavřené lahvičky ještě sterilizovat. Pokud šťávu v dohledné době nezkonzumujete, je potřeba důsledně pohlídat čistotu lahví a víček, vhodné je předem je vyvařit. Doporučuje se také vytřít vršky lihem nebo přímo kápnout na povrch trošku lihu, který se odpaří, ale zlikviduje bakterie. Do sirupů a šťáv se také standardně přidává kvůli konzervaci cukr a kyselina citrónová. To jsem nechtěla a proto nepoužila.
  • Na takovou hygienu já si nepotrpím, věci se u nás většinou rychle zkonzumují, takže já jsem použila lahvičky umyté v myčce a po vychladnutí jsem je dala do lednice. Šťáva rychle mizí, nemá šanci se zkazit 🙂
  • Dokonce ani květy jsem neoplachovala ve vodě. Tak krásně voněly a byl na nich pyl, že mi bylo líto ho opláchnout. Sbírám ovšem v lese.

Děti

Bezinkovou šťávu můžete podávat dětem v dobách chřipek a kašlů jako medicínu podporující pocení a vykašlávání místo kupovaných sirupů. Při horečce pomáhá ochladit.

Osobně jsem svoje děti nejprve naučila pít samotnou vodu a čaj až mnohem později dostaly ochutnat sladký nápoj jako je bezinková šťáva (a to ještě naředěná čajem či vodou). Navíc viděly, že je potřeba nasbírat květy, vyluhovat, svařit a že máme omezené množství. Nehrozí tedy, že by si vynucovaly jen sladké nápoje, na to už jsou velké.

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 23 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Veroniko,ječný (a nejen ječný,ale i pšeničný a žitný) prodávají sladovný a e-shopy. Dokonce i většina minipivovarů slad prodá (a hlavně nadrtí!).

    Ivano, zkuste mě napsat na: matasek2000@seznam.cz
    Ono se to nedá říci jednoznačně. Je to teplota od cca 52°C (při aktivitě beta amylázy 10%) až po 78°C.
    Mám na to graf ze kterého se to dá pochopit,ale nepodařilo se mě ho sem vložit.

    Prosím Vás, kde seženu ten ječný slad? Na internetu jsem našla pouze sirup, tak nevím zda je to ono. Děkuji za odpověď 🙂

    janapelka

    Prodává např. Sladovna Bruntál ve velkém balení, malé lze koupit ve zdravé výživě, nebo přes net- teď nevím,, možná by ho měla paní Dýně, Dan food nebo Country Life….?

    Vsichni zmineni a pakk taky Sunfoood, Dobroslad a mnoho dalsich.

    Kde seženu ječný kvas ? Díky

    janapelka

    Tak jsme právě přinesli asi 60 květů bezinek, uděláme i tuto zdravou variantu bez cukru a jelikož je ještě kolem nás spoustu nerozkvetlých bezinek, postupně budem i sušit.Suším v sušičce na ovoce a byla to lahoda, dát si v zimě voňavý bezinkový čaj, obzvlášť při nachlazení.Akorát kosmatice u nás nikdo nemusí:-)

    Paráda, taky se chystám na sušení. Kosmatice nejsou pro výživu důležité, po mě je zase chtějí a mě je nebaví smažit 🙂

    Jestli jde o slad, tak odpoved viz predchozi komentare Janapelkaly a muj.

    Nastává čas pampelišek. Zkoušeli jste pampeliškový med bez cukru?

    Je to v plánu, určitě to jde, ale z vlastní zkušenosti zatím nemohu potvrdit 🙂 Pokud někdo máte vyzkoušeno, budeme rády za radu.

    Dá se stejný recept využít i na kopřivovou šťávu?

    Předpokládám že ano 🙂 Ale nezkoušela jsem. Když budete dělat, dejte vědět, jak chutnala.

    Nechtěla jsem sirup dělat s cukrem…květy bezu už nejsou, tak až příští rok. Sirup se dělá i z bezinkových kuliček, takže se sladem by se taky snad povedl.
    Slyšela jsem, že bez do sebe natahuje škodliviny z okolí. Proto se má sbírat jen v čistém prostředí.
    Jinak děkuji za recept.

    janapelka

    Z kuliček(plodů) jsem dělávala likér, nevím jestli jde i sirup, každopádně plody musí projít tepelnou úpravu, jsou jedovaté, zasyrova se nepoužívají.

    Hmmm, likér zní dobře. Taky se z toho dá dělat kapary, ale to jsou nezkoušela.

    Jana

    Jani, moje mamka taky vzdycky delavala liker, na postup uz si bohuzel nevzpomenu, ale byl vyborny!!! 😉

    janapelka

    Já mám recept po babičce, ale nezdravý:-) bylo to s cukrem, kafem a rumem.Ale byl stráááášně dobrej:-)

    Obávám se,že je název trochu zavádějící.Jakmile začnu tepelně zpracovávat slad,beta a alfa amyláza mě přetváří škroby na cukry a dextriny.Při množství uvedeném v receptu se dá jednoduše spočítat,že v takto zpracovaném „roztoku“ sladu a vody (v pivovarnictví se tomu říká „dílo“) bez vyslazování se nachází cca 20% cukrů.

    Bezinkový roztok by se vám líbil víc? 🙂

    Jirko, při jaké teplotě dochází k té přeměně na cukry a dextriny, prosím? Je to až u varu nebo dřív? Děkuji 🙂

    Míša B.

    Recept jsem našla pozdě. Bez u nás již odkvetl, takže letos klasika s cukrem. Ale zkusím z máty a meduňky. Snad se to povede. A můžu použít rýžový sirup? Mám ho doma místo sladěnky.

    Tak to zkuste letos, Míšo, akorát kvetou 🙂

    Zobrazit všech 23 komentářů

    Jíme Jinak