Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slané cizrnové křupky

Uvařeno
sezóna léto
sezóna zima

Pečená cizrna je zdravá obdoba chipsů či popcornu k televizi nebo třeba inspirace na sváteční stůl na slané mlsání pro děti i dospělé.

Ingredience
na 1 porci
  • 100 g uvařené cizrny
  • 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
  • lžíce shoyu

Odmala jsem jako většina z nás nosila boty. Všude. Časem jsem však začala mít zdravotní problémy. Vybočený palce, plo...

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
  3. Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
  4. Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
  5. Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.

Praktické

  • Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
  • Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
  • Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.

Obměna

  • Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.

Děti

  • Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, chci se zeptat, zda takto upečená cizrna vydrží upečená a křupavá i několik dní nebo to zvlhne? Potřebovala bych si jí připravit dopředu, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Děkuji za odpověď.

Dělávám pravidelně na Silvestra už čtvrtým rokem a to z celého pytlíku cizrny. rozděluji na tři díly a každý ochutím jinak. Dříve jsem tajila z čeho zobání je, letos jsem už dostala za úkol nic jiného nechystat, jen udělat zobání na zítřejší silvestrovský výšlap. A tajit už taky nic nemusím, už celá cykloskupina ví, co každoročně zobou a chutná🤣🤣

Ukázat další komentáře