Slepované linecké cukroví » Jíme Jinak

Slepované linecké cukroví

Autor , Rubrika Recepty, Vánoční cukroví, 18.12.2011

Štítky:, , , ,

Základní informace

Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat stále mouku na podsypávání jako u běžného receptu.

Ingredience (cca 3 plechy), asi 1,2 kg těsta

Suchá část   (v závorce přepočítáno na půl kila těsta)

  • 3 šálky špaldové mouky ( 1 hrnek špaldové mouky)
  • 3 šálky kukuřičné mouky (1 hrnek kukuřičné mouky)
  • 3 lžíce sušeného sladovitu- nemusí být

Mokrá část

  • 20 dkg kokosového, nebo jiného tuku 
  • 1 vejce (půlka našlehaného vejce)
  • 2 lžíce sladěnky (1 lžíce sladěnky)

Posyp a potření pečiva

  • našlehané vajíčko a mleté vlašské ořechy (nemusí být)
  • marmeláda bez cukru

Postup

Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou. Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou. Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet. Vyválíme těsto asi 4 mm silné a vykrajujeme vrchní a spodní kolečka. Vrchní kolečko má otvor. Vrchní kolečko potřeme našlehaným vajíčkem a namočíme v namletých ořeších. Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě, až je spodek růžový. Po vychladnutí slepujeme marmeládou bez cukru.

Obměna

Ze stejného těsta můžete udělat ještě Stromečky s kokosem nebo Ořechová srdíčka.

  • ZDARMA: Podzimní seriál Jak upravit jídelníček

    materiály

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Jak regenerovat přetížené orgány
    • Jak se na podzim nezakulatit
    • VIDEO: Jak upravit jídelníček a vyhnout se tak podzimním rýmám a kašlům
    • Vzorový jídelníček s recepty na tři dny, nákupní seznam a videoprůvodce jídelníčkem
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail. Chci seriál ZDARMA
  • 38 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    „marmeladu“ jsem delala tak, ze jsem rozmixovala z mrazaku treba maliny, jahody s bananem a tim se to krasne slepilo a chutnalo vyborne. Samosebou nedat velky pomer toho mrazeneho, at to neni moc vodnate.

    sarkar86

    Recept vypadá super, jen dotaz, kdy se může péct, aby vydrželo do Vánoc?

    zdravím, můžete mi prosím poradit, jak můžu udělat marmošku „narychlo“? V mrazáku mám jahody, borůvky, ostružiny. Nebo mám ještě sušené ovoce. Někde na netu jsem nedávno četla (už nevím kde a nemůžu to najít), že se sušené ovoce rozvaří, pak nějak zahustí agarem (to už si právě nejsem jistá), pak tam bylo ještě něco. Nemáte někdo zkušenost? Jestli nebudu mít marmošku co nejdřív, hrozí, že ty neslepené kousky „sežeru“ 😀 😀

    Nejlepší je rozvařit sušené ovoce, to ani není potřeba moc agaru. Ovoce z mrazáku je hodně vodnaté.

    Mám stejnou zkušenost.

    Tak mám hotovo:) Mouka hrubá špaldová, já se v pečení moc nevyznám, tak nevím, jestli neměla být hladká. A protože jsem zkoušela opět menší množství (ještě menší, než je tady uváděná ta nižší dávka), tak se mi povedlo dát moc tuku. Tak jsem trochu té mouky přisypávala. Nedala jsem vejce, místo toho přidala trochu pohankové a taky vodu. Druhý den jsem vyndala z lednice šutr z něj ubírala vždycky tak na dlaň těsta. Ohřála v rukách, v ruchách udělala placičku, flákla s tím na podložku a rukama jsem to umačkávala, na co nejnižší vrstvu. Pak teprve jsem vzala váleček a opatrně uhladila (takže jsem pracovala vždycky s malým množství těsta – tak 3-4 kolečka jsem z toho vykrojila, pak zbytky splácla dohromady a přidala další těsto a znovu a znovu). A poté jsem zjistila, že nemám doma formičky:-D Tak jsem vzala nejmenší skleničku, holt nebudou s dírou. Pak jsem hrdě vytáhla bioládu (ovoce, agar, jablečný koncentrát, žádný jiný cukr tam není, ovoce hruška a rakytník) a chci to napatlat – a dostala jsem záchvat smíchu. Ony tam jsou velké kousky ovoce, takže napatlat to na kolečko a přiklopit druhým – to moc nejde:) Takže mám obměnu – prostě vezmu kolečko, na to kydnu lžičku biolády a strčím rovnou do pusy. Stejně to do úterý nevydrží, tak co:-D A hlavně, co jsem koukala – druhá polovička to jí a chutná mu to! To je asi prvně, haha!

    Na pečení je vždy lepší hladká hrubá spíše na knedlíky. Ale je vidět že jste si dokázala poradit v každé situaci :-).

    Mně se nejvíc osvědčilo toto klasické těsto od Zemanky: 300g mouky (část lze nahradit mandlemi), 200g tuku, 100g sladěnky. Vše najednou zpracovat, nechat aspoň hodinu v chladu, péct na 170st cca 10min.

    Tak čerstvá zkušenost – trochu jsme se zapotili u válení, ale přidala jsem trochu vody, pak i mouky a nějak to šlo. Upečené mi to přijde výborné a s malinovou marmeládou… mňam.

    S marmeládou jsou skvělá.

    pomoc, holky! asi jsem někde udělala chybu, vypadá to, že neupeču vůbec nic… recept jsem víceméně dodržela – měla jsem jen problém s tou velikostí šálku, mně by víc asi vyhovovalo množství uvádět v gramech, nebyla jsem si moc jistá tím poměrem tuku a mouky. těsto se mi zdálo hodně mastné, tak jsem přisypávala mouku, výsledné množství byl 1kg těsta, takže trochu méně než je uvedeno v receptu. tuk jsem použila kokosový, sušený sladovit nemám, tak jsem přidala trochu víc tekutého do mokré části. nechala jsem to odležet do druhého dne, což je asi moc, že? před chvílí jsem to vyndala z lednice, že jdu s holkama upéct cukroví a myslím, že bych tou hroudou rozbila klidně dlaždici, kdyby mi spadla na zem… je to tvrdé jak kámen. tak to nechávám povolit v pokojové teplotě, ale zdá se, že to bude vyžadovat delší dobu. máte s tím stejnou zkušenost? je problém nechat to odležet do druhého dne? moc děkuju!

    Ono to těsto je hodně mastné, proto se nechává odležet a je dobré vždy z lednice vyndat jen kousek a s tím pracovat, jinak moc teče. Odležení více dní v lednici nevadí, někdy mi to trvá i týden, než všechno upeču.

    no mně to právě neteče, mám spíš opačný problém – že se to teď hodně drobí (když to teda konečně asi po 4 hodinách povolilo, aby to šlo rozválet…). takže jsem asi dala hodně mouky? než jsem jí začla přisypávat k tomu mastnému těstu, celkové množství těsta dle uvedeného receptu jsem měla asi 800g nebo 900 g, nejsem si teď úplně jistá. děkuji za odpověď.

    Já s tím mám tu samou zkušenost. nakonec jsem přidala jen drobet vody a bylo to dobrý, hezky se to pak i válelo. Ale jinak to upečené těsto mi už tak nechutná. Doufám, že se to zlepší až to namažu marmeládou a ozdobím karobem 🙂

    mě to nenapadlo, tak jsem se s tím dneska teda potrápila 🙁 řekla bych, že i trochu víc než včera s první polovinou. drobilo se to, vyválet to moc nešlo a to jsem to válela mezi foliemi, praskalo to a okraje se třepily jak paprsky sluníčka. no nějak jsem to nakonec zvládla, ale práce s tím teda byla skoro pekelná… 😉 každopádně děkuju za tip, příště zkusím přidat vodu a třeba to půjde líp 🙂

    a ještě k té chuti – ono to samotné není prostě moc sladké, já jsem taky pořád závislák, ale snažím se pomalu odvykat 😉 ale s tou marmeládou to je už super, dneska jsme vzorek testovali 🙂 a myslím, že až to bude dozdobené karobovou polevou, tak s tím vizuálním efektem to bude dokonalé 🙂

    Testujeme teď jiné těsto na linecké cukroví, tak když se osvědčí, dáme ho na stránky, zatím je ve fázi zaděláno neupečeno :-(.

    Tak u mě úplně stejné. Tvrdá hrouda, kterou jsem musela trošku prodělat s vodou, aby z toho šlo uválet a vykrajovat. Stejně se mi těsto drolilo. Ale to je stejné téměř u všech „alternativních“ těst. Alespoň co mám zkušenost. 🙂

    určitě těsto je neutrální, marmeláda ho krásně osladí a pak když se rozleží, je výborné

    zkuste přidat trochu tuku

    Holky, mám ještě tip k mokré části – namíchala jsem sladěnku a trochou teplé vody a až poté našlehala mixerem. Když jsem totiž tento recept dělala, tak mi ta mokrá část šla špatně šlehat, šlo to dost ztuha.Tyčák se doslova zasekával, ale po přidání teplé vody to bylo jako krém. A na výsledek to nemělo vliv – je upečené, poslepované a teď ještě karob. poleva. Dělala jsem po prvé, ale výsledek zatím dobrý:) Tak jen chci povzbudit všechny, kteří pečou „jinak“ poprvé, nebojte se a ať vás nic neodradí. :)Hodně zdaru přeji.

    Mám technický dotaz… když nechci dávat kokosový tuk ale sezamový olej, jak to mám převést z dkg na ml? Uvádíte v receptu 20 dkg, mám tedy dát 200 ml? 🙂

    Já nic nepřeváděla a odvážila olej na váze, kolik tuku tolik oleje.

    Díky, to mě nenapadlo, ale ted jsem to dala na váhu spolu s odměrkou a je to tak jak jsem psala. 🙂

    To bohužel nemám vyzkoušené, ale asi bych zkusila dát nejdřív tuku méně a postupně přidávat.

    Mám z toho drobenku:(

    nám to poprvé taky přišlo jako drobenka ale dalo se to zmáčknout a vykrajovat dobře a lépe to šlo z podložky než klasické těsto a ty zbytečky se daly krásně znovu spojit a dovykrájet

    Prosím o radu ohledně marmelády. Mám domácí meruňkovou bez cukru, vařila se několik hodin, na palačinky nebo buchtu super, ale do lineckého je moc řídká 🙁 Mám ráda namazané linecké po pár dnech uležené, marmeláda hezky zgumovatí a kolečka zvláční, však co vám budu povídat, znáte to 😛 No a s tou mojí mám navíc obavu že se mi to namazané rychle zkazí, když je tak řídká a bez cukru.. Co byste poradily, aby marmeláda zhoustla a trochu vydržela, povařit se sladem, nebo rozinkama a rozmixovat? Agar? Předem díky za tipy a pečení zdar 😉

    Přesně tak, Kaco, povařit s agarem, dosladit rozinkami. Jak jsem zrovna psala jinde – asi vydrží menší dobu než s cukrem, takže dělejme menší množství a snězme si ho včas 🙂

    Dobrá zpráva, dělala jsem pokus bez vejce a pouze se slunečnicovým olejem a myslím že dobrý 🙂 Chce to trochu vody a pohankové mouky. Příště zkusím ještě trošku lupinové, snad není moc špatná.

    Není špatná, jen má takovou svoji typickou chuť.

    Dobrý den, děkuji za lákavě vypadající recepty! Mám jednu poznámku: v přepočtu mokré části na 0,5 kg těsta má zřejmě být 8 dkg tuku, ne 80…
    Lenka

    Prosím Vás, jaký objem má šálek?

    šálek 1,5 deci, hrnek 2,5 deci

    Profilová fotografie na Facebooku

    Měla bych dotaz ohledně toho vajíčka v receptu??? Lze ho vynechat, resp. použít jen žloutek? Malý je alergický na bílek, takže i to potření navrch bych nejspíš vynechala… Půjde to?
    A k sušenému sladovitu, kdyz ho nemám, mohu použít jednoduše více klasického sladu? Pokud ano, kolik by to tak mělo být?
    Moc díky předem za rady a krásný den do Prahy 🙂

    Jde o to to prostě zkusit, asi bych zkusila část mouky nahradit pohankovou, která pojí, bez vajíčka je to určitě dokonalejší. Na sušeném sladovitu to určitě nestojí, dejte o lžíci víc do mokré části a dle pocitu upravte mouku, každá stejně různě váže vodu, takže recept je jen orientační a dejte vědět jak to dopadlo!

    Jako jedinou ingredienci doma nemám palmový tuk, mohu ho něčím nahradit z „normální“ kuchyně (nejsem tak radikální a přísná :-)). Děkuji

    Palmový tuk jak zjišťujeme poslední dobou není zrovna nejideálnější, použijte buď kokosový, nebo klidně i dobrý panenský olej, ideálně sezamový, nebo mandlový.

    Zobrazit všech 38 komentářů

    Jíme Jinak