Domů > Magazín > Děti a strava

Slyšela jsem, že děti nemohou celozrnné pečivo, je to pravda? A co celozrnné obiloviny?

Dostala jsem se do debaty s kamarádkami, které mi tvrdí, že celozrnné věci dětem škodí. Že odírají střeva – to se mi nezdá… a že mají moc vlákniny – že dětská střeva ji nezvládají zpracovat? Některým to dokonce řekl i dětský doktor, je to pravda? A jak je to s celozrnnými obilovinami pro děti?

To co říkají vaše kamarádky je pravda, ale pouze částečná a vyjmutá z kontextu, můj doktor mě na to také v poradně upozorňoval a tak jsem zjišťovala, proč to tak je. Velmi malým dětem opravdu nesvědčí celozrnné pečivo a to proto, že ono ve výsledku není celozrnné. Není vyrobené z celého pouze namletého zrna, ale převážně z bílé mouky a pak obohacené otrubami, obarvené natmavo, aby budilo dojem, že je pečené z tmavé mouky a občas je do něj přidáno nějaké semínko. To je také hlavní důvod, proč se pečivu i celozrnnému vyhýbáme. Bohužel dnešní vymílání bílé mouky už probíhá pouze ve válcových mlýnech a tam se otruby vymílají takovým způsobem, že z nich vzniknou malé ostré špičaté kousky. Když pak malé dítě sní takový rohlík, přidané otruby opravdu velmi poškozují jeho střevo, protože se chovají jako jehličky a narušují jemnou střevní sliznici. Není to tedy tím, že by měli moc vlákniny, ale přidanými otrubami. Opět místo celého, dokonale přírodou vymyšleného celého zrna je použita jen jeho půlka (bílá mouka), která je pak obohacená o už odebranou vlákninu.

Co se týče celozrnných výrobků jako je celozrnná rýže, oves, kukuřice, ječmen… nemusíte se obávat, tam je slupka přirozenou součástí celého zrna, které je jako celek velmi dobře stravitelné i pro malé děti. Malým dětem kteří nedokáží kousat se doporučuje obilí pasírovat a tím se slupka z celého obilí odstraní.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den Evi mohla bys se zeptat? Dcera 10 měsíců, baští jáhly, různé druhy rýže, kukuřici……samozřejmě vždy s čerstvě napařenou zeleninou. Ráda bych jí jídlo obohatila o semínka, dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná, mandle, konopná, maková….jen jsem nikde nenašla od kdy je vhodné tyto semínka dětem podávat. Předem děkuji za odpověď

Vidím, že tady to byly samé vypatlané biomatky, co cpou vlákninu miminkům horem dolem. Snad to nikdo z dnešních maminek nebude číst… Pečivo s velkým obsahem vlákniny může malým dětem velmi uškodit. A rozhodně to není o nějakých otrubách. Bože, takový blábol…

Ukázat další komentáře