Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Smetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 list kapusty
  • 1/2 batátu
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • uvařená řasa kombu z vývaru
  • 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
  • na dochucení: sojová omáčka a umeocet

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  4. Maličko osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  6. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  7. Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
  8. Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vůbec nechápu jak je možné, že je to tak jednoduché a dobré. Kompliment👍

Michaela
13. 11. 2022

Opravdu vynikající, moc jsme si pochutnali

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.