Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Špaldové kernotto

Uvařeno
sezóna zima

Špaldové kernotto vzniká šetrným obroušením zrn od tvrdé obalové vrstvy a proto není nutné kernotto před uvařením namáčet. Po uvaření vypadá jako ječné kroupy a má výbornou chuť. Výhodou kernotta je krátká doba přípravy. Jeho použití je široké. Hodí se jako příloha, zavářka do polévek, do karbanátků, zapékaných pokrmů, místo rýže do rizota…

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek špaldového kernotta (160 g)
  • 2 hrnky vody
  • sůl

V šedesáti letech jsem se stala členkou klubu Jíme Jinak. Počáteční investice se mi dávno vrátila – využívám sl...

Jak uvařit špaldové kernotto

  1. Kernotto propláchneme a zalijeme dvojnásobkem vody.
  2. Dáme vařit a přidáme sůl.
  3. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody asi 30 minut, pokud chceme mít kernotto křupavé. Do měkka trvá doba varu 40 – 50 minut.
  4. Během vaření nemícháme! Jinak se kernotto připálí.

Praktické

  • Pokud máte čas, je lepší kernotto na pár hodin namočit. Délka varu se pak zkrátí.

Obměna

  • Do kernotta můžete přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko.

Děti

  • Kernotto je z obroušené špaldy, což je druh pšenice a obsahuje lepek. Proto ho podáváme dětem až od 1,5 roku a vaříme ho hodně do měkka.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
19. 8. 2023

Výborný s hlívou na cibulce, k tomu nishime, uzený tofu, cuketéza..😋

Kernoto je teda oproti spalde lahodne. Kdyz jsem jedla spaldu, pripadalo mi to uz proste moc jako zrni :-) ale v karbanatcich se ztrati ledaco :-)

Ukázat další komentáře