Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Staročeské zelí s uzeným

Uvařeno
sezóna zima

Jednoduchý a výborný recept od našich předků – staročeské zelí s uzeným. V našem podání samozřejmě s uzeným tempehem :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

Změna jídelníčku přinesla změny, které jsme nečekali a kdyby nám je někdo předem líčil, ani bychom mu nevěřili. Ono t...

  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

Postup

  1. Na oleji si dozlatova osmažíme cibulku. Přidáme větší špetku soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a na kolečka pórek a restujeme, až pórek změkne.
  3. Zasypeme mletou paprikou (případně i kmín, pokud ho zelí neobsahuje) a ještě minutku smažíme.
  4. Přidáme okapané, nakrájené kysané zelí (případně i uvařené kroupy) a mícháme cca 3-5 minut.
  5. Až je vše hotové, ochutnáme a případně přidáme kapku umeocta.

Praktické

V originálním receptu se staročeské zelí podávalo s kroupami – buď k tomu zvlášť jako příloha, ale často se zamíchaly do pokrmu přímo při přidávání zelí (tj. ve 4. kroku). Můžete ale použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo i knedlík.

Obměna

Místo pórku je výborná i kapusta nebo hlávkové zelí na nudličky. Tempeh lze nahradit uzeným tofu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarina
25. 5. 2021

Tak toto je ina dobrota a doslo a za 15 minut! Fantasticke!

Kateřina
14. 4. 2021

To byla mňamka. Chutnalo to jako segedýnský guláš. Já měla s jáhlami – bez lepku, ostatní s těstovinami a salátem z teplé zeleniny se zálivkou z tahini. Jedl to i syn, který moje zdravá jídla rád bojkotuje.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...