bez lepku » Jíme Jinak

bez lepku

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Eva, Polévky

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept. Je to jednoduché a tak moc dobré!Čtěte více

Polévka Šangri-La s ovesnými vločkami

Polévka Šangri-La s ovesnými vločkami

Eva, Polévky

Dnes jsem použila jiné koření než obvykle a do polévky zapražila ovesné vločky. Všichni si přidávali, tak se hned dělím o recept.Čtěte více

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Eva, Dezerty a sladkosti

Amasaké je tradiční sladký japonský pokrm. Vzniká fermentací obilí. Přestože je neskutečně sladké, neobsahuje žádný cukr ani jiné přidané sladidlo. Z amasaké pak můžete dělat kaše, buchty, koláče, krémy, nápoje, pudinky, cokoli vás napadne. Bezpečně začene chuť na sladké, je vhodné je i pro těhotné, kojící a miminka. Roky zkušeností s touhle mňamkou jsme sepsaly do jednoho článku.Čtěte více

Krémová polévka z fazolek mungo

Krémová polévka z fazolek mungo

Helena, Polévky

Krémová polévka z fazolek mungo se sezamovou pastou Tahini a pár kapkami citronu vás překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Květáková polévka

Květáková polévka

Helena, Polévky

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusily jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.Čtěte více

Vydatná zeleninová polévka s jáhlami

Vydatná zeleninová polévka s jáhlami

Helena, Polévky

V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla velmi lahodná zimní verze polévky.Čtěte více

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat - právě jsem to slíbila, když šly holky spát.
Čtěte více

Zeleninová Dashi polévka

Zeleninová Dashi polévka

Helena, Polévky

Dashi vývar se hodí jako skvělý základ do polévky. Má silnou chuť, proto stačí přidat jen dva druhy zeleniny, trochu soli, tofu a máte rychlou a výbornou polévku.Čtěte více

Vegetariánské Dashi

Vegetariánské Dashi

Helena, Polévky

Pravý Dashi vývar se vaří z řasy Kombu a sušených vloček tuňáka. Tento vývar je v Japonsku velmi oblíbený a díky řase Kombu obsahuje velké množství minerálů a enzymů. Zkusila jsem uvařit vegetariánskou verzi, kdy se tuňák nahradí houbami a musím říct, že chuť je vynikající. Vývar se hodí se jako základ do polévek, ale i na omáčky a všude tam, kde byste použili zeleninový vývar.Čtěte více

Jak na babičky - Jak reagovat, když přijde řeč na vápník, bílkoviny, maso? Podívejte se na úplně nový program!Více
Jíme Jinak