luštěniny » Jíme Jinak

luštěniny

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Eva, Nepřehlédněte

Nedávno se strhla diskuse pod článkem o bio potravinách. A tak jsme se zeptali přímo ve firmě PRO-BIO: Proč se u nás nedají sehnat české bio jáhly? Proč se vozí suroviny z Asie a dalších zemí? Můžeme pak věřit tomu, že jsou skutečně v bio kvalitě? A je to pak vůbec ještě ekologické vozit jídlo z druhého konce světa?Čtěte více

Pikantní křenová kulička

Pikantní křenová kulička

Eva, Recepty

Malá ale pěkně ostrá. Taková je kulička ze strouhaného křene, který teď patří na talíř víc než jindy. Tenhle řízný doplněk k jídlu vyrobíte raz dva a strávníky u stolu s ní jistě překvapíte. Velký úspěch mívá u mužů, ale naše holky jí od čtyřech let baští také rády.Čtěte více

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Helena, Kdy a jak jíst

Václava zajímá, jak je to s kompletním talířem, když máme místo luštěniny seitan.Čtěte více

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Helena, Hlavní jídla

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Lepek – zbytečný strašák

Lepek – zbytečný strašák

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V několika textech se budeme věnovat tématu lepku – někdy shovívavě, jindy rezervovaněji. Nečekejte tedy žádnou „konečnou pravdu o lepku“, čtěte jen s otevřenou myslí a vyberte si, co bude pro Vás užitečné. Prvním z nich je text ing. Jarmily Průchové, která poukazuje na skutečné příčiny alergie na lepek. Čtěte více

Fazolová pizza

Fazolová pizza

Eva, Luštěniny

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Hosnedlovic děti tomu říkají čokodort, já fazolová pizza. Je to vcelku rychlé a u nás velmi populární jídlo. Hodí se i na cesty jako svačina.Čtěte více

Fazole s fazolkama

Fazole s fazolkama

Eva, Luštěniny

Přišla sezóna zelených fazolek. Dávám je do polévek, do salátů, do omáček, dnes mě napadlo smíchat fazole a fazolky. Strávníci byly nadšení. Vyzkoušejte tuhle báječnou sezónní zeleninu.Čtěte více

Bylinková sekaná

Bylinková sekaná

Helena, Hlavní jídla

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.Čtěte více

Rozmarýnový humus z řepy a cizrny

Rozmarýnový humus z řepy a cizrny

Eva, Omáčky

Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)Čtěte více

Jíme Jinak