luštěniny » Jíme Jinak

luštěniny

Jsou naklíčené luštěniny stravitelnější?

Jsou naklíčené luštěniny stravitelnější?

Helena, Ptáte se nás

Janu zajímá, zda je možné luštěniny před vařením nechat trochu naklíčit a jestli nepřichází o důležité živiny, když luštěniny odslupkuje.Čtěte více

Zdravý nákup v supermarketech, část 2. – Tesco

Zdravý nákup v supermarketech, část 2. – Tesco

Ajka, Právě se děje

Ne vždy má člověk možnost nakoupit ve zdravé výživě. Často jsou zdravé výživy z ruky, a tak se hodí seznam, co ze zdravých potravin se dá pořídit i v blízkých super a hypermarketech. V tomto článku se zaměříme, co dle zásad Jíme jinak můžete nakoupit v Tescu.Čtěte více

Zdravý nákup v supermarketech, část 1. – Lidl

Zdravý nákup v supermarketech, část 1. – Lidl

Ajka, Právě se děje

Ne vždy má člověk možnost nakoupit ve zdravé výživě. Často jsou zdravé výživy z ruky, a tak se hodí seznam, co ze zdravých potravin se dá pořídit i v blízkých super a hypermarketech.Čtěte více

Štědrovečerní menu jinak

Štědrovečerní menu jinak

Eva, Saláty

Nic proti klasice, jsou svátky, hodování patří k věci. Pokud vám však česká klasika nesedí, můžete to zkusit jinak. Překvapivě však velmi chutně, dokonce chuťově i vizuálně blízko tradičnímu štědrovečernímu talíři. Po našem štědrovečerním menu vám zaručeně nebude těžko, ani vás nechytne žlučník.Čtěte více

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Eva, Právě se děje

Nedávno se strhla diskuse pod článkem o bio potravinách. A tak jsme se zeptali přímo ve firmě PRO-BIO: Proč se u nás nedají sehnat české bio jáhly? Proč se vozí suroviny z Asie a dalších zemí? Můžeme pak věřit tomu, že jsou skutečně v bio kvalitě? A je to pak vůbec ještě ekologické vozit jídlo z druhého konce světa?Čtěte více

Pikantní křenová kulička

Pikantní křenová kulička

Eva, Recepty

Malá ale pěkně ostrá. Taková je kulička ze strouhaného křene, který teď patří na talíř víc než jindy. Tenhle řízný doplněk k jídlu vyrobíte raz dva a strávníky u stolu s ní jistě překvapíte. Velký úspěch mívá u mužů, ale naše holky jí od čtyřech let baští také rády.Čtěte více

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Helena, Kdy a jak jíst

Václava zajímá, jak je to s kompletním talířem, když máme místo luštěniny seitan.Čtěte více

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Helena, Hlavní jídla

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Lepek – zbytečný strašák

Lepek – zbytečný strašák

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V několika textech se budeme věnovat tématu lepku – někdy shovívavě, jindy rezervovaněji. Nečekejte tedy žádnou „konečnou pravdu o lepku“, čtěte jen s otevřenou myslí a vyberte si, co bude pro Vás užitečné. Prvním z nich je text ing. Jarmily Průchové, která poukazuje na skutečné příčiny alergie na lepek. Čtěte více

Jíme Jinak