luštěniny » Jíme Jinak

luštěniny

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Helena, Hlavní jídla

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Lepek – zbytečný strašák

Lepek – zbytečný strašák

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V několika textech se budeme věnovat tématu lepku – někdy shovívavě, jindy rezervovaněji. Nečekejte tedy žádnou „konečnou pravdu o lepku“, čtěte jen s otevřenou myslí a vyberte si, co bude pro Vás užitečné. Prvním z nich je text ing. Jarmily Průchové, která poukazuje na skutečné příčiny alergie na lepek. Čtěte více

Tempeh na „medu“

Tempeh na „medu“

Helena, Recepty - Hubneme do plavek

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v našem jídelníčku. Od té doby, co ho pravidelně připravujeme, nám přestalo úplně chybět maso. Ani mezi zarytými masožravci jsme zatím nenašly nikoho, komu by nechutnala tahle úprava tempehu.

Čtěte více

Prdelačka s adzuki a kroupami

Prdelačka s adzuki a kroupami

Helena, Recepty - Hubneme do plavek

Polévka z fazolek adzuki a ječných krup připomíná jak chutí, tak vzhledem českou prdelačku, přitom neobsahuje nezdravé tuky a ostatní škodlivé látky.

Čtěte více

Polévka z dýně a červené čočky

Polévka z dýně a červené čočky

Helena, Recepty - Hubneme do plavek

Lahodná polévka z červené čočky a dýně vám dodá spoustu energie na celý den.

Čtěte více

Fazolová pizza

Fazolová pizza

Eva, Luštěniny

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Hosnedlovic děti tomu říkají čokodort, já fazolová pizza. Je to vcelku rychlé a u nás velmi populární jídlo. Hodí se i na cesty jako svačina.Čtěte více

Fazole s fazolkama

Fazole s fazolkama

Eva, Luštěniny

Přišla sezóna zelených fazolek. Dávám je do polévek, do salátů, do omáček, dnes mě napadlo smíchat fazole a fazolky. Strávníci byly nadšení. Vyzkoušejte tuhle báječnou sezónní zeleninu.Čtěte více

Bylinková sekaná

Bylinková sekaná

Helena, Hlavní jídla

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.Čtěte více

Rozmarýnový humus z řepy a cizrny

Rozmarýnový humus z řepy a cizrny

Eva, Omáčky

Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že řepu nejí, ale červenou omáčku z ní si nechala třikrát přidat :-)Čtěte více

Jak na babičky - Jak reagovat, když přijde řeč na vápník, bílkoviny, maso? Podívejte se na úplně nový program!Více
Jíme Jinak