makrobiotika » Jíme Jinak

makrobiotika

Menu na chalupu

Menu na chalupu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

„Často jezdím sám na chalupu, a byl jsem požádán, abych napsal něco o tom, jak se tam stravuji. A protože se jmenuji Dalibor a všichni víme, že nouze naučila Dalibora housti, tak mě naučila trochu vařit – s dodržováním zásad makrobiotického stravování,“ říká Dalibor Jícha, nyní už spadající do kategorie „aktivní důchodce“.Čtěte více

Makrobiotická strava dneška

Makrobiotická strava dneška

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V nejnovějším čísle Zrnění 1/2017 se do hloubky zamýšlíme nad tím, jak má vypadat správná a vyrovnaná strava pro dnešní dobu, když striktní makrobiotika se ukazuje jako dlouhodobě nedostačující – s ohledem na děti, změnu doby i společenských podmínek. Zde uvádíme ukázku z jednoho ze zásadních článků na toto téma.Čtěte více

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných fascinujících věcí zde vypráví o svých slovanských kořenech, o terapii zvířat a o svém mimotělním zážitku klinické smrti. Čtěte více

Energie stvoření

Energie stvoření

Honza Jícha, Duchovní zdraví

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?Čtěte více

Menu na námluvy

Menu na námluvy

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Chcete-li získat nového partnera a zároveň ho naladit na svou stravovací notu, je nutné vařit chutně a rychle. Zároveň nepůjde o stravu striktně léčebnou, svého „objekta“ bychom neměli odradit, takže mu nemusíme honem nutit kompletní obilný talíř. Možná mu k snídani postačí závin a k obědu placky, na zeleninu se třeba vůbec nedostane. Nevadí, na začátku vztahu jsou důležité jiné věci než zásaditá reakce jídla. Je dobré vědět, co má rád/a a v rámci možností mu/jí vyjít vstříc. A menu se také bude lišit podle toho, jestli se ucházíte o mládence, nebo o slečnu!  Čtěte více

Slovo o dřevu

Slovo o dřevu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Právě spouštíme nový seriál, v němž se budeme podrobně věnovat pěti energetickým přeměnám z hlediska počasí, stravy, zdraví a nemocí, psychiky, vztahů i kulturních souvislostí. Jedině při pochopení systému a celku je možné porozumět nuancím a finesám uzdravujícího vaření. I přes panující mrazivé počasí začínáme jarní energií dřeva (stromu), která nám zanedlouho zaklepe na dveře. Čtěte více

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Dagmar Lužná je jednou z mála osob, které se snaží rozšířit skutečně zdravý životní styl v naší zemi, a vkládá do svých záměrů nemálo energie. Píše, přednáší, vede kurzy. Často stojí na začátku zásadních zvratů v životech lidí, kteří jejíma rukama prochází. Vedla i moje první kroky na cestu do „království nebeského“, přiznává Monika Skopalová, která s ní pro Zrnění připravila rozhovor. Čtěte více

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Václav Fusek je možná jediným Čechem, který se k makrobiotice dostal prostřednictvím své profese, a ne z vlastního zájmu nebo zdravotní nutnosti. Vaří v jediném zařízení u nás, které kombinuje tuto stravu s lázeňskými službami nejvyšší kategorie - v hotelu Francis ve Františkových Lázních. Přijeli jsme si s ním popovídat o makrobiotice a lidech kolem ní při pohledu zvenčí – a ukázalo se, že i postřehy profesionálního kuchaře, který sám makrobiotikem není, mohou být pozoruhodně hluboké.Čtěte více

Antiglutena (antická tragédie)

Antiglutena (antická tragédie)

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Všechno o lepku odedávna podnes.Čtěte více

Jak na stacionární zeleninu?

Jak na stacionární zeleninu?

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Zevrubný návod na tzv. stacionární zeleninu, která by neměla chybět v žádném energeticky vyrovnaném pokrmu.Čtěte více

Jíme Jinak