makrobiotika » Jíme Jinak

makrobiotika

Jak na horečku

Jak na horečku

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Stručný návod na horečky různého typu a proč je vůbec máme.Čtěte více

Svatba jinak

Svatba jinak

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Vše o jídle jinak, které se hodí na svatbu – jak uspokojit zrak, chuť i čich, jak vyhovět menšinám a neztrapnit se před většinou? To vše na základě vlastních zkušeností, ne vždy povedených…  Čtěte více

Makrobiotikové nejsou smutní. Jsou tajemní. – Rozhovor s Janou Miou Dančo

Makrobiotikové nejsou smutní. Jsou tajemní. – Rozhovor s Janou Miou Dančo

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Připravili jsme rozhovor s člověkem, který je přímým účastníkem turistického ruchu. Jana Mia Dančo je majitelkou a ředitelkou jediného hotelu v České republice, který se programově orientuje na zdravou stravu (a myslíme tím pochopitelně tu skutečně zdravou stravu). Čtěte více

Menu na jarní víkend

Menu na jarní víkend

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Máme-li v rámci makrobiotiky mluvit o specificky jarním jídle, pak pod třemi základními diktáty: - čerstvá zelenina, - rychlost a švih přípravy, - divoké byliny. To vše není nutné naplňovat každodenně, ale určitě alespoň několikrát týdně. Čtěte více

Slovo o zemi

Slovo o zemi

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Jestliže jsme si zjara hráli a přes léto blbli, je teď na prahu podzimu už načase dospět. Pozdní léto (poněkud tupý překladový název pro naše tradiční babí léto) je obdobím dospělosti, postupného nabývání moudrosti, zpracovávání poznatků, které byly v předchozích obdobích jen nesystematicky vršeny. Čtěte více

Zůstal jsem velikým snílkem

Zůstal jsem velikým snílkem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Phiya Kushi (vl. jménem Philip) je čtvrtým z pěti děti manželů Michia a Aveline Kushiových. Na české makrobiotické konferenci měl několik lekcí vaření a přednášek, během nich se věnoval i tématu své slavné rodiny. A protože toto číslo je věnováno zemské energetické transformaci, jež souzní právě s obdobím dospělosti a rodičovství, týkal se náš krátký rozhovor právě toho – jaké to bylo vyrůstat jako malý Kushi.Čtěte více

Menu na chalupu

Menu na chalupu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

„Často jezdím sám na chalupu, a byl jsem požádán, abych napsal něco o tom, jak se tam stravuji. A protože se jmenuji Dalibor a všichni víme, že nouze naučila Dalibora housti, tak mě naučila trochu vařit – s dodržováním zásad makrobiotického stravování,“ říká Dalibor Jícha, nyní už spadající do kategorie „aktivní důchodce“.Čtěte více

Makrobiotická strava dneška

Makrobiotická strava dneška

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V nejnovějším čísle Zrnění 1/2017 se do hloubky zamýšlíme nad tím, jak má vypadat správná a vyrovnaná strava pro dnešní dobu, když striktní makrobiotika se ukazuje jako dlouhodobě nedostačující – s ohledem na děti, změnu doby i společenských podmínek. Zde uvádíme ukázku z jednoho ze zásadních článků na toto téma.Čtěte více

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných fascinujících věcí zde vypráví o svých slovanských kořenech, o terapii zvířat a o svém mimotělním zážitku klinické smrti. Čtěte více

Energie stvoření

Energie stvoření

Honza Jícha, Duchovní zdraví

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?Čtěte více

Jíme Jinak