makrobiotika » Jíme Jinak

makrobiotika

Slovo o zemi

Slovo o zemi

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Jestliže jsme si zjara hráli a přes léto blbli, je teď na prahu podzimu už načase dospět. Pozdní léto (poněkud tupý překladový název pro naše tradiční babí léto) je obdobím dospělosti, postupného nabývání moudrosti, zpracovávání poznatků, které byly v předchozích obdobích jen nesystematicky vršeny. Čtěte více

Zůstal jsem velikým snílkem

Zůstal jsem velikým snílkem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Phiya Kushi (vl. jménem Philip) je čtvrtým z pěti děti manželů Michia a Aveline Kushiových. Na české makrobiotické konferenci měl několik lekcí vaření a přednášek, během nich se věnoval i tématu své slavné rodiny. A protože toto číslo je věnováno zemské energetické transformaci, jež souzní právě s obdobím dospělosti a rodičovství, týkal se náš krátký rozhovor právě toho – jaké to bylo vyrůstat jako malý Kushi.Čtěte více

Menu na chalupu

Menu na chalupu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

„Často jezdím sám na chalupu, a byl jsem požádán, abych napsal něco o tom, jak se tam stravuji. A protože se jmenuji Dalibor a všichni víme, že nouze naučila Dalibora housti, tak mě naučila trochu vařit – s dodržováním zásad makrobiotického stravování,“ říká Dalibor Jícha, nyní už spadající do kategorie „aktivní důchodce“.Čtěte více

Makrobiotická strava dneška

Makrobiotická strava dneška

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V nejnovějším čísle Zrnění 1/2017 se do hloubky zamýšlíme nad tím, jak má vypadat správná a vyrovnaná strava pro dnešní dobu, když striktní makrobiotika se ukazuje jako dlouhodobě nedostačující – s ohledem na děti, změnu doby i společenských podmínek. Zde uvádíme ukázku z jednoho ze zásadních článků na toto téma.Čtěte více

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných fascinujících věcí zde vypráví o svých slovanských kořenech, o terapii zvířat a o svém mimotělním zážitku klinické smrti. Čtěte více

Energie stvoření

Energie stvoření

Honza Jícha, Duchovní zdraví

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?Čtěte více

Menu na námluvy

Menu na námluvy

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Chcete-li získat nového partnera a zároveň ho naladit na svou stravovací notu, je nutné vařit chutně a rychle. Zároveň nepůjde o stravu striktně léčebnou, svého „objekta“ bychom neměli odradit, takže mu nemusíme honem nutit kompletní obilný talíř. Možná mu k snídani postačí závin a k obědu placky, na zeleninu se třeba vůbec nedostane. Nevadí, na začátku vztahu jsou důležité jiné věci než zásaditá reakce jídla. Je dobré vědět, co má rád/a a v rámci možností mu/jí vyjít vstříc. A menu se také bude lišit podle toho, jestli se ucházíte o mládence, nebo o slečnu!  Čtěte více

Slovo o dřevu

Slovo o dřevu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Právě spouštíme nový seriál, v němž se budeme podrobně věnovat pěti energetickým přeměnám z hlediska počasí, stravy, zdraví a nemocí, psychiky, vztahů i kulturních souvislostí. Jedině při pochopení systému a celku je možné porozumět nuancím a finesám uzdravujícího vaření. I přes panující mrazivé počasí začínáme jarní energií dřeva (stromu), která nám zanedlouho zaklepe na dveře. Čtěte více

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Dagmar Lužná je jednou z mála osob, které se snaží rozšířit skutečně zdravý životní styl v naší zemi, a vkládá do svých záměrů nemálo energie. Píše, přednáší, vede kurzy. Často stojí na začátku zásadních zvratů v životech lidí, kteří jejíma rukama prochází. Vedla i moje první kroky na cestu do „království nebeského“, přiznává Monika Skopalová, která s ní pro Zrnění připravila rozhovor. Čtěte více

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Václav Fusek je možná jediným Čechem, který se k makrobiotice dostal prostřednictvím své profese, a ne z vlastního zájmu nebo zdravotní nutnosti. Vaří v jediném zařízení u nás, které kombinuje tuto stravu s lázeňskými službami nejvyšší kategorie - v hotelu Francis ve Františkových Lázních. Přijeli jsme si s ním popovídat o makrobiotice a lidech kolem ní při pohledu zvenčí – a ukázalo se, že i postřehy profesionálního kuchaře, který sám makrobiotikem není, mohou být pozoruhodně hluboké.Čtěte více

Jíme Jinak