makrobiotika » Jíme Jinak

makrobiotika

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných fascinujících věcí zde vypráví o svých slovanských kořenech, o terapii zvířat a o svém mimotělním zážitku klinické smrti. Čtěte více

Energie stvoření

Energie stvoření

Honza Jícha, Duchovní zdraví

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?Čtěte více

Menu na námluvy

Menu na námluvy

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Chcete-li získat nového partnera a zároveň ho naladit na svou stravovací notu, je nutné vařit chutně a rychle. Zároveň nepůjde o stravu striktně léčebnou, svého „objekta“ bychom neměli odradit, takže mu nemusíme honem nutit kompletní obilný talíř. Možná mu k snídani postačí závin a k obědu placky, na zeleninu se třeba vůbec nedostane. Nevadí, na začátku vztahu jsou důležité jiné věci než zásaditá reakce jídla. Je dobré vědět, co má rád/a a v rámci možností mu/jí vyjít vstříc. A menu se také bude lišit podle toho, jestli se ucházíte o mládence, nebo o slečnu!  Čtěte více

Slovo o dřevu

Slovo o dřevu

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Právě spouštíme nový seriál, v němž se budeme podrobně věnovat pěti energetickým přeměnám z hlediska počasí, stravy, zdraví a nemocí, psychiky, vztahů i kulturních souvislostí. Jedině při pochopení systému a celku je možné porozumět nuancím a finesám uzdravujícího vaření. I přes panující mrazivé počasí začínáme jarní energií dřeva (stromu), která nám zanedlouho zaklepe na dveře. Čtěte více

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar Lužnou

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Dagmar Lužná je jednou z mála osob, které se snaží rozšířit skutečně zdravý životní styl v naší zemi, a vkládá do svých záměrů nemálo energie. Píše, přednáší, vede kurzy. Často stojí na začátku zásadních zvratů v životech lidí, kteří jejíma rukama prochází. Vedla i moje první kroky na cestu do „království nebeského“, přiznává Monika Skopalová, která s ní pro Zrnění připravila rozhovor. Čtěte více

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem Fuskem

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Václav Fusek je možná jediným Čechem, který se k makrobiotice dostal prostřednictvím své profese, a ne z vlastního zájmu nebo zdravotní nutnosti. Vaří v jediném zařízení u nás, které kombinuje tuto stravu s lázeňskými službami nejvyšší kategorie - v hotelu Francis ve Františkových Lázních. Přijeli jsme si s ním popovídat o makrobiotice a lidech kolem ní při pohledu zvenčí – a ukázalo se, že i postřehy profesionálního kuchaře, který sám makrobiotikem není, mohou být pozoruhodně hluboké.Čtěte více

Antiglutena (antická tragédie)

Antiglutena (antická tragédie)

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Všechno o lepku odedávna podnes.Čtěte více

Jak na stacionární zeleninu?

Jak na stacionární zeleninu?

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Zevrubný návod na tzv. stacionární zeleninu, která by neměla chybět v žádném energeticky vyrovnaném pokrmu.Čtěte více

Cibule

Cibule

Bára Tomečková, Magazín Zrnění

Cibule není jen popelkou mezi zeleninou, co nechybí na dně téměř žádného hrnce, ale nesmí jí být moc, aby hezky splynula se zbytkem pokrmu (některé kuchyně, např. italská, se jí doslova vyhýbají). Menu s převahou cibule může být ale také nečekaně delikátní. Její hlavní předností je však léčivý účinek na slezinu, slinivku a žaludek, a je tudíž vhodná při cukrovce a hypoglykemii. Vařená cibule také uvolňuje svalové napětí a posiluje nervový systém. Pozor ale, v syrovém stavu může dráždit játra.  Čtěte více

Pomočování a poruchy spánku

Pomočování a poruchy spánku

Honza Jícha, Děti

Třetí soubor ozdravných receptů z orientální medicíny – a současně z alternativní české kuchyně – se zaměřuje na nejběžnější problémy, jimiž mohou (ale nemusí!) trpět vaše děti. A fungují samozřejmě i pro dospělé. Pocházejí opět z knihy Aveline a Michia Kushiových Macrobiotic Child Care and Family Health. Čtěte více

Jak na babičky - Jak reagovat, když přijde řeč na vápník, bílkoviny, maso? Podívejte se na úplně nový program!Více
Jíme Jinak