obiloviny » Jíme Jinak

obiloviny

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Proč se biopotraviny nevyrábí pouze z českých surovin

Eva, Nepřehlédněte

Nedávno se strhla diskuse pod článkem o bio potravinách. A tak jsme se zeptali přímo ve firmě PRO-BIO: Proč se u nás nedají sehnat české bio jáhly? Proč se vozí suroviny z Asie a dalších zemí? Můžeme pak věřit tomu, že jsou skutečně v bio kvalitě? A je to pak vůbec ještě ekologické vozit jídlo z druhého konce světa?Čtěte více

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Lze seitan považovat za kompletní bílkovinu?

Helena, Kdy a jak jíst

Václava zajímá, jak je to s kompletním talířem, když máme místo luštěniny seitan.Čtěte více

Bezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka

Bezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka

Eva, Obiloviny

V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.
Čtěte více

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat - právě jsem to slíbila, když šly holky spát.
Čtěte více

Všestranný oves

Všestranný oves

Jana Míčková, Obiloviny

Ovesná kaše je většinou to jediné jídlo z ovsa, které známe. Přitom oves je naše tradiční, velmi chutné a velmi zdravé obilí. Podíváme se na to, co všechno se z ovsa dá připravit - a to nejen v kuchyni!Čtěte více

Pikantní smažené placky

Pikantní smažené placky

Helena, Placky a palačinky

Po kořeněných jáhlovo - rýžových plackách se jen zaprášilo. Česnek tentokrát nevadil ani dětem. Doplněné humusem a svěžím salátem.Čtěte více

Celozrnný pšeničný kváskový chléb s kroupami

Celozrnný pšeničný kváskový chléb s kroupami

Helena, Obiloviny

Pečivo není pro naše trávení úplně ideální, proto je dobré přidávat do těsta alespoň nějaké celé uvařené zrno, které může nahradit až polovinu mouky. V tomto receptu jsem použila vařené kroupy a chléb byl vynikající.
Čtěte více

Smažené jáhlové placky

Smažené jáhlové placky

Eva, Placky a palačinky

Na výlety nosíme často pomazánku a placky. Děláme je na mnoho způsobů, tyhle jsou zrovna z jahel a sezamu. Čtěte více

Zasněžený dort (napařovaný, bezlepkový)

Zasněžený dort (napařovaný, bezlepkový)

Eva, Dezerty a sladkosti

Potřebujete rychle udělat jednoduchý dort? Zdravý? Bez cukru, mléka, lepku? Vhodný i pro maličké děti? Stačí polít některý z napařovaných dezertů a ozdobit. Je to raz dva hotové a oslava může začít. Pokud jste včera vyzkoušeli čokoládovo ovocný pudink, máte o variaci navíc, jako my s tímto dortíkem, který slavil v rodině i u kamarádů veliký úspěch.Čtěte více

Napařovaný jáhlelník s kokosem (bezlepkový)

Napařovaný jáhlelník s kokosem (bezlepkový)

Eva, Dezerty a sladkosti

Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovin - rozinky, mák, ovocenka... Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.Čtěte více

Jíme Jinak