original JJ » Jíme Jinak

original JJ

Květáková polévka

Květáková polévka

Helena, Polévky

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusily jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.Čtěte více

Čočka s mrkví na tymiánu

Čočka s mrkví na tymiánu

Helena, Luštěniny

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.Čtěte více

Čočka a kroupy se zeleninou

Čočka a kroupy se zeleninou

Helena, Luštěniny

Hrách a kroupy byla vždy taková česká klasika. S kroupami lze ale velmi dobře kombinovat i jiné luštěniny, třeba běžnou čočku. Pokud máte uvařené kroupy a čočku, máte oběd nebo večeři na stole do 20 minut.Čtěte více

Bezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka

Bezlepkový semínkový chléb s rýží alias slaná bábovka

Eva, Obiloviny

V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.
Čtěte více

Čočka s červenou řepou

Čočka s červenou řepou

Helena, Hlavní jídla

Červená řepa je moje oblíbená zelenina a snažím se ji zakomponovat do většiny pokrmů. Je navíc plná minerálů a skvěle doplňuje krev. V kombinaci s čočkou a slunečnicovými semínky vznikla výborná a rychlá večeře.Čtěte více

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Eva, Luštěniny

V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp s červenou řepou chutnají naprosto skvěle a původní ingredience by v nich těžko někdo hledal. Vyzkoušejte také tuhle křupavou mňamku!Čtěte více

Fazole černá ledvina na česneku a pórku

Fazole černá ledvina na česneku a pórku

Eva, Luštěniny

Fazole černá ledvina má mírně nasládlou chuť, proto si ji můžeme dovolit pěkně okořenit. Teď v zimě, kdy jíme fazolí ještě více než jindy v roce, jsem nešetřila česnekem a paprikou. Jídlo bylo hotové za 15 minut, protože fazole jsem měla uvařené předem. Pochutnali jsme si náramně a přesně podle ročního období.Čtěte více

Vydatná zeleninová polévka s jáhlami

Vydatná zeleninová polévka s jáhlami

Helena, Polévky

V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla velmi lahodná zimní verze polévky.Čtěte více

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat - právě jsem to slíbila, když šly holky spát.
Čtěte více

Zeleninová Dashi polévka

Zeleninová Dashi polévka

Helena, Polévky

Dashi vývar se hodí jako skvělý základ do polévky. Má silnou chuť, proto stačí přidat jen dva druhy zeleniny, trochu soli, tofu a máte rychlou a výbornou polévku.Čtěte více

Jíme Jinak