original JJ » Jíme Jinak

original JJ

Polévka Šangri-La s ovesnými vločkami

Polévka Šangri-La s ovesnými vločkami

Eva, Polévky

Dnes jsem použila jiné koření než obvykle a do polévky zapražila ovesné vločky. Všichni si přidávali, tak se hned dělím o recept.Čtěte více

Sladký amasaké nápoj – rychlé mléko

Sladký amasaké nápoj – rychlé mléko

Eva, Nápoje

Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)Čtěte více

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Eva, Dezerty a sladkosti

Amasaké je tradiční sladký japonský pokrm. Vzniká fermentací obilí. Přestože je neskutečně sladké, neobsahuje žádný cukr ani jiné přidané sladidlo. Z amasaké pak můžete dělat kaše, buchty, koláče, krémy, nápoje, pudinky, cokoli vás napadne. Bezpečně začene chuť na sladké, je vhodné je i pro těhotné, kojící a miminka. Roky zkušeností s touhle mňamkou jsme sepsaly do jednoho článku.Čtěte více

Jarní omáčka s koprem

Jarní omáčka s koprem

Eva, Omáčky

Rychlovka, která sklidila nečekaný úspěch. Než se uvařila omáčka, byly připravené těstoviny a jídlo bylo na stole za 20 minut. Díky kopru a kokosu dostala jemný jarní nádech a všichni se jen olizovali.Čtěte více

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Helena, Hlavní jídla

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.Čtěte více

Krémová polévka z fazolek mungo

Krémová polévka z fazolek mungo

Helena, Polévky

Krémová polévka z fazolek mungo se sezamovou pastou Tahini a pár kapkami citronu vás překvapí svoji sytou a lahodnou chutí.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Celozrnné noky

Celozrnné noky

Helena, Obiloviny

Uvařené obiloviny jsou prima, ale někdy to chce změnu. Eva vymyslela skvělé bezlepkové noky z rýže a celozrnné mouky. A byly výborné.Čtěte více

Květáková polévka

Květáková polévka

Helena, Polévky

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusily jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.Čtěte více

Čočka s mrkví na tymiánu

Čočka s mrkví na tymiánu

Helena, Luštěniny

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.Čtěte více

Jíme Jinak