ovoce » Jíme Jinak

ovoce

Osteoporóza – čím vzniká a jak jí předejít

Osteoporóza – čím vzniká a jak jí předejít

Eva, Klub Jíme jinak

Přes 700 tisíc lidí u nás trpí osteoporózou. Víte, jak v těle vzniká a které orgány ji mají na svědomí? Poslechněte si důležité souvislosti - jaká strava podporuje vznik osteoporózy, která naopak pomáhá ji zastavit. Víte, jakou roli v tom hrají banány a brambory? A proč nepomohou mléčné výrobky?Čtěte více

I na plíseň se dá koukat pozitivně

I na plíseň se dá koukat pozitivně

Eva, Žijeme jinak

Zvlášť když máte po ruce lupu nebo dokonce mikroskop. Nám zplesnivěl kus koláče. Jak se ochladilo, nějak se na ovoce v agaru zapomnělo. Děti byly smutné jen minutku než jsem dostala nápad začít plíseň pozorovat. Nedávno jsme brali houby, tak to bylo nakonec tématické a zábavné. A navíc ta zvětšená plíseň je skutečně krásná.Čtěte více

Dotazy začátečníků

Dotazy začátečníků

Eva, Klub Jíme jinak

Pavla je v Klubu chvilečku a má spoustu dotazů. Má muže a dvě malé děti, které mají rádi smažené, maso, salámy, sýry, hranolky a sladkosti. Viditelně tloustnou a ona už se na to nemůžu dívat, proto chce změnit životosprávu. Ale potřebuje poradit, jak začít a udělat si jasno v některých věcech kolem výživy. Řeší štítnou žlázu, jód, sůl, ovoce i zeleninu.Čtěte více

Jak mám zavařovat bez cukru?

Jak mám zavařovat bez cukru?

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V této době, kdy už se úroda ovoce tyčí ve sklepích a stodolách, leckdo přemýšlí, co s ní má vlastně dělat. Jsou lidé, pro které je zavařování bez cukru nepředstavitelné. Ti patrně zůstanou odkázáni na kupované zavařeniny v ceně od 60 Kč výš. Pro ostatní přinášíme několik tipů a zkušeností.Čtěte více

Jak je to s ovocem při plísních v organismu?

Jak je to s ovocem při plísních v organismu?

Eva, Klub Jíme jinak

Vendula a její syn mají diagnostikované plísně v organismu. Ptá se, jak je to s konzumací ovoce, kombinací obilí a ovoce v dezertech a zda je úprava stravy nutná.Čtěte více

Jablkovo-hruškový pudink se skořicí

Jablkovo-hruškový pudink se skořicí

Eva, Dezerty a sladkosti

Ovoce, které teď padá ze stromů, je krásně sladké, takže dezerty z něj ani není potřeba ničím doslazovat. Z každé procházky si přineseme nějaká jablka či hrušky. Z jejich kombinace připravujeme dětem rychlé svačinky a hostům překvapivě chutné občerstvení. V létě podáváme chlazené, teď na podzim teplé.Čtěte více

Broskvový pudink s karobovou polevou a mandlemi

Broskvový pudink s karobovou polevou a mandlemi

Eva, Dezerty a sladkosti

I když už nám došly meruňky, ještě pořád nám nedošla chuť na osvěžující lehký pudink. Tak jsme zkusili broskve a opět nám moc chutnal. Samozřejmě opět bez cukru a bez mléka, což na lahodnosti vůbec neubírá. Aby nevypadal a nechutnal úplně stejně, zdobili jsme ho tentokrát karobovou polevou a mandlemi.Čtěte více

Jablíčkové bábovičky s agarem

Jablíčkové bábovičky s agarem

Helena, Dezerty a sladkosti

Ovoce je lépe stravitelné po tepelné úpravě. Použijeme-li k želírování agar, pak navíc velmi prospějeme našim kloubům. Dezert výborně osvěží v horkém létě, v chladnějších podzimních a zimních dnech jej doporučujeme servírovat ohřátý na pokojovou teplotu nebo přelít horkým roozvařeným ovocem či polevou z karobu.Čtěte více

Hrušky s kávovou polevou

Hrušky s kávovou polevou

Roman, Dezerty a sladkosti

Jednoduchá variace ovocného napařovaného dezertu, kterou uděláte radost snad úplně každému. Napařené hušky mohou být i jako slaďoučká svačina, kterou máte za 15 minut hotovou.Čtěte více

Ztloustneme po sacharidech?

Ztloustneme po sacharidech?

Eva, Klub Jíme jinak

Pokud už máte na krku pár křížků a jste ženského pohlaví, pravděpodobně jste, stejně jako já a Helča, už v životě řešila nějakou tu dietu. A jestli ano, nejspíš jste už zkusila dietu, kde je potřeba minimalizovat, ne-li úplně vynechat, sacharidy. Pod tímto pojmem si méně zkušená dietářka představí tak maximálně kostku cukru nebo sušenku. Ale ta dietami protřelá už ví, že se ty potvory nacházejí i v zelenině, ovoci či obilovinách! A když pak takové jojoefekty zničené dámě představíme náš způsob stravování, vyděsí se: "Vždyť to je samá příloha! To jsou samé sacharidy! Děsně moc kalorií! Vždyť já přiberu!" 

Čtěte více

Jíme Jinak