podzim » Jíme Jinak

podzim

Vejmrda neboli jablečný křen

Vejmrda neboli jablečný křen

Eva, Nepřehlédněte

Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro další dny. Hlavní výhodou toho domácího je, že neobsahuje cukr ani stabilizátory a je levný.Čtěte více

Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody

Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody

Eva, Právě se děje

"To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně." Tak je to v říkance, kterou známe z dětství. Škoda, že už se tyhle tradice tolik nedrží. Pak bychom věděli, že na oslavu sklizně a úrody sice lidé několik dní hodovali, ale po posvícení se začalo s jídlem šetřit, pak následoval adventní půst. My se dnes "futrujeme" celý rok a divíme se, z čeho jsme všichni tolik nemocní.Čtěte více

Vyhněte se podzimním splínům, zbytečnému mlsání a nadýmání

Vyhněte se podzimním splínům, zbytečnému mlsání a nadýmání

Eva, Právě se děje

Stále vás honí chuť na sladké? Trpíte na nadýmání? Máte sklony se přejídat? Honí se vám v hlavně milión myšlenek, ale nemáte energii nějaký nápad realizovat a večer usnout? To a mnoho dalších potíží může souviset s oslabeným okruhem slinivka-slezina. Na přelomu ročních období, přebírá na 18 dní vládu element Země a jeho orgány. Stáhněte si materiály zdarma, ať víte, jak je nejlépe posílit.Čtěte více

Pikantní křenová kulička

Pikantní křenová kulička

Eva, Recepty

Malá ale pěkně ostrá. Taková je kulička ze strouhaného křene, který teď patří na talíř víc než jindy. Tenhle řízný doplněk k jídlu vyrobíte raz dva a strávníky u stolu s ní jistě překvapíte. Velký úspěch mívá u mužů, ale naše holky jí od čtyřech let baští také rády.Čtěte více

Čočka na kari s cuketou

Čočka na kari s cuketou

Helena, Hlavní jídla

Čočka je podzimní luštěnina a tak jí intuitivně dávám v tomto období přednost. Ve spojení s kari kořením a s cuketou ze zahrádky, vznikl rychlý a chutný oběd.Čtěte více

Podzim je definitivně tady

Podzim je definitivně tady

Eva, Právě se děje

Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se ročnímu období. Když si budete vařit dobře, snáz se vyhnete chřipkám, rýmám, nachlazení, bolestem zad a depresím. O nabírání váhy ani nemluvím. To jde na podzim až nebezpečně snadno :-)Čtěte více

Tvarožník z amasaké  (bez lepku a bez laktózy)

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.Čtěte více

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Eva, Dezerty a sladkosti

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.Čtěte více

Jáhlový makovec

Jáhlový makovec

Eva, Dezerty a sladkosti

Vždycky jsem měla ráda makovec. Ale i ten z celozrnné mouky mi nedělá moc dobře, tak jsem hledala alternativu a včera udělala na zkoušku makovec z jahel a přidala koření a citrón. To vám je dobrota! Bez lepku, bez cukru, bez vajec, a přitom lepší než klasický.Čtěte více

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Cizrna v „rajčatové“ omáčce

Helena, Hlavní jídla

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.Čtěte více

Jíme Jinak