strava » Jíme Jinak

strava

Jak na horečku

Jak na horečku

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Stručný návod na horečky různého typu a proč je vůbec máme.Čtěte více

Mandle

Mandle

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Tato ojedinělá středomořská ořechovina má tisíciletou tradici pěstování i využití pro účely kulinární i vražednické. Syrové slupky mandlí obsahují značné množství arzenu a z klasických detektivek známe, že ucítil-li detektiv na místě vraždy vůni hořkých mandlí, věděl, že použitým jedem bylo cyankáli. Mandle bez svrchní slupky je ale substancí zcela mírumilovnou, prospěšnou, ba dokonce léčivou. Čtěte více

Tři dny v Městě Karlově

Tři dny v Městě Karlově

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Neměl jsem vůbec v úmyslu psát pro Zrnění reportáž ze služební cesty, kterou jsem vykonal pod vlajkou svého gymnázia do Švédska, konkrétně na partnerské gymnázium v Karlstadu. Tři dny strávené ve společnosti tamních učitelů mě však inspirovaly natolik, že se o některé dojmy s našimi čtenáři podělím.Čtěte více

Chov psů a makrobiotika

Chov psů a makrobiotika

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Článek zkušené chovatelky psů Martiny Jíchové o tom, jak živit psa, chcete-li, aby byl přirozeně zdravý. Čtěte více

Du jů spík ingliš?

Du jů spík ingliš?

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Fejeton Moniky Skopalové o přátelství a lesku na rty.Čtěte více

Michal si cukrovku vyléčil jídlem (Šárka, 47 let)

Michal si cukrovku vyléčil jídlem (Šárka, 47 let)

Eva, Vaše zkušenosti

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizovat. Nechtěl ani nemocnici, ani inzulín, ani léky. Raději začal jíst jinak. Vzal to do svých rukou a první výsledky měl během týdne. Do půl roku se z cukrovky uzdravil. Cukr v krvi 6 a 20 kilo dole.Čtěte více

Divoké byliny

Divoké byliny

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Receptů z divokých bylin není nikdy dost. A zvlášť když bude zase brzy jaro, kdy kolem nás spousta takové zeleniny zadarmo poroste.Čtěte více

Menu na jarní víkend

Menu na jarní víkend

Klára Jíchová, Magazín Zrnění

Máme-li v rámci makrobiotiky mluvit o specificky jarním jídle, pak pod třemi základními diktáty: - čerstvá zelenina, - rychlost a švih přípravy, - divoké byliny. To vše není nutné naplňovat každodenně, ale určitě alespoň několikrát týdně. Čtěte více

Není to stoprocentní, ale funguje to! (Vlaďka)

Není to stoprocentní, ale funguje to! (Vlaďka)

Eva, Nepřehlédněte

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v nerovnováze. Nebylo to vůbec podle jejich představ. Když šla na odběry krve a preventivní prohlídku, čekala s obavami na svůj ortel...Výsledky ji překvapily a ona se o svoje první pocity s námi okamžitě podělila v komentáři.Čtěte více

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany

KateÅ™ina Kyselová, Magazín Zrnění

Jedlé kaštany jsou skvělou volbou, máme-li chuť na něco sladkého a nechceme přitom jíst nic pečeného, ovoce ani přílišné množství sladu. Téměř tři čtvrtiny jejich hmotnosti představují totiž složité cukry, proto i bez sladu nebo sirupu můžou být dosti uspokojivé i pro velké milovníky sladkostí. Obsahují stejné množství bílkovin jako celozrnná rýže, se kterou se dají výborně kombinovat, stejně jako s některými druhy fazolí. Čtěte více

Jíme Jinak