svačina » Jíme Jinak

svačina

Lískovo – mandlové mléko

Lískovo – mandlové mléko

Helena, Nápoje

Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.Čtěte více

Tvarožník z amasaké  (bez lepku a bez laktózy)

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.Čtěte více

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Eva, Dezerty a sladkosti

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.Čtěte více

Jáhlový makovec

Jáhlový makovec

Eva, Dezerty a sladkosti

Vždycky jsem měla ráda makovec. Ale i ten z celozrnné mouky mi nedělá moc dobře, tak jsem hledala alternativu a včera udělala na zkoušku makovec z jahel a přidala koření a citrón. To vám je dobrota! Bez lepku, bez cukru, bez vajec, a přitom lepší než klasický.Čtěte více

Sladký amasaké nápoj – rychlé mléko

Sladký amasaké nápoj – rychlé mléko

Eva, Nápoje

Pokud už umíte vyrobit amasaké, můžete si z něj také snadno připravit sladký nápoj - amasaké mléko. Je to rychlovka, která se hodí na svačinu či jako základ pro výrobu dezertů. Pro děti naučené na sladké mléčné nápoje to může být přechodový nápoj při odnaučování na mléko a cukr. Dokonce i barvu můžete napodobit zdravě, pokud potřebujete dodat čokoládové či jahodové mlíčko :-)Čtěte více

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Eva, Dezerty a sladkosti

Amasaké je tradiční sladký japonský pokrm. Vzniká fermentací obilí. Přestože je neskutečně sladké, neobsahuje žádný cukr ani jiné přidané sladidlo. Z amasaké pak můžete dělat kaše, buchty, koláče, krémy, nápoje, pudinky, cokoli vás napadne. Bezpečně začene chuť na sladké, je vhodné je i pro těhotné, kojící a miminka. Roky zkušeností s touhle mňamkou jsme sepsaly do jednoho článku.Čtěte více

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Eva, Luštěniny

V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp s červenou řepou chutnají naprosto skvěle a původní ingredience by v nich těžko někdo hledal. Vyzkoušejte také tuhle křupavou mňamku!Čtěte více

Vánočka hrnková z celé pohanky (bezlepková)

Vánočka hrnková z celé pohanky (bezlepková)

Eva, Dezerty a sladkosti

Šárčin recept na bezlepkovou vánočku jsem si trošku upravila a s výsledkem jsme už po několikáté moc spokojeni. A protože ji děláme do formy, je i tvar bezpečně zaručen.Čtěte více

Ořechový krém bez ořechů (bezlepkový)

Ořechový krém bez ořechů (bezlepkový)

Eva, Dezerty a sladkosti

Pokud máte rádi ořechovou chuť, ale kvůli alergii nemůžete jíst ořechy ani mandle, máme pro vás zajímavý tip. Na našem trhu se již dají koupit "oříšky" tigernut, což vlastně nejsou žádné ořechy ale hlízy šáchoru. Jsou sladké a chutnají ořechově. Dnes jsem je rozmixovala do krému a mělo to velký úspěch.Čtěte více

Fazolová paštika

Fazolová paštika

Helena, Pomazánky

Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá paštika je na světě. Čtěte více

Jíme Jinak