top recepty » Jíme Jinak

top recepty

Domácí kokosové mléko

Domácí kokosové mléko

Eva, Nápoje

Kokosové mléko je lahodné. Navíc je chutným zdrojem cenných minerálů. Najdete v něm velkou část Mendělejovovy tabulky prvků. A rozhodně není potřeba utrácet velké peníze a popíjet kromě kokosu a vody ještě cukr a konzervanty jako ve většině těch z obchodu. Můžete si ho snadno vyrobit sami doma.Čtěte více

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Eva, Dezerty a sladkosti

Jablka letos moc nejsou, zato mirabelky, kterým naše rodina říká špendlíky, opět dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovoce, navíc zdarma. Zkusila jsem je vloni dát do naší oblíbené bezlepkové buchty a mělo to úspěch. My dospělí jsme měli radost, že jsme našli obdobu maminčiny višňové bublaniny a koláč jsme hrdě nazvali špendlíková bublanina, i když není tak nadýchaný jako ta česká klasická. Je opět bez vajec, mléka, cukru i lepku!Čtěte více

Sirup z černého bezu aneb bezinková šťáva bez cukru

Sirup z černého bezu aneb bezinková šťáva bez cukru

Eva, Nápoje

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkoušejte oblíbenou bezinkovou šťávu jinak - bez cukru. Můžete ji přidat do vody i do čaje. Krásně voní po čerstvých květech, osvěží nás a ještě má léčivé účinky. Květy obsahují látky, které zpevňují cévy, mají ochlazující účinek a podporují vykašlávání.Čtěte více

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Eva, Zelenina

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak toto je možnost, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez. U nás je to právě teď, takže jsme smažili v hrašce, která je bezlepková, a jen se zaprášilo.Čtěte více

Celozrnný pšenično – žitný chléb se semínky

Celozrnný pšenično – žitný chléb se semínky

Helena, Obiloviny

Pšenično - kváskový chléb, jaký peče Ajka peču poměrně často. Přidávám proto recept.

Čtěte více

Lískovo – mandlové mléko

Lískovo – mandlové mléko

Helena, Nápoje

Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.Čtěte více

Černá čočka Beluga se zeleninou

Černá čočka Beluga se zeleninou

Helena, Hlavní jídla

Černá čočka Beluga je výborný zdroj vitamínů B, hořčíku a železa. Nám velmi chutnala v kombinaci se zeleninou a batáty.Čtěte více

Kváskové placky z rýže a jahel s medvědím česnekem (bezlepkové)

Kváskové placky z rýže a jahel s medvědím česnekem (bezlepkové)

Eva, Zelenina

Pokud máte bezlepkový kvásek, můžete si bezpečně a chutně připravit jakékoliv kváskové dobroty. Třeba placky z vařeného obilí. A když přidáte čerstvý medvědí česnek, budou strávníci spokojeně pomlaskávat. Kváskem nakyslé placky jen zahořely.Čtěte více

Tvarožník z amasaké  (bez lepku a bez laktózy)

Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)

Eva, Dezerty a sladkosti

Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po něm břicho. Pokud ho tedy nesníte celý najednou.Čtěte více

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Eva, Hlavní jídla

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na stole a stejně rychle zmizelo z talířů.Čtěte více

Jíme Jinak