vegetarián » Jíme Jinak

vegetarián

Rýže s bezpluchým ovsem a lněným semínkem – křupavá příloha

Rýže s bezpluchým ovsem a lněným semínkem – křupavá příloha

Helena, Obiloviny

Bezpluchý oves se lněným semínkem je samo o sobě velmi chutná kombinace, která navíc léčí naše střeva. Lidí trpící střevními obtížemi by měli tuto kombinaci používat častěji. Pokud chceme přizpůsobit přílohu ročnímu období, tedy podzimu, přidáme ještě rýži. Dostaneme tak chutnou přílohu, kde část je měkoučká (rýže), část pevnější (oves) a část křupavá (lněné semínko). Je to naše nejoblíbenější obilná příloha vůbec.Čtěte více

Seitanové plátky na houbách

Seitanové plátky na houbách

Helena, Hlavní jídla

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.Čtěte více

Miso polévka s dýní a brokolicí

Miso polévka s dýní a brokolicí

Helena, Polévky

Začít den dobrou miso polévkou je už pro některé z nás závislost. Miso polévka po ránu úžasně nastartuje metabolismus a nezatíží zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje lehce stravitelné minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.Čtěte více

Seitanové nudličky v cibulové omáčce

Seitanové nudličky v cibulové omáčce

Eva, Hlavní jídla

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.Čtěte více

Zeleninové rizotko  s čerstvou kopřivou

Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

Eva, Hlavní jídla

Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospěšného chlorofylu, mnoho minerálních látek (železo, draslík, hořčík a vápník. Obsahuje také bílkoviny, třísloviny, serotonin a spoustu dalších užitečných látek. Nechoďte tedy do lékárny pro vitamínové doplňky, skočte na louku a máte vystaráno.Čtěte více

Salát s mladými pampeliškovými listy

Salát s mladými pampeliškovými listy

Eva, Saláty

Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.Čtěte více

Cizrnová pomazánka s česnekem a kurkumou

Cizrnová pomazánka s česnekem a kurkumou

Helena, Pomazánky

Výborná jednoduchá pomazánka, která svojí jemnou chutí příjemně překvapí. Hodí se na celozrnné pečivo.Čtěte více

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Eva, Polévky

Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová bomba. Při nemoci a oslabení, při kojení, po porodu a v rekonvalescenci jej můžeme popíjet i samotný místo čaje.Čtěte více

Vařené jáhly

Vařené jáhly

Eva, Přílohy

Jáhly před vařením důkladně propereme v teplé vodě. (Náleží totiž podle tradiční čínské medicíny k elementu dřeva a teplá voda v nich jejich energii posílí.) Jáhly vaříme ve vodě poměru 1:2. Na hrnek jáhel tedy použijeme 2 hrnky vody. Propláchnuté jáhly dáváme do vařící vody a přidáme špetku soli. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme, až se voda vstřebá. Podle stáří jáhel a měkkosti vody to bude cca 15 až 20 minut. Pokud chceme...Čtěte více

Snídaňová miso polévka

Snídaňová miso polévka

Eva, Polévky

Miso polévka slouží jako výborná snídaně. V Asii se běžně den začíná horkou miso polévkou nebo obilnou kaší. Polévka nezatěžuje zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo.Čtěte více

Jíme Jinak