zelenina » Jíme Jinak

zelenina

Dotazy začátečníků

Dotazy začátečníků

Eva, Klub Jíme jinak

Pavla je v Klubu chvilečku a má spoustu dotazů. Má muže a dvě malé děti, které mají rádi smažené, maso, salámy, sýry, hranolky a sladkosti. Viditelně tloustnou a ona už se na to nemůžu dívat, proto chce změnit životosprávu. Ale potřebuje poradit, jak začít a udělat si jasno v některých věcech kolem výživy. Řeší štítnou žlázu, jód, sůl, ovoce i zeleninu.Čtěte více

Česnek ve zdravé kuchyni

Česnek ve zdravé kuchyni

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Česnek je sic oblíbená kořenicí zelenina, ale enegetická medicína k němu přistupuje obezřetně. Je dobře známa jeho extrémně rozpínavá charakteristika a existuje řada způsobů, jak ji alespoň zmírnit. Protože vzdávat se zcela osobité a v mnoha směrech tradiční chuti česneku je pro leckoho nepřijatelné a jak uvidíme dále, není to ani třeba.  Čtěte více

Nishime – zelenina vařená ve vrstvách

Nishime – zelenina vařená ve vrstvách

Helena, Zelenina

Nishime je velmi jednoduchý a energeticky nejvyváženější způsob úpravy zeleniny. Východní medicína jej považuje za léčivý a doporučuje ho používat klidně denně.Čtěte více

Pečená svíčková omáčka

Pečená svíčková omáčka

Helena, Omáčky

Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.Čtěte více

Chuť na sladké, přejídání, padání vlasů, únava a hubnutí při změně stravy

Chuť na sladké, přejídání, padání vlasů, únava a hubnutí při změně stravy

Roman, Klub Jíme jinak

Když nám i při dobré stravě začnou padat vlasy, honí nás chuť na sladké nebo jsme unavení, je to chyba v jídelníčku nebo eliminace? Máme počkat nebo to začít řešit? MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán vysvětlují, proč u někoho při změně jídelníčku k podobným jevům dochází, jak dlouho trvají a co s nimi. Přidávají osobní zkušenost s léčbou onkologického onemocnění a růstem nových vlasů.Čtěte více

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Eva, Polévky

Vývar se dnes tak málo používá, že pro mladé ženské je to prostě pořád záhada. Co se tam dává, co se tam nedává, horkou nebo studenou vodu, solit nebo nesolit a jak skladovat, to jsou velmi časté otázky, proto jsme vám přípravu i uskladnění natočily. Na přípravě vývaru nic složitého není a jak to jednou zkusíte, už nebudete chtít polévku bez něj.Čtěte více

Poznáme chybějící vitamíny, minerály a bílkoviny ve stravě? Čím je doplnit?

Poznáme chybějící vitamíny, minerály a bílkoviny ve stravě? Čím je doplnit?

Eva, Klub Jíme jinak

Může nám při změně jídelníčku začít něco chybět? A jak poznáme, zda nám ve stravě nechybí vitamíny, minerály či bílkoviny? Kde získáme probiotika? Kde začíná problém s výživou? Čeho bychom se měli obávat? Pokud se změnou jídelníčku začínáme a ještě neumíme připravit dokonalé jídlo, je vhodné doplnit stravu o nějaké přírodní výživové doplňky? Co riskujeme užíváním smoothies, spiruliny či zeleného ječmene? Proč je nám po jejich vysazení hůř?Čtěte více

Azuki s cuketou a koprem

Azuki s cuketou a koprem

jitka.jitka, Luštěniny

Další čtenářský recept z cuket a kopru nám poslala Jitka. Kopr a cukety letos rostou hojně a Jitka si myslí, že se dají nacpat všude. A má pravdu :-).Čtěte více

Antibiotika, angína, spála, imunita a psychika

Antibiotika, angína, spála, imunita a psychika

Eva, Klub Jíme jinak

Je problém, když onemocníme a dostaneme antibiotika? Jak potom dostat tělo zpět do rovnováhy? Co dělat, když mají děti opakovaně angínu? Když se objeví spálová angína,  dá se řešit bez antibiotik? A je nutné přeléčení sourozenců, jak doporučují lékaři? Proč se spála vrací? Proč nám i zdravě živené děti onemocní, když přijdou do kolektivu? Je rozdíl mezi léčbou virového a bakteriálního onemocnění? Jak souvisí imunita s psychikou?Čtěte více

Cuketový nákyp s tofu

Cuketový nákyp s tofu

jitka.jitka, Hlavní jídla

Dostaly jsme od Jitky další zajímavý čtenářský recept na nákyp z cukety a dalších chutných ingrediencí.Čtěte více

Jak na babičky - Jak reagovat, když přijde řeč na vápník, bílkoviny, maso? Podívejte se na úplně nový program!Více
Jíme Jinak