zelenina » Jíme Jinak

zelenina

Proč je nutné mít jídlo čerstvé

Proč je nutné mít jídlo čerstvé

Helena, Kdy a jak jíst

Alena se ptá, proč je nutné mít každý pokrm čerstvě uvařený. Zajímá ji, proč si nestačí ohřát jídlo z předešlého dne.Čtěte více

Permazahrada mě začala bavit (Naďa 61)

Permazahrada mě začala bavit (Naďa 61)

Helena, Vaše zkušenosti

Naďa nenáviděla ve škole pozemky a neměla ráda zeleninu. Zahrada, i když malá, byla pro ni spíš dřina než radost. Až s věkem a zdravotními problémy objevila kouzlo zdravého vaření a pěstování zeleniny. Po kurzu permazahrady změnila i přístup ke své zahrádce a vyplatilo se.Čtěte více

Bob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat

Bob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat

Eva, Klub Jíme jinak

Je vhodné jíst konvenční zeleninu nebo je lepší se jí zcela vyhnout? Co je důležitější pro naše zdraví - kvalita, kvantita nebo ještě něco jiného? Bob v tomto videu vysvětluje, jak si můžeme vypěstovat vlastní zeleninu a dokonce, jak vypěstovat zeleninu, která léčí.Čtěte více

Největší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny

Největší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny

Ajka, Právě se děje

A ještě větší, když prodavač neumí počítat a rozeznat hlávkový salát od zelí. Jsem studentka, šetřím a jím zdravě. Jde to, dokonce nám v tom obchody tak trochu pomáhají. Možná máte podobné zážitky, tak jsem se rozhodla přispět svojí troškou do mlýna a když nás to bude spolu bavit, budu psát častěji.Čtěte více

Dotazy začátečníků

Dotazy začátečníků

Eva, Klub Jíme jinak

Pavla je v Klubu chvilečku a má spoustu dotazů. Má muže a dvě malé děti, které mají rádi smažené, maso, salámy, sýry, hranolky a sladkosti. Viditelně tloustnou a ona už se na to nemůžu dívat, proto chce změnit životosprávu. Ale potřebuje poradit, jak začít a udělat si jasno v některých věcech kolem výživy. Řeší štítnou žlázu, jód, sůl, ovoce i zeleninu.Čtěte více

Česnek ve zdravé kuchyni

Česnek ve zdravé kuchyni

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Česnek je sic oblíbená kořenicí zelenina, ale enegetická medicína k němu přistupuje obezřetně. Je dobře známa jeho extrémně rozpínavá charakteristika a existuje řada způsobů, jak ji alespoň zmírnit. Protože vzdávat se zcela osobité a v mnoha směrech tradiční chuti česneku je pro leckoho nepřijatelné a jak uvidíme dále, není to ani třeba.  Čtěte více

Nishime – zelenina vařená ve vrstvách

Nishime – zelenina vařená ve vrstvách

Helena, Zelenina

Nishime je velmi jednoduchý a energeticky nejvyváženější způsob úpravy zeleniny. Východní medicína jej považuje za léčivý a doporučuje ho používat klidně denně.Čtěte více

Pečená svíčková omáčka

Pečená svíčková omáčka

Helena, Omáčky

Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.Čtěte více

Chuť na sladké, přejídání, padání vlasů, únava a hubnutí při změně stravy

Chuť na sladké, přejídání, padání vlasů, únava a hubnutí při změně stravy

Roman, Klub Jíme jinak

Když nám i při dobré stravě začnou padat vlasy, honí nás chuť na sladké nebo jsme unavení, je to chyba v jídelníčku nebo eliminace? Máme počkat nebo to začít řešit? MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán vysvětlují, proč u někoho při změně jídelníčku k podobným jevům dochází, jak dlouho trvají a co s nimi. Přidávají osobní zkušenost s léčbou onkologického onemocnění a růstem nových vlasů.Čtěte více

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Eva, Polévky

Vývar se dnes tak málo používá, že pro mladé ženské je to prostě pořád záhada. Co se tam dává, co se tam nedává, horkou nebo studenou vodu, solit nebo nesolit a jak skladovat, to jsou velmi časté otázky, proto jsme vám přípravu i uskladnění natočily. Na přípravě vývaru nic složitého není a jak to jednou zkusíte, už nebudete chtít polévku bez něj.Čtěte více

Jíme Jinak