zima » Jíme Jinak

zima

Štědrovečerní menu jinak

Štědrovečerní menu jinak

Eva, Saláty

Nic proti klasice, jsou svátky, hodování patří k věci. Pokud vám však česká klasika nesedí, můžete to zkusit jinak. Překvapivě však velmi chutně, dokonce chuťově i vizuálně blízko tradičnímu štědrovečernímu talíři. Po našem štědrovečerním menu vám zaručeně nebude těžko, ani vás nechytne žlučník.Čtěte více

Cibule, česnek, bonbóny a balzám na rty

Cibule, česnek, bonbóny a balzám na rty

Eva, Právě se děje

Hádejte, z čeho měly letos naše děti největší radost, když rozbalily mikulášskou nadílku. Neplánovaně se nám toho sešlo trochu víc, než jsem zamýšlela, protože byl na návštěvě dědeček, který také dovezl dva balíčky. Takže bylo skutečně z čeho vybírat. Mikuláš u nás ještě pořád dobíhá. Dopisujeme si totiž s nebeskou partou. A jak to proběhlo letos u vás?Čtěte více

Menu na hory

Menu na hory

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Strava na horách se bude lišit podle typu ubytování, aktivit, ale zejména podle času, který jste ochotni přípravě jídla věnovat. V tomto menu vycházíme z předpokladu, že hlavní náplní zimního pobytu na horách bude spíš lyžování a stolní hry nežli kuchyňské práce. Recepty se zaměřují především na výživnost a záhřevnost a také na chuťově výrazné kombinace – protože zimní dovolená jednou za rok musí být přece radostná po všech stránkách!Čtěte více

Slovo o vodě

Slovo o vodě

Honza Jícha, Magazín Zrnění

Žádný jiný živel nemá tak blízko ke ztělesnění absolutna jako voda. Je podmínkou pozemského druhu života, je obsažena ve všech součástech živé přírody, oblastem bez vody říkáme „mrtvá krajina“. Přitom období energetické transformace vody, tj. zima, v ročním a životním cyklu představuje smrt.Čtěte více

Zima po změně jídelníčku

Zima po změně jídelníčku

Eva, Klub Jíme jinak

Proč někdo při změně jídelníčku začne cítit chlad nebo se stane zimomřivým? Co se to děje a jak to upravit? Stává se to jen ženám nebo i mužům? Je v tom rozdíl? Jak to řešit? Odpovídá MUDr. Vladimíra Strnadelová.Čtěte více

Fazole na červeno

Fazole na červeno

Helena, Hlavní jídla

Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.Čtěte více

Čočka na kari s cuketou

Čočka na kari s cuketou

Helena, Hlavní jídla

Čočka je podzimní luštěnina a tak jí intuitivně dávám v tomto období přednost. Ve spojení s kari kořením a s cuketou ze zahrádky, vznikl rychlý a chutný oběd.Čtěte více

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Čočka s mrkví na tymiánu

Čočka s mrkví na tymiánu

Helena, Luštěniny

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.Čtěte více

Čočka a kroupy se zeleninou

Čočka a kroupy se zeleninou

Helena, Luštěniny

Hrách a kroupy byla vždy taková česká klasika. S kroupami lze ale velmi dobře kombinovat i jiné luštěniny, třeba běžnou čočku. Pokud máte uvařené kroupy a čočku, máte oběd nebo večeři na stole do 20 minut.Čtěte více

Jíme Jinak