zima » Jíme Jinak

zima

Fazole na paprice se smetanou

Fazole na paprice se smetanou

Helena, Hlavní jídla

Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte přílohu už je na vás, nám nejvíce chutná rýže Basmati nebo noky.Čtěte více

Čočka s mrkví na tymiánu

Čočka s mrkví na tymiánu

Helena, Luštěniny

Miluji čočku. Baví mě, že je uvařená rychle a dá se ochutit na desítky různých způsobů. V Čechách je zvykem jíst čočku pouze na kyselo a nejlépe ještě s dávkou dalších bílkovin jako je vajíčko nebo párek. To je pro trávení samozřejmě velká zátěž a nemůžeme se divit, když je nám po takovém jídle těžko. Když se pokrm chytře nakombinuje, čočka se doplní o  obilovinu a další zeleninu, vznikne velmi lehké a chutné jídlo.Čtěte více

Čočka a kroupy se zeleninou

Čočka a kroupy se zeleninou

Helena, Luštěniny

Hrách a kroupy byla vždy taková česká klasika. S kroupami lze ale velmi dobře kombinovat i jiné luštěniny, třeba běžnou čočku. Pokud máte uvařené kroupy a čočku, máte oběd nebo večeři na stole do 20 minut.Čtěte více

Čočka s červenou řepou

Čočka s červenou řepou

Helena, Hlavní jídla

Červená řepa je moje oblíbená zelenina a snažím se ji zakomponovat do většiny pokrmů. Je navíc plná minerálů a skvěle doplňuje krev. V kombinaci s čočkou a slunečnicovými semínky vznikla výborná a rychlá večeře.Čtěte více

Miluju zimu!

Miluju zimu!

Eva, Právě se děje

Mám dobrou zprávu pro všechny zimomřivky - nemusíte být zmrzlé na věky! Musím se s vámi podělit o svoje nadšení ze zimy. Posledních pár let totiž v zimě netrpím ani na promrzlé nohy, ruce a zadek, ani na nachlazení, záněty močového měchýře nebo dutiny. A to je pro mě obrovská změna. Začala jsem mít zimu ráda a na blížíce se jaro (za 14 dní tu máme to biologické) se už netřesu jako na spásu před krutou depresivní zimou.Čtěte více

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

Eva, Luštěniny

V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp s červenou řepou chutnají naprosto skvěle a původní ingredience by v nich těžko někdo hledal. Vyzkoušejte také tuhle křupavou mňamku!Čtěte více

Fazole černá ledvina na česneku a pórku

Fazole černá ledvina na česneku a pórku

Eva, Luštěniny

Fazole černá ledvina má mírně nasládlou chuť, proto si ji můžeme dovolit pěkně okořenit. Teď v zimě, kdy jíme fazolí ještě více než jindy v roce, jsem nešetřila česnekem a paprikou. Jídlo bylo hotové za 15 minut, protože fazole jsem měla uvařené předem. Pochutnali jsme si náramně a přesně podle ročního období.Čtěte více

Jaké černé potraviny máme jíst

Jaké černé potraviny máme jíst

Eva, Kdy a jak jíst

Klára se dočetla v našich materiálech, že barva zimy je tmavě modrá až černá a že můžeme pro posílení ledvin zařadit tuto barvu i na talíř, ale neumí si představit, co kromě spáleného jídla nebo lilku, by to mohlo splnit. Možná budete také překvapení, kolik černých luštěnin, obilovin a dokonce i zelenin máme k dispozici.Čtěte více

Pohanka

Pohanka

Honza Jícha, Magazín Zrnění

V článku Lenky Čablové se dozvíte vše potřebné o pohance, včetně řady zdravých receptů.Čtěte více

Seitanové lečo

Seitanové lečo

Eva, Hlavní jídla

Jako dítě jsem lečo nenáviděla a odmítla jíst. Koneckonců nejedla jsem žádnou teplou zeleninu, natož rajčata nebo papriku. Ale tuhle verzi, kterou připravil můj muž, když jsem řekla, že nevím, co si počnu s rajčaty a paprikami od našeho bio farmáře, tu jsem snědla s chutí. První lečo, které mi chutná! Manžel byl s výtvorem naprosto spokojen, protože on lečo rád a ode mě by se těžko někdy dočkal.Čtěte více

Jíme Jinak