Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem » Jíme Jinak

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, 17.04.2017

Štítky:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.

Ingredience
froma o obsahu 2 litry
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
  • 1/2 hrnku ořechů/mandlí
  • 8 lžic sladu
  • 4 lžíce kakaa/karobu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
  3. Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
  4. V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
  5. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  6. Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
  • Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření  (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
  • Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
  • Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
  • Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 20 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Perník jsem původně upekla pro sebe a manžela na svačinu do práce. Pak ho ale zmerčil šestiletý syn, napřed opatrně vyzvídal, zda už jsem ho někdy pekla, co všechno tam je, atd., pak zkusil ochutnat drobeček, pak si rovnou nandal dva kusy na talíř a další kus jsem musela vzít pro něj s sebou k vodě. Den nato hlásil, že ho opět chce ke svačině. Když se vše snědlo, tak se prosebně zeptal: „Maminko, a upečeš mi ho ještě někdy, prosím?“ Vůbec jsem takový úspěch nečekala!

    Už je v rúre, pekne to vonia 🙂 rozrábali ste slad v oleji alebo ste pridali do cesta samostatný olej a slad? Ďakujem 🙂

    janapelka

    Já se přiznám, že jsem ten slad nalila do těsta a na něj jsem nalila téměř horkou vodu a snažila se to v tý vodě rozmíchat, po chvíli se slad pěkně rozpouštěl:-)

    Jano ďakujem za odpoveď. Ja som ho spenila na oleji, budúce vyskúšam takto. Robila som z polovičnej dávky a z pšenovej (jahlovej) múky, asi som dala malo sušeného ovocia a sladu, ale aj tak výborný. 😀

    Profilová fotografie na Facebooku

    Tak jsem perník dnes upekla a musím říct, že je opravdu EXCELENTNÍ !! Mouku jsem dala 1hrnek bezlepkové a zbytek pohankové, je krásně vláčný a vlhký… Mňam 🙂

    To mám radost, že chutná, Jiřino 🙂

    Včera jsem perník udělala a je moc dobrý. Použila jsem jahelnou a rýžovou mouku. Akorát dám příště více vody, přijde mi dost suchý, ale to bude asi tou moukou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Stává se mi to často, že v den upečení je koláč v pohodě a druhý den je strašně suchý a používám tuhle kombinaci mouky. A to jsem ho namazala povidly a posypala kokosem…

    janapelka

    No já ho měla spíš mazlavější, ale kombinaci jahelnou rýžovou jsem ještě nedělala.

    Tak suchý jsem měla v plánu, ale vyšel mi mazlavý. Roli hrají rozhodně mouky, obsah vody a taky složení ovoce. Ale vyřešila jste to krásně, u nás by vám urvaly ruce 🙂

    Mi přijde, že mazlavý je hlavně s použitím sladu.

    Ano, to, že je suchý bude těma moukama. Jednu dobu jsem dceři pekla bezlepkový chleba a při téhle kombinaci (rýžová + jáhlová) byl vždy hodně suchý. Jako u vás, byl dobrý hned po upečení a druhý den hrozně suchý. Nejlepší byl z pohankové mouky. Pak jsem ho raději napařovala 🙂

    Xandra

    myslíte, že by šel i z pohankové a špaldové mouky ? 🙂 Pšeničnou a ječnou vůlbec nepoužívám, děkuju -)

    janapelka

    Já myslím že jo, ze špaldové i pohankové taky dělám buchty, tak proč ne:-) ale ječnou jsem použila poprvé, neměla jsem s ní zkušenost.Možná té pohankové bych dala míň, ale pokud Vám nevadí ta chuť…..

    Určitě, já dělám všechno ze všeho a pořád to funguje 🙂 Pšeničná a špaldová se chovají dost podobně, špalda je pšenice, a pohanková je dobré pojivo, takže bych to prostě zkusila. Věřím, že to vyjde 🙂

    janapelka

    Dopadlo to skvěle, část jsem dala do malých nerezových báboviček a šup do parního hrnce a druhou část do klasické bábovkové formy do trouby.Víc mi chutná ta napařená, je to opravdu krásně vláčné.Do těsta jsem přihodila trošku kokosu.

    Šikulka – poobede čítam, že recept idete odskúšať a teraz už je aj výsledok. Dala by som si 🙂

    janapelka

    Děkuju, abych pravdu řekla, chystala jsem se na něj skoro 2 dny, ale byla jsem rozhodnutá, že pokud nebude vadit jen z ječné mouky, tak ho hned udělám, protože zrovna ječná mouka byla tou poslední zdravou moukou, kterou jsem ještě měla.Je čas doplnit zásoby:-)

    janapelka

    Dobře, jdu na něj 🙂

    Já myslím, že vůbec nic. Já mouky střídám podle nálady a momentálních zásob a vyloženě průšvih se mi stane jednou za 5 let 🙂

    janapelka

    Chtěla bych ho zkusit, ale co se stane, jestliže místo 1 hrnku ječné mouky dám 3 nebo samou ječnou?

    Zobrazit všech 20 komentářů

    Jíme Jinak