Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem » Jíme Jinak

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Nepřehlédněte, Recepty, 17.04.2017

Štítky:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.

Ingredience
froma o obsahu 2 litry
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
  • 1/2 hrnku ořechů/mandlí
  • 8 lžic sladu
  • 4 lžíce kakaa/karobu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
  3. Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
  4. V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
  5. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  6. Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
  • Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření  (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
  • Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
  • Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
  • Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 18 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Už je v rúre, pekne to vonia 🙂 rozrábali ste slad v oleji alebo ste pridali do cesta samostatný olej a slad? Ďakujem 🙂

    janapelka

    Já se přiznám, že jsem ten slad nalila do těsta a na něj jsem nalila téměř horkou vodu a snažila se to v tý vodě rozmíchat, po chvíli se slad pěkně rozpouštěl:-)

    Jano ďakujem za odpoveď. Ja som ho spenila na oleji, budúce vyskúšam takto. Robila som z polovičnej dávky a z pšenovej (jahlovej) múky, asi som dala malo sušeného ovocia a sladu, ale aj tak výborný. 😀

    Profilová fotografie na Facebooku

    Tak jsem perník dnes upekla a musím říct, že je opravdu EXCELENTNÍ !! Mouku jsem dala 1hrnek bezlepkové a zbytek pohankové, je krásně vláčný a vlhký… Mňam 🙂

    To mám radost, že chutná, Jiřino 🙂

    Včera jsem perník udělala a je moc dobrý. Použila jsem jahelnou a rýžovou mouku. Akorát dám příště více vody, přijde mi dost suchý, ale to bude asi tou moukou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Stává se mi to často, že v den upečení je koláč v pohodě a druhý den je strašně suchý a používám tuhle kombinaci mouky. A to jsem ho namazala povidly a posypala kokosem…

    janapelka

    No já ho měla spíš mazlavější, ale kombinaci jahelnou rýžovou jsem ještě nedělala.

    Tak suchý jsem měla v plánu, ale vyšel mi mazlavý. Roli hrají rozhodně mouky, obsah vody a taky složení ovoce. Ale vyřešila jste to krásně, u nás by vám urvaly ruce 🙂

    Ano, to, že je suchý bude těma moukama. Jednu dobu jsem dceři pekla bezlepkový chleba a při téhle kombinaci (rýžová + jáhlová) byl vždy hodně suchý. Jako u vás, byl dobrý hned po upečení a druhý den hrozně suchý. Nejlepší byl z pohankové mouky. Pak jsem ho raději napařovala 🙂

    Xandra

    myslíte, že by šel i z pohankové a špaldové mouky ? 🙂 Pšeničnou a ječnou vůlbec nepoužívám, děkuju -)

    janapelka

    Já myslím že jo, ze špaldové i pohankové taky dělám buchty, tak proč ne:-) ale ječnou jsem použila poprvé, neměla jsem s ní zkušenost.Možná té pohankové bych dala míň, ale pokud Vám nevadí ta chuť…..

    Určitě, já dělám všechno ze všeho a pořád to funguje 🙂 Pšeničná a špaldová se chovají dost podobně, špalda je pšenice, a pohanková je dobré pojivo, takže bych to prostě zkusila. Věřím, že to vyjde 🙂

    janapelka

    Dopadlo to skvěle, část jsem dala do malých nerezových báboviček a šup do parního hrnce a druhou část do klasické bábovkové formy do trouby.Víc mi chutná ta napařená, je to opravdu krásně vláčné.Do těsta jsem přihodila trošku kokosu.

    Šikulka – poobede čítam, že recept idete odskúšať a teraz už je aj výsledok. Dala by som si 🙂

    janapelka

    Děkuju, abych pravdu řekla, chystala jsem se na něj skoro 2 dny, ale byla jsem rozhodnutá, že pokud nebude vadit jen z ječné mouky, tak ho hned udělám, protože zrovna ječná mouka byla tou poslední zdravou moukou, kterou jsem ještě měla.Je čas doplnit zásoby:-)

    janapelka

    Dobře, jdu na něj 🙂

    Já myslím, že vůbec nic. Já mouky střídám podle nálady a momentálních zásob a vyloženě průšvih se mi stane jednou za 5 let 🙂

    janapelka

    Chtěla bych ho zkusit, ale co se stane, jestliže místo 1 hrnku ječné mouky dám 3 nebo samou ječnou?

    Zobrazit všech 18 komentářů

    Jíme Jinak