Svíčková omáčka s knedlíkem a falafelem » Jíme Jinak

Svíčková omáčka s knedlíkem a falafelem

Autor , Rubrika Inspirace, Právě se děje, 14.03.2014

Štítky:, , , , , , , , , , ,

P3072287

Pokud chcete někoho pohostit nebo si udělat sváteční oběd či večeři, tak tady je inspirace na vynikající jídlo, které určitě každého potěší ;-)

Svíčková, knedlík a falafel

Knedlík

Vezměte z lednice veškeré zbylé obiloviny (u mě to byla rýže + pohanka, rýže + oves, rýžové nudle), zalejte trochou horké vody, promněte rukama, smíchejte je s lžičkou soli a trochou pohankové mouky (můžete přidat nasekanou petrželku, cibuli nebo nastrouhanou mrkev, nebo také kmín, záleží na Vás) a rukama pořádně zpracujte v nelepivé těsto. Vytvarujte váleček, dejte ho na paráček (na paráček nejlépe položte ještě utěrku, jinak ho budete mít špinavý), zabalte do utěrky a napařujte 45 minut. Poté zkontrolujte špejlí. Nechejte na talířku vychladit a pak krájejte.

Svíčková omáčka

Na oleji zpěňte kostičky cibule, posolte a nechejte restovat, poté přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petžel, celer), kořeí (bobkový list, nové koření, kuličky pepře) a zalejte vývarem a duste do změknutí zeleniny. Pak přidejte trošku tymiánu a dochuťte umeoctem a rozmixujte (konzistenci dolaťte vývarem).

Falafel

Přes noc si namočte cizrnu a ráno vodu slijte, vložte ji do mixéru a rozmixujte na drobno, poté přidejte česnek, nasekanou cibulku, nasekanou petrželku, mletý římský kmín, koriandr, sůl, tahini a trošku hrašky a rozmixujte na pastu. Tvarujte kuličky a obalujte v sezamových semínkách. Do hrnce s tlustým dnem nalijte hodně oleje, aby falafel byl celý ponořený. Hrnec dejte na oheň. Olej zkontrolujte dřevěnnou hůlkou – pokud se kolem hůlky tvoří bublinky, už můžete začít se smažením. Na falafel zrpvu vůbec nešahejte, jinak by se rozpadl. Za 3 minuty ho můžete hůlkou otočit, aby se prosmažil i z druhé strany. Poté opatrně vyjměte na ubrousek a nechejte okapat.

Salát z ředkve

Nastrouhejte si daikon nebo černou ředkve, zastříkněte shoyu a nechejte min. 30 min. zatížené.

Hummus

Zbytek namočené cizrny vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou a přidejte Kombu. Vařte 45 minut. Cizrnu zceďte, vložte do mixéru a trochu rozmixujte, poté přidejte trošku vody z cizrny, česnek, petrželku, tahini, sůl a citronovou šťávu. Mixujte. Podle potřeby dolévejte vždy pouze trošku vody z cizrny. Pokud chcete mít hummus omáčkovitější, přidejte vody víc. Případně dochuťte dle Vaší chuti.

Napařená zelenina

Do malého kastrůlku nalijte trošku vody, posolte a přiveďte k varu. Vložte brokolici a kapustičky. Až jsou měkké, vypněte.

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 4 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Na hummus mam jeden typ, cizrnu ze zacatku mixiju s kostkama ledu, pak pridam vodu z cizrny do pozadovane konzistence, je pak takovy kremovejsi. Falafel urcite vyzkousim, z neuvarene cizrny jsem jeste nedelala.

    Tohle vypadá taky úžasně, Ajko 🙂

    Ajko, skvělé recepty. Už se těším až je vyzkouším. 🙂

    Děkuji. Doufám, že budou chutnat 🙂

    Jíme Jinak