„Sýrová“ omáčka na těstoviny » Jíme Jinak

„Sýrová“ omáčka na těstoviny

Autor , Rubrika Omáčky, Recepty, 06.03.2014

Štítky:, , , , ,

sýrová omáčka

Při brouzdání našimi i zahraničním vegetariánskými weby jsem narazila na několik variant "sýrové omáčky". Dostala jsem chuť ji vyzkoušet a tak jsem některé ingredience vyměnila, některé vynechala a jiné přidala, aby to bylo víc po našem. Testovaly jsme ji s Evou v rámci masopustu a moc nám zachutnala, jen je poměrně těžší na trávení, tak to s ní nepřežeňte jako my.

Ingredience na omáčku pro 4 osoby

  • 1 větší cibule
  • 1 petržel (nemusí být)
  • 120g mandlí + 2,5dcl namáčecí vody
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dcl horké vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • umeocet
  • lžíce citronové štávy

Dále potřebujete

  • balíček těstovin
  • půlku uzeného tofu
  • napařenou zeleninu
  • kvašenou zeleninu 

Postup

Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme. Přidáme 2cdl horké vody nebo zeleninového vývaru a chvíli povaříme. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém. Mletý mandlový krém vlijeme k do hrnce a necháme povařit asi 10 minut. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. V trošce studené vody rozmíchejte asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijte do omáčky. Nechte tři minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochuťte  lžící citronové štávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidejte ještě trochu škrobu.

Servírujeme

Omáčku jsem použila na těstoviny, ozdobila je strouhaným uzeným tofu, navrchu jsou naklíčená semínka. Dále jsme měli napařenou mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

sýrová omáčka

Pokud chcete mít omáčku více „sýrovou“, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka. Pozor, omáčka je hodně hutná a těžká, proto si ji nedávejte moc na jednou i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).

Kombinujeme

Tato omáčka nám nejvíce chutná na těstoviny. Pokud použijete kukuřičné nebo rýžové, máte bezlepkové jídlo. Dobrá bude i s knedlíkem, ale tam bych ubrala mandlí a přidala cibuli s petrželí, aby se odlehčila.

Děti

Jelikož obsahuje lahůdkové droždí, dala bych ji nejdříve od 3 let, nebo udělala lehčí variantu bez droždí a dala víc petržele. 

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 16 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    „…a rozmixujte do hladka“ se ukázalo jako nepřekonatelnej problém. Ale dobrý to je. 🙂

    tak tuhle sýrovou omáčku, jsem dnes vařila poprvé, ale rozhodně né naposledy :-), mňam!

    Prosím, je lahudkové droždí bezlepkové? Já jsem ho zkoumala ve zdravé výživě a mám pocit, že tam byly nějaké slady. Nevíte, jak to je?

    existuje lahůdkove droždí „jedlé sušené standard“ a pak lahůdkové droždí „se sladem“ /náhodou jsem zjistila, protože jsem ho kvůli tomuto receptu sháněla a po několika neúspěšných pokusech sehnala to „standard“ a pak jsem ho náhodou potkala i v Globusu/ (obojí CountryLife)

    ale vlastně vůbec nevím, z čeho droždí je, takže ani nevím, je-li bezlepkové

    Lahůdkové droždí jsem si koupila. Je na něm napsáno – může obsahovat stopy lepku. Takže úplně bezlepkové nemusí být, ale bohužel tento termín nikde není definován. Výrobci to tam kolikrát napíšou, protože se tím kryjí a výrobek třeba žádný lepek neobsahuje, ale zase tím předchází možným žalobám. Takže spíš záleží, jak je kdo citlivý. A taky si uvědomit, jaké množství daného výrobku sním. Aby mohl být výrobek označován jako bezlepkový, tak nesmí obsahovat více než 20 mg lepku/kg. Takže i bezlepkové věci obsahují lepek.

    ještě jsem nenapsala, že mám obě droždí – oboje od Country life, Lahůdkové droždí jedlé sušené standard a Lahůdkové droždí jedlé sušené se 7 % sladového výtažku. U obojího je uvedeno, že obsahuje stopy lepku. Koukala jsem na jejich web a ve složení má standard pouze droždí. To druhé se sladovým výtažkem má ve složení droždí a slad. Tak bych si spíš koupila to standard.

    aha, tak to jsem koukala na to se sladem. díky moc za pomoc!

    Naprosto skvělý recept! Chválím…pěkně jsem se nacpala!!

    Facebook Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-64 alignnone photo

    Výborná omáčka!!! Děkuji za inspiraci:)
    Trošku jsem si ho upravila a ubrala jsem mandlí a přidala tempeh natural ještě k zelenině, kdy se restovala. Dodal tomu onu sýrovou chuť 🙂

    Skvělý nápad jak využít pižmovou chuť tempehu natural!!!

    Heli, proč myslíte, že lahůdkové droždí mohou děti až od 3 let?

    Zajímalo by mě, co jsou to za těstoviny??? Kupuji kukuřičné, ty jsou ale mnohem víc žluté. Tyhle vypadají jako od Panzani:-) Tím bych mohla skvěle ošálit manžela, tomu kukuřičné moc nejedou:-(

    Tak tohle vypadá naprosto skvěle! Vyzkouším ji zítra na rodičích :). Jen, co to lahůdkové droždí, co to je – má to něco společnýho s kvasinkama? Normální droždí nepoužívám právě proto, abych si do těla nervala mrtvá těla kvasinek a jejich toxiny.

    Sušené lahůdkové droždí (dříve Tebi) jsou inaktivované kvasnice, obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny. Nemají kvasicí účinek ani nenarušují střevní flóru a nezpůsobují poruchy trávení, je to výborné dochucovadlo do polévek, omáček, pomazánek….“vaječinu“ jedině s Tebim. Výborný je občas kváskový chleba s avokádem, česnekem a Tebim.

    to vypadá skvěle, vyzkouším. díky=)

    Zobrazit všech 16 komentářů

    Jíme Jinak