Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh na “medu”

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi zarytými masožravci jsem zatím nenašla nikoho, komu by nechutnala tahle úprava tempehu.

Ingredience

pro 2-3 osoby

  • 1  tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej cca 1 až 2 lžíce
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce sladěnky

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Na dovolené kamarádi začali říkat takto upravenému tempehu buřtík. Připadalo jim, že takhle podobně chutnají roztřepené konce vuřtů opečených na ohýnku.

Příprava tempehu

  1. Tempeh nakrájíme na větší kostky.
  2. Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
  3. Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
  4. Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
  5. Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sojové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
  6. Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.

Praktické

Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.

Kombinujeme

Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.

Obměna

Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vypadá to lákavě… prosím, co je to sladěnka?

S teplým celerovým salátem, jáhly s rýží… Dobrota 💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.