Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Teplý salát z celeru a tuřínu

Uvařeno
sezóna zima

Teplé saláty jsou u nás doma velmi oblíbenou formou tepelně upravené zeleniny. Vyzkoušejte je také, budete příjemně překvapení jejich lahodností. V tomhle například nikdo nehádá celer, ani ti, kdo ho neradi. Zeleninu můžete krásně obměnit podle momentálních zásob.

Ingredience
pro cca 4 osoby

  • 1/2 celeru
  • 1/4 tuřínu
  • 1 vodnice
  • 1/4 ledového salátu
  • 1 tofunéza
  • olej
  • sůl
  • na dochucení:  umeocet

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit lahodný salát z teplé zeleniny

  1. Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
  2. Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, tuřín očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
  3. Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev tuřín a na něj celer.
  4.  Posolíme, přiklopíme a dáme vařit. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou, přidáme cca 2 lžíce vody a dusíme cca 20 minut do měkka. Píchneme vidličkou pro kontrolu a vypneme.
  5. V průběhu vaření nemícháme. Pokud nemáme zkušenosti, můžeme se jen občas podívat, zda se zelenina nepálí – opatrně druhým koncem vařečky odhrnout kus zeleniny, zda se dole nepřipaluje.
  6. Mezitím nastrouháme na hrubo vodnici (nebo ředkvičky či ředkev), ledový salát nakrájíme na kousky.
  7. Když je zelenina v kastrolku uvařená do měkka, smícháme ji se salátem, strouhanou zeleninou, přidáme tofunézu a podle chuti doladíme kyselost a slanost umeoctem.
Praktické
  • Při použití jiné zeleniny dáme na dno zeleninu listovou nebo kulatou (dýně, řepa, kapusta apod.) a jako poslední bude zelenina kořenová.
  • Salát konzumujeme ještě zatepla, nečekáme až zchladne. Využíváme toho, že čerstvě připravená zelenina je nejzdravější, zásadotvorná.
  • Případně přebytky dáme do termosky a sníme s dalším jídlem nebo k svačině během pár hodin.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a při vynechání tofunézy nebo jejím nahrazení viz níže i nesójový.
Obměna
  • Celer a tuřín můžeme nahradit kedlubnem, mrkví, petrželí, pastinákem, dýní apod.
  • Vodnici můžeme nahradit ředkvičkami, bílou ředkví, černou ředkví nebo kvašenou zeleninou.
  • Ledový salát můžeme nahradit polníčkem, rukolou nebo jiným salátem.
  • Nebojte se kombinovat i jiné druhy zeleniny. Někdy můžete udělat salát jen z celeru, jindy ze tří druhů, někdy můžete dát dospodu cibuli či pórek. Někdy přidáte syrovou zeleninu, jindy kvašenou, někdy nic. Ať je to pokaždé jiné. Můžete ještě posypat praženými semínky.
  • Můžete použít i různé koření při dochucování, např. petržel nebo bazalku.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto bola delikatesa😋, a to som bola trochu skepticka, lebo zeler vobec v laske nemam.🙂 Miesto kvaky som dala kalerab, miesto vodnice ciernu redkev a miesto tofunezy trosku sojovej smotany a servirovala s domacim hummusom a krupkami s celozrnnou ryzou. Foto som zial nestihla.

Havranice
22. 2. 2024

Láska na první ochutnání ❤️ Výborný salát 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky

Chcete oběd nebo večeři osvěžit čerstvou zeleninou? Udělejte si tento rychlý salátek.

Salát s lebedou a řebříčkem

Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Okurkový salát s popencem

Máte na zahradě popenec? Přidejte ho do salátu a vytvořte si alternativu na tzaziky. Dostanete do těla sílu divoké jarní zeleniny, potěšíte oko krásnými kv...

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...