Katka Burešová:
Nejprve jsem se pokusila kontaktovat výrobce, zda by si třeba nechtěl nechat některé výrobky otestovat sám, ale tam jsem mnoho úspěchů nesklidila. Následně jsem kontaktovala jednatelku Společnosti pro bezlepkovou dietu o. s. a současně i vedoucí oddělení výživových látek Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu v Praze. Obě dámy byly velice ochotné a jen díky nim jsem mohla nechat výrobky nakonec otestovat.
Vše se testovalo právě ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu v Praze. Ústav byl založen v roce 1958 a je to komplexní pracoviště provádějící výzkum v oblasti chemie, biochemie a technologie potravin, výživy i potravinářského inženýrství a techniky. Svou činností je orientován především na zlepšení úrovně stravování naší populace a na ozdravění nabídky potravin na našem trhu. Také spravuje Databázi bezlepkových výrobků, kterou najdete na jejich webových stránkách.
Každý celiak nebo osoba s nesnášenlivostí lepku snese různě malé množství lepku. Na našem trhu se proto dle zákona prodávají dva druhy výrobků:
- Výrobky označené „BEZ LEPKU“, které nesmějí mít obsah lepku větší než 20mg/ kg potraviny. Toto označení může být použito pouze u potravin vyrobených z přirozeně bezlepkových surovin.
- Výrobky označené „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“ , které nesmějí mít obsah lepku větší než 100mg /kg potraviny. Toto označení je vyhrazeno pro potraviny ze speciálně upravených složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene a ovsa, u kterých byl obsah lepku zpravidla snížen technologickou úpravou.
Všechny čtyři testované výrobky byly od společnosti Sunfood a zde jsou výsledky:
- Bio uzený tempeh obsahuje méně lepku než 5mg/kg , takže zcela v pořádku, je bezlepkový.
- Uzené tofu obsahuje lepku 23,4 mg/kg, což je v pořádku, protože tato hodnota je i SZPI uznávána jako vyhovující (metoda má totiž určitou odchylku stanovení).
- Rýžový slad obsahuje přes 200mg/kg, takže ten rozhodně bezlepkový není.
- Bio kukuřičný slad je zatím v řešení, takže bych ho raději z důvodu zamezení zdravotních komplikací nekonzumovala. Jakmile budou výsledky, ihned je sem doplním.
Doufám, že moje pátrání aspoň někomu pomůže. Také pevně věřím v to, že se mi třeba jednou, někdy v daleké budoucnosti, díky zdravému stravování a Jíme Jinak zlepší kvalita mého léty značně zhuntovaného střeva natolik, že si třeba budu moci dát i trošku toho rýžového sladu :-) Takže Jíme Jinak zdar!!!
Katka Burešová
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nemáte už výsledky obsahu lepku v bio kukuřičném sladu?
Už jsem se na to tady kdysi Evči ptala. SLAD je slad, stejně jako ječný slad, i každý jiný = lepek.