Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Těsto na celozrnné wafle ze špaldové, ječné a pohankové mouky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Má vaše rodina ráda palačinky, ale chcete je překvapit? Použijte stejný recept, ale místo pánve oprašte waflovač.

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Základní informace

Má vaše rodina ráda palačinky, ale chcete je překvapit? Použijte stejný recept, ale místo pánve oprašte waflovač.

Ingredience
  • 2 hrnky  špaldové mouky (ideálně jemně mletá)
  • 2 hrnky ječné mouky (ideálně jemně mléta)
  • menší 1/2 pohankové mouky
  • studená voda dle potřeba (cca 1 litr)
  • olej na potření waflovače
Postup

V míse rozmícháme všechny mouky.  Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto, ale o trochu méně řídké než  na palačinky. Rozehřejem waflovač, potřeme jej olejem a nalijeme přiměřené množství těsta, aby nám nepřeteklo z waflovače ven. Zahřátím trochu nabude. Budete si muset vyzkoušet, kolik je tak akorát, aby wafle nebyly děravé (málo těsta) nebo naopak neteklo těsto všude okolo (moc těsta).

Praktické

Mám teflonový waflovač, takže dělám wafle na sucho bez oleje a jsou krásně křupavé. Wafle druhý den nejsou tak dobré,  vadnou a “gumovatí”. Nejlépe je konzumovat je hned za tepla. Nebo tentýž den jako sušenky dětem na svačinu už vychladlé, ale stále křupavé.

Kombinujeme

Wafle můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo (když zkombinujeme wafli  s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Doma děláme zeleninové vafle (nastrouhaná zelenina přímo do těsta) používám různé mouky i různé druhy vloček. S sebou na cesty jsou ideální, není potřeba je již mazat čímkoliv, jsou dobré i studené.

Tak jsem se po delší době vrátila k tomuto receptu. Těsto jsem dělala jen z cel. pšeničné mouky, špetkou vinného kamene. Když jsem je dělala hned, wafle nebyly tak křupavé, ale když jsem těsto nechala odležet do druhého dne a dělala tedy na druhý den s odleženým těstem, byly opravdu perfektní, křupavé, přesně tak jak mají být :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci va...
2
69

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...
13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...