Miso polévka s řasou Wakame » Jíme Jinak

Miso polévka s řasou Wakame

Autor , Rubrika Polévky, Recepty, Snídaně, 08.05.2012

Štítky:, , , , , , , ,

Miso polévka s řasou wakame, jarní cibulkou, mrkví a řapíkatým celerem

Tradiční miso polévka je ten nejlepší start, který můžete pro sebe po ránu udělat. Čerstvě připravená polévka vám dodá hned po ránu potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, trávicích enzymů a doslova "nakopne" váš metabolismus. A navíc je za 10 minut hotová!

Základní informace
Klasická miso polévka je ten nejlepší start, který můžete pro sebe po ránu udělat. Čerstvě připravená polévka vám dodá hned po ránu potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, trávicích enzymů a doslova „nakopne“ váš metabolismus. A navíc je za 10 minut hotová! Wakame je mořská řasa vyloženě vhodná na jaro, takže ji zařazujeme, kam se dá.

Ingredience
  • 1 střední mrkev
  • 5 cm pórku
  • hrst brokolice rozebrané na malé růžičky
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • 10-15 cm řasy Wakame (ideálně předem namočené a pokrájené na menší kousky)
  • miso pasta

Postup
Pár hodin předem, nebo přes noc namočíme Wakame řasu. Je dobré ji předem nalámat na menší kousky, za sucha to jde dobře. Do vařícího se vývaru dáme nalámanou, nebo nakrájenou mořskou řasu Wakame, mrkev na kolečka a pár růžiček brokolice. Zeleniny tentokrát dejte jen málo, aby polévka byla spíše vodová. Jako poslední přidejte pórek na proužky a nechte vařit 7 minut. Odstavte z plotny, v trošce polévky rozmíchejte 1-2 lžičky miso pasty, přidejte do polévky a nechte pár minut dojít. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud dosolujeme, pak pouze sojovou omáčkou.

Praktické

Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy.

Obměna

Do polévky můžeme použít jakoukoliv kombinaci zeleniny, ale nedávejte víc, jak tři druhy. Moc dobré jsou kombinace:

  • petržel, mrkev, pórek
  • kapusta, mrkev
  • dýně, petržel
  • kedlubna, mrkev
  • daikon,  kapusta
  • batáty, kapusta, petržel
  • dýně, brokolice, mrkev
  • květák, mrkev, (pórek)
  • dýně, květák…

Děti od 6 měsíců do 1 roku

Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě bez mořské řasy, ve vývaru nevadí a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte pro sebe miso pastou, popřípadě i sójovou omáčkou.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete připravit polévku s troškou soli a dát mu sníst kousek řasy. Je také možnost vše i s řasou rozmixovat.

Děti od 2 let

Polévku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale  budeme dávat jen maličko misa. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • Neuvěřitelných 52 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Katka

    Dobrý den Helenko, dospěla jsem do stadia, kdy jím 2x denně – první 11-12 hod a druhé 17-18. Mám ale celkem dost velké porce (polévka, hlavní jídlo i dezert), ráda se najím do syta. Když si nedám dezert a chci ho nechat až na odpoledne, nemám pak hlad v šest a večeře se mi posouvá. Proto jsem to vyřešila tak, že si ho dám hned po o. Ráda bych si k obědu dala hutnou polévku + kompletní talíř a zakončila něčím dobrým a k večeři miso s kaší a zeleninou. Nevím ale, jestli je to tak správně. Večer mi dost honí mlsná:(Děkuji za radu! Katka

    Katko ale to je naprosto v pořádku, já jsem také typ, co se rád nají víc a stačí mi jíst 2x denně a vyhovuje mi to víc, než jíst málo 4x. Takže když jsem s rodinou, jím s nimi 3x denně a když sama, stačí mi 2x denně nebo si ráda dám i rýžový půst. K večeři můžete mít jen lehkou kaši se zeleninou či polévku nebo i oboje, je to zdravá, lehká večeře.

    Katka

    Dobrý den, děkuji za odpověď. Udělala jste mi radost:) Každý čtvrtek mám lehký den jen o tekutinách a je to super. Měla jsem trochu špatné svědomí, že jím málokrát zato hodně. Všude to na člověka valí, jak se musí jíst často ale málo, ale to mi vůbec nevyhovuje. Rozhodla jsem se dnes ráno, že to budu měnit dle potřeby a vy jste mi to krásně potvrdila. Přeji krásné jaro! Katka

    No to jste skvělá, že dokážete pravidelně postit! Každý jsme jiný a proto je dobré naučit se poslouchat sám sebe a hledat co vyhovuje vám. Informace typu jezte každé 3 hodiny, pijte 3-4 litry vody mě už dneska nechávají klidnou :-).

    Polévka nám poprvé nechutnala :-(. Tedy nám velkým, kluci 2,5 roku snědli oba. Může to být typem Miso pasty? Já mám sojovo-rýžovou, má hnědo-červenou barvu. Děkuji.

    Možná toho misa bylo v polévce moc, stačí lžička na hrnec pro čtyři. Možná zkuste světlejší verzi misa nebo jinou značku.

    Díky, ano, asi jsem dala moc pasty. Určitě se nedám odradit a zítra ráno to zkusím znovu 🙂

    Martine, to jsme my vegetariáni, vegani, kteří si klidně na snídani dají jakoukoliv obilnou kaši s ovocem sušeným, kompotovaným, syrovým a oříšky a…..
    Proto mám teď problém, co jj, přejít na snídaňové kaše s podušenou zeleninou. I když už vím všechna pro a proti, nějak se k tomu nemůžu přemluvit. Na oběd nebo na večeři si ji dám s chutí.

    Tak to já mám asi štěstí, jakmile zkombinuju obilí s ovocem, trpím zle. Břicho jak balón, v této kombinaci tu obilovinu prostě nestrávím, tělo hned dá najevo, že takto teda nee:-). Na zeleninu na kaši ráno jsme si taky museli zvyknout, začínali jsme restovanou cibulí, pak přidali strouhanou mrkev (když se dá jen minimum vody a trochu soli, je to sladké) a teď už je mňam vše. Někdy si do té dušené zeleniny zamícháme kvašku, někdy děláme nishime s trochou vody – taky sladké…

    Je to fakt jen o zvyku, já po roce kaší nasladko jsem si také zvykala na zeleninu a za týden už to nebyl problém a dnes si to jinak neumím představit.

    Osobně mnohem radši začínám den ovocem buď s pohankou nebo s nějakými semeny – mák, sezam, apod. Ale myslím že dělám víc věcí, kvůli kterým by makrobiotik kroutil hlavou. Já zas kroutím hlavou nad zatracováním syrového ovoce a zeleniny.
    Miso soup si nechávám na oběd. Je výborná.

    ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli vadí moc, když Wakame nenamáčím (vlastně ani Kombu – tu přidávám k luštěninám). ale vždycky ji hodím do vroucí vody a povařím – v miso polévce Wakame cca 10 – 15 minut, v luštěninách Kombu různě, klidně i hodinu.
    a ještě mám dotaz k bílé miso pastě – já ve zdravé výživě narazila jen na rýžové, ječmenné a miso natto ve skleničce od Sunfoodu. pak jsem ještě zahlédla i miso pastu jen ve fólii. ale nevím, jak vypadá bílé miso a na co se hodí víc oproti uvedeným. moc děkuji 🙂

    Já také wakame nenamáčím a kombu házím do papiňáku či vývaru, kde se vaří dlouho, takže v pohodě změkne. Namáčím ji jen na speciální recepty s krátkou tepelnou úpravou nebo když ji chci naporcovat. Třeba nenamočená hiziki hozená na wok se zeleninou bude tvrdá, tu doporučuji namočit, stejně tak do různých kondimentů. Miso pasta je pro nás nejvhodnější ječmenná, občas střídat s rýžovou, dobrá je i sojová, ale začátečníkům většinou nechutná. Bílé miso je sladké, je vhodné pro malé děti a do dezertů, je ale pasterované, takže v něm nejsou enzymy, používá se kvůli minerálů. Bílé miso je potřeba vybírat bez cukru a brambor, takže momentálně doporučuji Mitoku.

    Napadlo ma k tým enzýmom z misa – aký z nich máme prospech, keď v žalúdku sa v kyslom prostredí deaktivujú?

    Marně hledám bílé miso bez bramborového sirupu, existuje vůbec nějaké? I Mitoku je s tímto bramborovým sirupem…..

    Jsme zatím masožravec a chci konzumaci masa, uzenin, ..omezit. Taky budu doma jediné, dcery jsou už ve věku kdy se rozhodují sami, spíše se přidá mladší, která maso nemusí, zato mléko ano. Vím, že to nedokážu naráz. Jen nevím zda je OK polévky ohřívat (někde jsem četla, že ne). V práci mám jen mikrovlnku a varnou konvici. A vařit ráno to nezvládám , vstávám o 5 ráno, tak hledám info jak na to. Zatím snídám kváskový žitný chléb se sýrem a šunkou :-(( a občas instantní kaši a mléko ohřívám v troubě.Teď jsem koupila ve zdravé výživě ovesný nápoj v prášku, tak zkusím s tím.Řasu mám Hijiki, snad mohu použít také.Děkuji za jakoukoliv informaci a případně i odkaz na internetové obchody.

    Gratulujeme k vaší cestě ke zdraví. Váš dotaz je natolik rozsáhlý, že ho zpracujeme v naší klubové poradně. Prozatím alespoň zrušte uzeniny a omezte mléčné výrobky na minimum a určitě vynechte ohřev v mikrovlnné troubě.

    Moc děkuji . Uzeninu jsem již téměř vyloučila,jen občas šunku. V lednici a v jídle už je uzenné tofu. Kaše ráno s ovesného instantního nápoje a moc mě chutná. Zkusím ještě nějakou tu termosku a uvidím jak bude oběd teplý.

    A ještě mě napadlo, je dobré dávat miso, které dodává energii dětem které jsou hodně živé? Syn je od rána myslím nastartovaný až moc :-))

    Ono to spíše nastartuje metabolismus, než ještě větší živost. Každopádně miso obsahuje spousty minerálů a enzymů a ty jsou moc důležité, byla by škoda o ně dítě ochudit.

    Dobrý den, koupila jsem na radu ve zdravé výživě MISO SHIRO (prý je jemné), je toto vhodné pro děti a kojící matky? A nevadí že obsahuje bramborový škrob? Díky za odpověd.

    Vadí, bramborový škrob opravdu není ideální, ale pokud jste začátečník, tak bych ho nějak spotřebovala a příště si pořiďte trochu dražší variantu bílé miso od MITOKU, tam škrob není. Chce to číst etikety. Jinak je pro malé děti tohle miso ideální.

    Vařím si ráno miso polévku a dávám si do ní i obilovinu a někdy i tofu, popř. luštěniny. Jíst polévku a pak kaši mi nějak nesedí, tak to jím v podstatě dohromady, polévku zahuštěnou.
    Dělám chybu? Děkuju za odpověď.

    Chybu určitě neděláte, každý má ráno jinou potřebu jídla, já například ideálně jím také jen miso polévku a dám si do ní trochu uvařené obiloviny a stačí mi to. Pokud se ale chystáme na výlet, kde vím, že oběd jen tak nebude, udělám si i kaši a vydržím klidně do odpoledne.

    jenom to neříkejte nějakému „MB-školiteli/učiteli“ – podle nich je to zásadní chyba – lehká zeleninová polívka se stoupavou energií, která se na ráno hodí a totálně se zadupe zamíchanou obilovinou zas do země … neumím to vysvětlit lépe, ale na jednom kurzu nám to paní předávala jako zásadní chybu v pochopení MB snídaně. Ale sama nejsem v MB tak daleko, abych to dokázala pojmenovat jako „chybu“

    Jasně, zarytý MB vidí i tyto lehké energie a řeší i podle mě trochu nepodstatné detaily. My co jíme jinak se snažíme MB brát víc prakticky a každý pokrok směrem k ozdravění stravy vítáme a bereme, že má smysl. Možná za 30 let budeme řešit i tyto jemné energie, zatím jsme všichni rádi, že i tak nám to funguje, zdraví se nám neuvěřitelně zlepšilo a stále zlepšuje, máme energii na rozdávání a stále pocit radosti a štěstí.

    Janina

    Takhle přesně to vidím taky, kdybych hned ze začátku (jakože začátek u mě bude trvat ještě tak 15 let) měla najet na všechno, co zarytí MB říkají, tak bych se na to vykašlala po týdnu. Mně se právě moc líbí a myslím, že nejsem sama, že Helča a Eva to pojaly prakticky a uvádějí všechny ty poučky do reálného života.

    No přesně! Mi teď tady mluvíte z duše. A lepší najet postupně, než nikdy. Protože pokud bych se rozhodla, že odteď to bude všechno naprosto přesně podle pravidel, tak se z toho zblázním – když začínám úplně od nuly, tak v tom případě bych okamžitě skončila, vzdala to ze zoufalství, jak těžký to je. Takhle se raduju z prvních kaší, z prvního bezlepkového chlebíku, z první miso polévky, u vytržení jsem z toho, že když loupu zeleninu, tak slupky neházím do koše, ale do hrnce a večer dělám vývar (to je geniální věc, todleto). A nadávám si, že po prvním kompletním obědě to zazdím medovníkem (asi mi ujela ruka se sojovou omáčkou a chuť na sladký byla děsivá). No jo, jenže když já ho dostala k svátku a prostě jsem ho nedokázala odmítnout… Sama si to nekupuju, ale když mi to někdo vrazí do ruky…těžké závislačce na sladkotučném (čokoládičky, zmrzlinky). A udělalo mi radost, že se tady dozvídám, že nejsem sama, komu to ulítne, že to je v podstatě „boj“ skoro napořád. Ale třeba se postupně dopracuju i k těm zdravým dezertíkům a tím tu mlsnou zvládnu kočírovat. Ale tak mi holt ulítnul medovník, tak večeře bude zase lepší!

    Přesně tak, každý krůček se počítá a pokud člověk neřeší těžkou nemoc, je možná lepší dát si na přechod delší čas, než se stresovat, že vše není perfektní. My s Evou mlsaly celý první rok, jedly jsme vyváženě, ale to sladké jsme prostě musely. Postupně nás to naštěstí přešlo a také jsme začaly hodně vařit zdravé sladkosti. O radách jak na sladké chutě jsem psala tady:http://www.jimejinak.cz/2012/07/jak-odnaucit-sebe-a-deti-chuti-na-sladke/

    Dobrý den,
    měla bych dotaz ohledně miso pasty. Všimla jsem si, že je jich na trhu několik druhů. Základ jsou vždy sojové boby a pak je miso ječmenné, rýžové a možné i nějaké jiné. Je jedno, kterou miso pastu použiju?

    Úplně jedno to není. Pro malé děti jen bílou. Pro vás doporučuji ječmenou, nebo rýžovou, sójová je hodně silná a málokomu chutná.

    Děkuji, rýžovou tedy určitě zkusím.

    Opravdu tradiční miso polévka se vaří z rybího vývaru dashi (dělá se z i z řasy kombu). Co se týče jódu, tak v tradiční japonské kuchyni zřejmě kompenzuje strava bohatá na jódu strumigenní prvky jejich tradiční stravy, zejména sóji.

    Už se to trochu rozebíralo, ale přece jen mi to nedá: chci se zeptat na množství mořských řas, které je podle Vás bezpečné konzumovat. Setkala jsem se s názorem z oblasti endokrinologie, že národy, které jsou mořskou „zeleninu“ a ryby zvyklí tradičně konzumovat – např. Japonci, mají vyvinutou toleranci na zvýšený přísun jódu. V našich podmínkách to ale prý může způsobovat vážné problémy. Kladu si proto otázku, jestli není každodenní ranní polévka s wakame, sem tam nori do salátu, kombu při vaření luštěnin… + občas mořské ryby… (jak to dělám já) v souhrnu přece jen moc. Co teprve, pokud vařím pro děti, v těhotenství, v období kojení…? A řečeno obecně: není konzumace mořských řas v rozporu se zásadou co nejpřirozenější, sezónní, místní stravy? Mám z toho brouka v hlavě, takže budu moc vděčná za odpověď – předem vřelé díky! Váš web je skvělý a velmi inspirativní, jsem ráda, že jsem Vás našla 🙂

    odkdy mohu dávat své rok a půl staré holčičce miso do polévky?

    Od roka se po malinkatých dávkách může dávat bílé miso a od roka a půl můžete pomalinku začít i s dalšími druhy.

    Dobrý večer,
    mám jeden velice laický dotaz. 🙂 Pokud řasu předem namáčím (u jakéhokoli receptu), mohu zužitkovat i tu vodu z namáčení? Nebo ji vyliji a použiji opravdu jen tu řasu.
    Děkuji, Š.

    Použijte i vodu.

    Janina

    U kombu vodu namáčecí vodu nepoužívejte. Zpomaluje metabolismus a trávení, hodí se na zalití květin, kvetoucí déle kvetou. Kombu namočit na 10 minut, pak prsty stáhnout sliz a vařit třeba opakovaně dokud nejde rozmáčknout prsty nedominantní ruky.

    Dobrý večer,

    předem moc zdravím a ráda bych se zeptala, zda jsem pochopila správně, že miso pasta nesmí přejít varem a ještě doplňující dotaz. Jak dlouho cca mi miso pasta vydrží po jejím otevření v ledničce?

    S přátelským pozdravem
    Noemi Kovářová

    Přesně tak, miso obsahuje živé enzymy a ty by se varem zničily. Otevřená miso pasta se mi ještě nikdy nezkazila a není potřeba ji ani skladovat v lednici.

    MOhla bych se zeptat, kolik miso pasty se dava na jednu porci polevky? Asi tak pul lzicky? Jinak Vam moc dekuji za uzasne stranky. Postupne menim svuj jidelnicek a citim se opravdu bajecne! A snad nejvetsi „pecka“ pro me bylo prestat jist mlecne vyrobky (ktere jsem do te doby milovala a jedla nekolikrat denne) – nejen ze mi absolutne nechybi, ale o 100% se mi zlepsila plet! Jeste mam takovy problem, se kterym byste mi mohly poradit – mam pocit, ze porad jim „rizoto“ – samozrejme stridam ruzne obiloviny, ruznou zeleninu atd. ale konzistencne mam pocit, ze je muj jidelnicek hodne jednotvarny…
    Moc dekuji a omlouvam se, ze pisu do tohoto komentare naprosto nesouvisejici veci:-)

    Miso pasty dáváme asi půl lžičky na osobu.To jsme moc rády, že jste dokázala mléčné výrobky takto úplně vyřadit, mně to trvalo víc než rok, než jsem to dokázala. Rizoto je nejčastější forma, když člověk začíná a ještě neumí takové ty „kousavější“ jídla. Doporučuji se naučit dělat knedlíky, nic na tom není a k k nim se dobře hodí různé omáčky a místo masa tempeh, nebo seitan, či tofu. Dále jsou výborné různé placky, karbanátky, nebo zapečené prejty/nákypy z luštěnin, to pak na talíři je kostka něčeho s omáčkou a obilovinou a už to nevypadá jako rizoto.

    Chtěla bych se zeptat co je DAIKON?A zda květák a brokolice nenadýmá?Já kojím a malému je 6m.takže začneme s příkrmama.

    Daikon je bílá ředkev, taková ta dlouhá. Pokud máte dobré zažívání a jíte dobře, nenadmou vás ani luštěniny. Také záleží na kousání a co spolu kombinujete. Já jedla při kojení spousty zeleniny včetně nadýmavé a všechny luštěniny a neměli jsme žádný problém.

    Jana

    Znamená to, že v létě bychom měli snídat až v 10 hodin? A ještě prosím upřesnění k řase – opravdu 10-15 cm? Ta řasa je docela široká, připadá mi to na jednu polévku moc.

    Není nutné snídat až v 10 hod, hodně záleží v kolik vstáváte a jak máte fyzicky náročnou práci. Ideálně si dát po ránu jen polévku a kaši až kolem 10 hodiny.
    Normálně se používá 1-2cm řasy, ale tohle je Wakame polévka, která se skládá hlavně z řasy, zeleniny už je tam méně, takže použijte klidně 10-15 cm, Wakame je tenká a zase se tolik nenavaří. To množství je asi pro 4 strávníky.

    Jana

    Díky za rychlou odpověď! Polévku se zeleninou ráno zatím vůbec „nedám“. Dokážu vypít jen zeleninový vývar s misem, vařenou a teplou zeleninu mám ráda na všechny způsoby a sním jí hodně, ale ráno ne. Kaši na sladko jo 🙂 Vstávám obvykle v 5, takže snídat v 10 je pro mě nereálné, vydržím maximálně do 8. Už nejméně rok vařím „vaše“ jídla, ale teprve teď se snažím najet i na další zásady jiného stravování. Tak nějak jsem k tomu postupně dospěla 🙂

    Ahoj Helenko,

    chtěla bych se zeptat na tu mořskou řasu Wakame a její množství (denní dávku), jelikož jsem měla problém se štítnou žlázou (podezření na zánět).. Na různých webech jsem se dočetla, že ten „kousek“, o kterém se např. na obalu píše, znamená velikost „poštovní známky“. Mám 50 gr balení od MITOKU a každý ten plát usušené řasy je různě široký. Mám si to tedy nastříhat na tu velikost poštovní známky? Což může být tak 2 x 2,5 cm (š x v) na osobu?
    Předem moc děkuji za radu!

    Jinak webík s přítelem pročítáme skrz na skrz – je to móc příjemné čtení a super recepty 🙂
    Díky moc za to!
    Miška

    Miško zase tolik přesně není potřeba tu velikost řasy řešit, v tomto malém množství se jí nemůžeš předávkovat. Prostě ustřihni, nebo ulom kousek do jídla a jestli je to přesně velikost známky bych neřešila, jen přibližně.

    Ahojte devcata, mam dotaz k Vasi poznamce o case, kdy je vhodne snidat > viz Temata: Zdravy jidelnicek>Snidane. Uvadite, ze idealni cas na snidani je 9 hodin rano. Proc, z ceho pri tomto prohlaseni vychazite? Neni logictejsi pocitat dobu podavani snidane od probuzeni?
    Ja sama se budim jak se rika se slepicemi, jeste specificteji se sluncem, cili od jara az do podzimu se budim klidne mezi pul 5 az 6 hodinou ranni, pricemz pokud se nenasnidam do hodiny a pul od probuzeni, je mi neuveritelne spatne a mdlo.
    Jinak Vam chci podekovat za tip na recept na miso polevku kterou uz vic jak ctvrt roku snidam prakticky denne a je to pro me naprosto idealni nakopnuti do noveho dne. Nejradeji si ji „zahustuji“ lzici uvareneho bezplucheho ovsa a seminky Chia.

    Vycházíme z orgánových hodin, které jedou stále přesně, bez ohledu na to, kdy jdete spát a kdy vstáváte, nebo jestli se mění letní čas. Jelikož do 9 hod probíhají v těle postupné různé očistné procesy, je ideální ho nerušit a nezatěžovat ho jídlem. Mezi 5 hod ranní a 7 hod se čistí tlusté střevo a od 7 do 9 hod žaludek. Pokud vám je opravdu špatně, miso polévka brzy po ránu nevadí (ale bez těch semínek a ovsa, ty si nechte až po 9hod). Je lehká a dobře nastartuje metabolismus. S další snídaní bych počkala až na později, ideálně až k 9hodině, kdy se právě dočistí žaludek.

    Zobrazit všech 52 komentářů

    Jíme Jinak