Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s řasou Wakame

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Tradiční miso polévka je ten nejlepší start, který můžete pro sebe po ránu udělat. Čerstvě připravená polévka vám dodá hned po ránu potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, trávicích enzymů a doslova “nakopne” váš metabolismus. A navíc je za 10 minut hotová!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 střední mrkev
  • 5 cm pórku
  • hrst brokolice rozebrané na malé růžičky
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • 10-15 cm řasy wakame (ideálně předem namočené a pokrájené na menší kousky)
  • miso pasta

Michaela se na vysoké škole při výšce 162 cm dostala na váhu 84,7 kg a přivodila si tak krom komplexů z vlastního těl...

Postup

  1. Pár hodin předem, nebo přes noc namočíme Wakame řasu. Je dobré ji předem nalámat na menší kousky, za sucha to jde dobře.
  2. Do vařícího se vývaru dáme nalámanou, nebo nakrájenou mořskou řasu Wakame, mrkev na kolečka a pár růžiček brokolice. Zeleniny tentokrát dáme jen málo, aby polévka byla spíše vodová.
  3. Jako poslední přidáme pórek na proužky a nechte vařit 7 minut.
  4. Odstavíme z plotny, v trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme pár minut dojít.
  5. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud dosolujeme, pak pouze sojovou omáčkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy.

Obměna

Do polévky můžeme použít jakoukoliv kombinaci zeleniny, ale nedávejte víc, jak tři druhy. Moc dobré jsou kombinace:

  • petržel, mrkev, pórek
  • kapusta, mrkev
  • dýně, petržel
  • kedlubna, mrkev
  • daikon,  kapusta
  • batáty, kapusta, petržel
  • dýně, brokolice, mrkev
  • květák, mrkev, (pórek)
  • dýně, květák…

Děti od 6 měsíců do 1 roku

Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě bez mořské řasy, ve vývaru nevadí a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte pro sebe miso pastou, popřípadě i sójovou omáčkou.

Děti od 1 roku do 2 let

Můžete připravit polévku s troškou soli a dát mu sníst kousek řasy. Je také možnost vše i s řasou rozmixovat.

Děti od 2 let

Polévku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko misa. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborná 😊 Jen jsem přihodila hrst nudlí 😁

Mila Beata
11. 10. 2021

Lahoda lahodna ♥️ Mnaaaam ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Posilující miso polévka s rýžovým mochi

Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...