Vánočka hrnková z celé pohanky (bezlepková) » Jíme Jinak

Vánočka hrnková z celé pohanky (bezlepková)

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Svačiny, Vánoční cukroví, 20.12.2016

Štítky:, , , , , , , , ,

Šárčin recept na bezlepkovou vánočku jsem si trošku upravila a s výsledkem jsme už po několikáté moc spokojeni. A protože ji děláme do formy, je i tvar bezpečně zaručen.

Ingredience
pro 10 misek
  • 2 hrnky pohanky (světlé)
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 2 lžíce chia semínek (lze nahradit lněnými)
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek na hrubo nasekaných mandlí
  • 2 lžíce mirinu (lze nahradit rumem)
  • 6 lžic jablečného octa
  • 6 lžic oleje
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 1 hrnek vody
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • mouka a olej na vymazání formy

 

Postup

  1. Pohanku propláchneme a namočíme na pár hodin nebo přes noc.
  2. Rozinky zalijeme mirinem a vodou tak, aby byly ponořené a necháme také nasáknout klidně několik hodin.
  3. Před přípravou těsta zapneme troubu na 170°C a namočíme chia semínka do trošky vody, aby nasákla. Stačí 10 minut.
  4. Vymažeme formu oleje, vysypeme moukou a čtvrtinu mandlí nasypeme do formy na dno.
  5. Namočenou pohanku slijeme a propláchneme studenou vodou. Rozmixujeme ponorným mixérem na hladké řídké těsto.
  6. Přidáme k těstu všechny ostatní ingredience a řádně promícháme.
  7. Těsto nalijeme do formy a ihned vkládáme do rozehřáté trouby.
  8. Pečeme cca hodinu, propečenost středu zkontrolujeme špejlí.
  9. Necháme vychladnout, opatrně vyklopíme a můžeme podávat.

Obměna

Chia semínka můžete nahradit šlemem ze lněných semínek. Mandle můžete nahradit ořechy nebo slunečnicovými semínky a rozinky můžete nakomobinovat i s jiným sušeným ovocem.

Praktické

Vánočka při pečení trochu nakyne a většinou více ve středu – pokud vám nechce stát rovně, prostě jí seřízněte. Aspoň budete moci ochutnat, zda se povedlo ještě před tím, než ji nabídnete rodině. Nečekejte nadýchanou, lehounkou vánočku, čekejte spíše hutný dezert. Jeden plátek na svačinu vám bude stačit.

Děti

Vánočka je vhodná pro děti od 1 roku.

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 33 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Neli

    Jelikož nemám vánočkovou formu, bude bábovka, určitě brzy zmizí :)))

    Také skvělý nápad.

    Neli

    PrIdala jsem citronovou kuru a je fakt bozi! 🙂

    Evi, kukuřičnou mouku si také meleš doma nebo kupuješ? I když mám výkonný mlýnek tak kukuřici melu akorát na krupci, na jemnější se to dost zacpává. Tak se chci zeptat jak to děláš ty. Díky

    Ahoj Pavli, nemelu si kukuřici, protože obchody kde kupuji suroviny ji běžně nedodávají a celá zrna nebývají zrovna levná. S naší spotřebou tedy není problém občas koupit půlkilovku 🙂 Bohužel tedy nemám zkušenost s mletím kukuřice.

    Já jsem právě po delším pátrání objevila biozemědělce, který mi byl ochoten 10kg celého zrna poslat. Tak jsem zatím mlelea akorát na tu krupici a mouku na tuhle vánočku koupila, neb jsem se o mlýnek bála,i když je na kukuřici určen. Uvařená polenta je z toho taková chuťově víc kukuřičná.

    Mapavčo, můžete uvést kontakt toho biozemědělce? Má bio obilí?
    Děkuji.

    Spíš mi Naďo písněte na mail: pavlusa.markova na seznamu. Musela jsem ho trochu ukecávat, není na maloobchod vybaven 🙂

    janapelka

    Je tam důležitý ten ocet?Mám jen Umeocet a v krámu už mají zavřeno.

    určitě tam bude potřeba pro správné fungování bezfosfátového kypřícího prášku, který obsahuje jedlou sodu což je zásada a ta potřebuje být smícháná s kyselinou a tekutinou a potom hned s těstem do trouby. Tím se zajistí vhodné podmínky pro nakynutí. Takže umeocet určitě ne a hlavně je slaný 🙂

    janapelka

    Děkuju:-)

    janapelka

    Děkuju, nakonec jsem tam ocet nedala, protože jsem měla stejně jen klasický kypřící prášek a dala jsem špaldovou mouku.Upekla se pěkně a krásně šla po vychladnutí vyklopit, chuť- no na mě zvláštní, tohle je můj první pokus o JINOU vánočku, ale úplně špatný to není, jde spíš o zvyk.Dám si k tomu černou omáčku, kterou jsem letos poprvé dělala s povidly bez cukru a bude to fajn:D

    Jani, tohle se klasické vánočce opravdu nepodobá, to by se musela udělat ze špaldové mouky, i tak by byla těžší. Tohle je prostě bezlepková těžká verze pro nadšené strávníky typu moje děti 🙂

    janapelka

    Jasný, no náhodou k tý černý omáčce jsem to snědla a měla jsem dobrý pocit, že jím zdravější verzi(taky mě nenafoukla),a co mě teda překvapilo, manžel snědl čtvrtku jen tak ke svačině, takže dobrý.Říkám si, kdybych vynechala rozinky, mohlo by se to namazat pomazánkou jako chleba, zkusím to určitě i naslano.

    A jak děláte tu „černou omáčku“? Děkuji:)

    janapelka

    Dělám ji jako dříve s mamkou, akorát teď s povidly bez cukru.Dám vařit sušené ovoce(meruňky, švestky, rozinky) a můžou být třeba i čerstvé nebo kompotované hrušky i jablka a po pár minutách vodu sleju, aby to nebylo tak přeslazený a dám novou vodu.Přihodím vlašské ořechy, lískáče, mandle, někdy i pár buráků a vařím do změknutí ořechů.Ke konci přidám povidla(proto ČERNÁ omáčka)a popř. zahustím strouhaným perníkem, nebo jako letos rýžovou krupičkou.Sice to jím u nás jenom já, ale já jí fakt miluju:D pokud jí udělám víc, tak vozím ke tchýni nebo ke známým, tam se taky sní:D

    Však on to původně byl chleba, Jani 🙂

    dělávám podobný koláč často a v mém receptu ocet není, vyskočí to dobře, jen je nutné dát kypřidlo až úplně nakonec a hned do trouby

    Holky, rozehřát troubu má být určitě na 170°C , opravte to v postupu, začínající hospodyňky by ten údaj mohly vzít vážně 🙂 jinak recept je hodně zajímavý a inspirativní.Díky

    Děkujeme, utekla nula, už je to opraveno :-). To by se ta vánočka pekla celou věčnost…

    Evi, ty jsi kouzelnice, ta vanocka je nadherna! Uz se tesim, az vyzkousim tu formu. Mam v planu v ni zkusit i kvaskovou, tak dam vedet, jak to dopadlo. Dosud jsem ji jen naparovala v hrnci, ale ta nova forma se mi nevejde do zadneho hrnce, tak musi do trouby. Slo to dobre vyklopit?

    Však prvotní inspirace byl tvůj „sladký chléb“, Šárko! 🙂 Vyklopit šla nádherně, ale vyklápěla jsem ji až úplně studenou, protože jsem ji pekla v noci. Nevím, jak by to bývalo bylo šlo hned, ale měla jsme pěně vymazanou a vysypanou formu, tak myslím, že by nebyl problém. Napařovaná by byla určitě ještě lepší, já už jsem na to tak zvyklá, že jsou ty dezerty takové vláčnější, ale ani tahle není suchá, je jen pěkně hutná. Zrovna peču z tvého kvásku bezlepkovou chlebovou bábovku na zítřejší besídku 🙂

    Tak at se zadari:-). Babovka i besidka. Pohankove zrno je vdecne, porad jsem vymyslela, jak na bezlepkove pernicky, az jsem namocila pohanku a udelala zase dalsi variaci tohoto prima receptu – ochutila jako klasicke pernicky a rozetrela na velky plech, aby vrstva byla tenka. Po upeceni jsem nakrajela na male ctverecky, doprostred kazdeho trochu povidel a na to mandli. Melo to uspech:-)

    To musím vyzkoušet, už mě to lákalo, když jsi o tom mluvila. Přišlo mi to takové jako perníčky z perníkové chaloupky, o kterých od dětství sním 🙂 Tak si je vyrobím!

    Vcera vecer jsem je delala na dnesni predvanocni setkani a rano, uplne zchladle jsem z te upecene placky vykrajela vykrajovatkem srdicka. V plechove doze vypadaji nadherne a tak kraaaasne voni. Tesim se, az se do nich deti pusti:-)

    Ještě se chci zeptat, kolik je jeden hrnek? A může se místo sirupu použít sladěnka (aby neudělala nějakou „neplechu“:) nebo dobroslad? Děkuji a přeji krásné vánoce♥♥♥

    Vetsinou davam sladenku a je to v pohode jen tmavsi 🙂

    Jo a hrnek je cca 250g, ale to neni podstatne, dulezite je vsechno merit stejnym hrneckem 🙂

    Skvělé, moc děkuji za recept, zkusím až po vánocích, ježíšek má přinést mixér. Ale je problém, moje trouba má minimum 50stupňů (pokus o vtip-utekla Vám nula:). Jinak dělám podobnou z kvašeného těsta. Moc děkuji za recept. Ty fotky jsou autentické jak je u Vás běžné, že? Jsou krásné, moc se vám povedly (fotky i vánočka:)

    Jo jo, v pondeli upeceni, vcera foceno a rovnou holky ujidaly, pridam fotku, jak to do nich pada 🙂 Diky za pochvalu. Fotit jidlo je docela fuska, zvlast v tom nasem provozu, mivam tu i pet deti 🙂 Tak jsem rada, ze se libi a ze to stalo za namahu.

    Neli

    Evi, fotky jsou úplně všechny náádherné, vždy krása pohledět! Ládující se holky musíme vidět 🙂

    Zrovna jsem se pokoušela je vydolovat z telefonu, ale stávkuje mi buď počítač nebo telefon. Nejvyšší čas jít spát! 🙂 Zítra je taky den 🙂

    Neli

    Určitě! 🙂

    Zobrazit všech 33 komentářů

    Jíme Jinak