Vařené jáhly » Jíme Jinak

Vařené jáhly

Autor , Rubrika Přílohy, Recepty, 27.03.2011

Štítky:, , , , ,

Jáhly před vařením důkladně propereme v teplé vodě. (Náleží totiž podle tradiční čínské medicíny k elementu dřeva a teplá voda v nich jejich energii posílí.) Jáhly vaříme ve vodě poměru 1:2. Na hrnek jáhel tedy použijeme 2 hrnky vody. Propláchnuté jáhly dáváme do vařící vody a přidáme špetku soli. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme, až se voda vstřebá. Podle stáří jáhel a měkkosti vody to bude cca 15 až 20 minut. Pokud chceme mít jáhly perfektně provařené, necháme je dojít v peřinách. Tam nám vydrží teplé i několik hodin.

Chceme-li z jáhel připravit kaši, zvýšíme množství vody až na trojnásobek a prodloužíme dobu varu na 30 až 40 minut.

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 6 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Mohu se zeptat jak je to se spařováním jahel? Doktorka TČM mi doporučila kaši k snídani na posílení sleziny, doporučila je před vařením 2x spařit, tady se to v receptech nikde neuvádí. Je někde prosim zpracováno jaké obilniny předem máčet a které nikoli? Namočila jsem bulgur, za jeden den vydatně“narostl“ a já teď vůbec netuším kolik přidat na vaření vody, aby z toho nebyla kaše 😀 moc děkuji!

    Na spařování jahel je víc úhlů pohledu. V tomto článku píšeme o energetickém, kde proplachování horkou vodou (eventuelně spařování) posílí element dřeva. Pak je tady ještě hořkost klasických jahel, které se už u nás ale nekoupí, a které se prý musely proplachovat, protože jinak byly hořké. Současní dodavatelé jahel tvrdí, že se spařovat nemusí, že hořké jsou, když jsou staré, tedy žluklé a spaření to nezachrání. V Klubu máte tabulku http://www.jimejinak.cz/tabulka-casu-vareni-a-pomeru-vody-pro-vareni-obilovin/ Jinak bulgur se namáčte nemusí, stačí zalít dvojnásobkem vody, 2 minuty povařit a nechat 10 minut dojít. Na vašem místě bych ho už jen prohřála a zkusila, zda je měkký, vsadím se, že bude 🙂

    Neni to ma zkusenost z jahly ale me sestry..ktera po vice letech prijela ke mne z Polska…Jahhly jsou denodenni stravou me sestry,samozrejmne krom jinneho…
    Ve svych 70 letech se citi skvele,je svezi a nema zadne problemy..tedy primezene k veku…je stihla a ohebna a hlavne rika ze jahli zmirnily o hodne moc bolave klouby…no tak ja ode dnes zacinam jist pravidelne jahly..kazdy den tri lzice ,jednoduse uvarit a snist..preji hezky den a hodne zdravi vsem! Zofia

    Diky za zkusenosti s jahlami od Vasi sestry, Zofia, taky je mam moc rada a dekaji mi dobre.

    Ahoj zdravim, moc se mi libi vase stranky, „jinak jim“ jiz od revoluce, tehdy jsem se seznámila s Mudr. Dolezalem, mozna znate knihu Jime abychom zili, nezijeme abychom jedli. Tak trochu se nektere věci lisi napr.vubec nesmazim, nerestuji cibul na oleji, ale tuk pridavam vždy az uplne nakonec, třeba na horky kolac vytazeny z trouby nebo do cerstve dovareneho jidla. Ale i tak po kratkem case jsem zazila obrovsky prival energie o které se mi ani nezdalo a kdybych sama tuto zmenu neprozila , neverila bych. Preju vsem kteří se na tuto cestu dali, aby vydrzeli, protože to opravdu za to stoji. Diky za vse jste perfektni. H

    Heleno, moc děkujeme za krásný komentář a vaše zkušenosti! Je to skvělé, ale nesdělitelné, že? 🙂

    Zobrazit všech 6 komentářů

    Jíme Jinak