Žabinec roste i pod sněhem » Jíme Jinak

Žabinec roste i pod sněhem

Autor , Rubrika Právě se děje, Živiny, minerály, vitamíny, 10.03.2013

Štítky:, , , , ,

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem :-)

Žabinec ptačinec vás vyloženě zaujal. Přišlo mraky dotazů, jak vypadá, jak chutná a s čím se dá splést.  Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás ani nikdy nenapadlo ho jíst 🙂 Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně jako se všemi bylinami.

Žabinec ptačinec má drobné lístečky

Žabinec ptačinec má drobné lístečky

Jak vypadá

Markétka našla další koberec žabince

Markétka našla další koberec žabince

Abychom vám ukázaly, jak vypadá právě rostoucí žabinec, vyrazily jsme s Markétkou ven s foťákem a různé provedení žabince ptačince jsme vám nafotily. V lese je menší, na zahradách větší. Jsou to drobné zelené lístečky, na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky. Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec. Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát. Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí a kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod tím sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho našli.

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu. Do polévek, do špenátů, nádivek, do dušené zeleniny i syrový jako součást salátů nebo jako ozdobu místo posypek typu petržel.

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci. Přeci jen, jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově, mě prostě chutná jako plevel, jako tráva 🙂No není k nakousnutí?

Co je na ptačinci zajímavého

 

Žabinec ptačinec obsahuje minerální soli,  třísloviny, saponiny,  vitamíny C a E, karotin, tanin, hořčiny. Má močopudné účinky, používal se při léčbě plicní TBC, podporuje metabolismus. Dnes se užívá šťáva z ptačince při  léčbě ekzémů, lupenky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati). Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.

Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.Odvar připravený z natě, kterou ve studené vodě přivedeme do varu, necháme pouze minutu povařit a pár minut odstát, slouží na vykašlávání hlenů, plicní a bronchiální choroby.

Nedá se snad s ničím zaměnit

 

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody.

 

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • 8 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Na Slovensku sa volá kuračka (Hviezdica prostredná – Ptačinec žabinec – Chickweed) a tiež som ho objavila v sklenníku. Ale dočítala som sa, okrem všetkým superpozitívnych vecí, že by ho nemali jesť tehotné a dojčiace… Predpokladám, že je tu veľa dojčiacich mamičiek, tak preto dávam toto info…
    http://www.liecive.herba.sk/index.php/rok-2005/72-1-2005/306-liecive-rastliny-zapadu-noveho-milenia-21-hviezdica-prostredna.html

    Já jsem pro všechny případy ještě koukla do bylinkové knihy, která speciálně vyšla pro maminky a tam se vždycky uvádí,co smí a nesmí těhulky a kojící. U žabince není napsáno žádné omezení, naopak se tu píše, že je pro maminky dobrý, protože dodává kyselinu listovou, vápník, hořčík i železo. Já ho tedy baštila těhotná i kojící a v pohodě.

    Napadá mě jen, že lísky kvetoucího ptačince již neponesou tolik energie (část síly jde na ty květy). Ale že by se neměl vůbec jíst, o tom nic nevím.

    Tak jsem si vyběhla kousek do přírody (přestěhovala jsem se na kraj Brna, je to paráda) a natrhala trošku ptačince. K večeři jsem udělala salát z kedlubny, kvašené zeleniny a ptačince …. bylo to výborné, nezbývá než tento „plevel“ doporučit. Dneska si pro něj vyběhnu zase! 😀

    já se dočetla, že se nemá používat v době květu, ale jen předtím, než se vytvoří poupata. Víte o tom něco?
    Mám ho plnou zahradu (také na kraji Brna 🙂

    někde se občas píše, že je lepší před rozkvětem kvůli hořkosti, ale on tak nějak roste a kvete pořád dokola, já to sbírám celý rok a rozdíl v chuti jsem nezaznamenala. Asi toho nejíme tolik naráz, většinou v jiné zelenině, jen na ozdobu, v polévce či špenátu, takže jestli je maličko víc hořký než bez květu, tak to nepoznáme.

    Dobrý den, tak to je hustý! Já ho neustále ze zahrádky vytrhávám a nadávám… tak teď ho budu vytrhávat velice ráda! 🙂

    Jsem na tom podobně. U mě se mu daří mezi zarostlými záhonky nejen s jahodami. Tak to se mi ta lenost asi letos vyplatí! Už se těším! 😉

    Zobrazit všech 8 komentářů

    Jíme Jinak