Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Žampiony a zelenina po thajsku

Uvařeno
sezóna léto

Ve woku děláme různé rychlovky k večeři. Tuto thajskou kuchyni připomínající dobrotu můžete servírovat za 20 minut od momentu, kdy vezmete do ruky nůž a prkýnko.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 6 žampionů
  • 1/2 brokolice
  • 4 listy čínského zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • sojová omáčka dle chutí
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Jak připravit žampiony po thajsku

  1. Cibuli a cuketu nakrájíme na velké kusy, žampiony na plátky, brokolici nalámeme na menší růžičky, mrkev na sirky a čínské zelí tenoučké plátky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek a všechnu zeleninu.
  4. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé).
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody, přihodíme špetku tymiánu a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastrouhané hromádky šťávu do mističky.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným škrobem a zázvorovou šťávu.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a po vypnutí ještě můžeme vmíchat rostlinnou smetanu nebo obilné mléko, pokud chceme omáčku se smetanovou příchutí.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut.
  • Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát.
  • Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo.
  • Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 1. 2021

Venku je trochu zima, tak proč si neskočit na chvilku do Thajska 😀 Basmati rýže, posypka gomasio. Opravdu je toto jídlo připravené rychle. Lehká nevtíravá chuť a nádech exotiky, ano tak to si nechám líbit 😀

Starěí nechtěl ochutnat ani za nic, přestože mladěí i manžel ho přemlouvali, jaká je to dobrota. Nakonec to shrunul mladší: ani neví o co dobrýho přicháí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.