Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Uvařeno
bez lepku

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Ingredience
pro 8 porcí
  • 1 balení rýžových těstovin (500 g)
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1/2 cukety
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce oregána
  • olej
  • sůl

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Jak připravit zapečené těstoviny se “šunkou”

  1. Namočíme lněné semínko do 2 lžic vody a necháme nabobtnat.
  2. Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Cibule nakrájíme na malé kostičky, zbytek zeleniny nastrouháme na hrubo, tempeh nakrájíme na malé kousky.
  5. Do zapékacího hrnce dáme orestovat cibuli spolu se solí a olejem.
  6. Přidáme zbývající zeleninu, sojovou omáčku a společně asi 15 minut restujeme.
  7. Rozmixujeme lněné semínko, abychom získali “bílek” a přimícháme k ostatním ingrediencím.
  8. Do odstaveného hrnce přidáme ještě prolisovaný česnek, kysané zelí, oregáno.
  9. Řádně promícháme a dáme do trouby.
  10. Pečeme cca 40 minut, dokud se nezačnou kraje oddělovat a neudělá se zlatavá kůrka.

Praktické

  • Když budete mít předem uvařené těstoviny budete mít toto jídlo mnohem rychleji připravené.
  • Vychladlé těstoviny také lépe drží tvar, teplé mají tendenci se rozpadat.
  • Při celiakii dáme tempeh natural a sojovou omáčku tamari.

Obměna

  • Dobře pojí také pohanková mouka rozmíchaná v trošce vody nebo hraška. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, ale používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Nastrouhaná zelenina, zejména dýně a cuketa však budou dobře pojit i bez vajíčka, mouky či semínek.
  • Těstoviny i zeleninu můžete vyměnit za jiné druhy.

Kombinujeme

  • Protože tu máme zástupce obiloviny, luštěniny i zeleniny, máme kompletní talíř. K jídlu tedy přidáme zeleninu krátce tepelně upravenou, kousek syrové a kousek kvašené.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 2 let, menším dětem nezapékáme a šetříme s kořením, sojovou omáčkou a solí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Martina
6. 1. 2024

Tohle jídlo naprosto zbožňuju! I když nepoužívám tempeh a místo lněného semínka vejce, je to luxusní. Díky za něj! :)

Slavomíra
12. 11. 2023

Miesto repy kaleráb,s tofu,bez “spojiva”.. a veľká chuť na kyslé zažehnaná🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...